Visszavágott a Linz

  • 2018.01.05. 22:10
  • Fehérvárav19
Kétgólos hátrányból fordított, végül azonban háromgólos vereséget szenvedett a Fehérvár AV19 a Linz otthonában.

EBEL / Alapszakasz -
2018.01.05 Péntek / 19:15
EHC LIWEST Linz
vége
6:3
(2:0, 0:2, 4:1)
Nézőszám: 4 865
Fehérvár AV19
Linz / Keine Sorgen Eisarena
BALUSKA, GRUBER, KONTSCHIEDER, NOTHEGGER
EHC LIWEST Linz
Ouzas (Mocher) - Altmann, Lukas, Lebler, Locke, Hofer - O'Brien, Dorion, Broda, Schofield, DaSilva - Kirchschläger, Fechtig, Kristler, Moderer, Franz - D'Aversa, Ober, Freunschlag, Koudelka
Fehérvár AV19
Carruth (Rajna) - Stipsicz, Vidmar, Lovecchio, Hari, Erdely - Uotila, Manavian, Luttinen, Latendresse, Gilbert - Palin, Szabo, Koger, Music, Szabo - Kocsis, Reisz, Vincze
Gólszerzők: Hofer, Franz, Schofield, Lebler, Schofield, Broda ill. Gilbert, Hari, Stipsicz
Kiállítások: 2 ill. 2

Linzi mezőnyfölénnyel kezdődött a Fehérvár AV19 pénteki vendégjátéka, az első öt perc után Mac Carruth neve mellett öt, míg Ouzas neve mellett egy védés szerepelt. A következőkben felélénkült csapatunk, a harmad első felének legnagyobb helyzetét Latendresse szolgáltatta, a linzi kapus védett, majd LoVecchionak nem sikerült bekotorni a kapuba a korongot. Újra a hazai támadások jegyében teltek a percek, D’Aversa és Lukas távoli lövése után kellett játékba avatkoznia kapusunknak. A fölény a játékrész derekára góllá is érett, Fabio Hofer cselezte ki a komplett magyar védelmet és közelről a hálóba emelt (1-0). Vidmart büntették a játékvezetők, így jöhetett az első linzi fór. Az előnyben jól védekezett a fehérvári együttes, a tabellanegyedik csak két kékvonalas lövéssel tesztelte kapusunkat. Már egyenlő létszámnál Stipsicz próbálkozott, a kipattanóba LoVecchionak azonban nem sikerült beleérnie. Kóger nevéhez fűződött a következő helyzet, csapatkapitányunk egészen Ouzasig vezette a pakkot, de a hazaiak hálóőre nem hibázott. 3 perccel a harmad vége előtt érkezett az újabb linzi gól, Kristler lövésébe David Franz ért bele jól a kapu előtt (2-0). Linzi kiállítással folytatódott a találkozó, Lukast látták szabálytalannak a játékvezetők, a létszámfölényben pedig előbb Manavian próbálkozhatott kétszer, majd Hári passzolt Kógernek, de Ouzas védett. Kiegészült a vendéglátó, de a hátralévő időben egyik csapat sem jutott el a kapuig.

Jól kontrázott a hazai gárda a középső játékrész első perceiben, majd Gilbert lövése után csengett a vas a Linz kapujánál. Agilisabb formát mutatott a magyar EBEL-együttes a következőkben, ez pedig gólban mutatkozott meg, Gilbert tette rá a kapura a játékszert, a lövésbe pedig Olivier Latendresse ért bele jól a kapu torkában (2-1). Oda-vissza játék folyt a találat után, majd egy linzi helyzetet követően előbb Palin és O’Brien, majd Uotila és DaSilva szólalkoztak össze, de a játékvezetők nem ítéltek kiállítást. Lebler kapott szép passzt a kék vonalnál, a ziccer azonban kimaradt, majd egy kapu előtti kavarodásban növelhette volna újra kettőre a különbséget a Linz. Többet birtokolta a korongot a sötétmezes alakulat, újra Lebler próbálkozhatott, ám Carruth ismét védett. Láthatóan megnyomta az utolsó öt percet Troy Ward együttese, csapatunk csak kevés alkalommal tudott kijönni a szorításból, ám gárda nem tudott élni a lehetőséggel. A hazai nyomás ellenére a vendégeknek sikerült jobban a játékrész vége, Erdély vette észre az üres Hári Jánost a bedobópontnál, LoVecchio jól takart Ouzas előtt, a pakk pedig a hosszúba vágódott (2-2).

Fehérvári támadásokkal indult az utolsó 20 perc, majd Lebler veszélyeztetett Carruth kapujánál. Egy kontrából meg is fordította a mérkőzést a Fehérvár AV19, Stipsicz Bence indult meg a bal oldalon, az egyéni akciót pedig egy éles szögből leadott lövéssel fejezte be, a korong pedig Ouzas mamutjai között a kapuba vágódott (2-3), a fiatal magyar védő ezzel pedig megszerezte első EBEL-gólját. Nem telt el azonban sok idő az újabb találatig, Lebler adott jó ütemben passzt Rick Schofieldnek, aki nem habozott, Carruth válla fölött a hálóba lőtt (3-3). Sebességet váltott a hazai gárda, és a 44. percben újra át is vette a vezetést: nem sikerült kijuttatnia a harmadból a korongot a fehérváriaknak, egy védelmi hibát kihasználva pedig Dorion passzolt középre Brian Leblernek, aki nem is hibázta el a ziccert (4-3). Gilbert előtt nyílt lehetőség a gólszerzésre, majd Lukas próbálkozott, a két helyzet után aztán a második harmadhoz hasonlóan átvette a játék irányítását a hazai együttes, de Carruth védéseivel életben tartotta a fehérvári reményeket. Ment előre az újabb egyenlítő találatért a fehérvári gárda, Erdély és LoVecchio játszottak össze a kapu előtt, de ez is kimaradt, majd Palin lövése csattant a palánkon. Két perccel a vége előtt időt is kért Hannu Järvenpää, majd Carruth lekorcsolyázott, ám egy üreskapus találattal Rick Schofield döntötte el a három pont sorsát (5-3), majd egy újabb hasonló góllal Joel Broda állította be a végeredményt (6-3).

Fotó: Black Wings Linz/Eisenbauer