Végleges a magyar válogatott kerete

  • 2019.04.28. 13:17
  • Fehérvárav19
A szakmai stáb eldöntötte, hogy melyik két hálóőrt nevezze a nur-szultani divízió 1/A csoportos világbajnokságra, és hogy ki legyen a vészkapus.

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány és segítői úgy határoztak, hogy Bálizs Bence és Vay Ádám lesznek a magyar válogatott kapusai a kazahsztáni tornán. Rajna Miklósra vészkapusként számítanak, aki továbbra is részt vesz a csapat edzésein, benevezésére és bevetésére azonban csak a két hálóőr esetleges sérülésekor kerülhet sor. Amennyiben a sérülés miatt a keretből törölt kapus felépül, a szabályok szerint akkor sem térhet vissza a csapatba - írja a Magyar Jégkorong Szövetség holnapja.

Bálizs Bence a 2010/11-es szezonban mutatkozott be a válogatottban, eddig összesen 7 világbajnoki mérkőzésen, valamint 3 olimpiai selejtezőn védett. Válogatottságainak száma 61, ezeken 1 alkalommal gólpasszt is jegyzett. Ez a negyedik világbajnokság, amelyen részt vehet. Bálizs Bence egyebek közt tagja volt a 2015-ös krakkói világbajnokságon a feljutást kiharcoló magyar válogatott keretének.

Vay Ádám debütálása a nemzeti csapatban későbbre, a 2015/16-os idényre datálható. 8 vb-mérkőzése van, ezek közül 3-szor a 2016-os A csoportos világbajnokságon szerepelt. Vay összesen 23-szor volt válogatott, ez lesz a harmadik vb-je, amelyek közül az első a szenpétervári volt.

Rajna Miklós a 2009/10-es szezonban kezdett a nagyválogatottban, 14 vb-meccse van, ezek közül 4-re az elit-vb-n került sor 2016-ban. 2 alkalommal olimpiai selejtezőn is szerepelt. Rajna 83-szoros válogatott, 6 világbajnokságra nevezték, a 2015-ös krakkói válogatott első számú kapusa volt.

Farkas Tamás kapusedző így nyilatkozott a döntésről: "Az elmúlt öt hétben nagyon sokat tudtunk dolgozni. Jégen elsősorban olyan dolgokkal kezdtünk, amelyekre a kluboknál az elmúlt hónapokban talán nem volt annyi idő. Előbb az alapdolgokat vettük át, majd folyamatosan, szisztematikus munka nyomán jutottunk el oda, hogy azokat a meccsszituációkat gyakoroljuk, amelyek többször előfordulhatnak majd. Mindemellett szárazon is az erőnléti edzővel folyamatosan konzultálva speciális erőnléti képzést tartottunk a kapusoknak. Ugyanígy számos videós elemzésen vettek részt, beleértve az edzés közbeni és a felkészülési mérkőzéseken látott szituációk áttekintését. Valamennyi behívott kapusunk megkapta a lehetőséget, mindannyiukról elegendő információnk keletkezett ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, kiknek szavazzunk bizalmat."

A vb magyar érdekeltségű programja

április 29., hétfő, 8:30: Magyarország–Dél-Korea
április 30., kedd, 15:30: Fehéroroszország–Magyarország
május 2., csütörtök, 8:30: Litvánia–Magyarország
május 3., péntek, 15:30: Magyarország–Szlovénia
május 5., vasárnap, 15:30: Kazahsztán–Magyarország 

A keret

Bálizs Bence G MAC Újbuda
Rajna Miklós G MAC Újbuda
Vay Ádám G DVTK Jegesmedvék
Macaulay Scott D MAC Újbuda
Pozsgai Tamás D MAC Újbuda
Stipsicz Bence D Fehérvár AV19
Szabó Dániel D Fehérvár AV19
Szirányi Bence D DVTK Jegesmedvék
Varga Arnold D UTE
Wehrs Kevin D Tölzer Löwen (GER)
Bartalis István F Schwenningen (GER)
Benk András F UTE
Bodó Christopher F MAC Újbuda
Erdély Csanád F Fehérvár AV19
Galló Vilmos F Timra
Hári János F Fehérvár AV19
Magosi Bálint F DVTK Jegesmedvék
Nagy Gergő F FTC-Telekom
Nagy Krisztián F MAC Újbuda
Sarauer Andrew F Fehérvár AV19
Sofron István F Fehérvár AV19
Terbócs István F MAC Újbuda
Vas János F DVTK Jegesmedvék

A stáb

Jarmo Tolvanen Szövetségi kapitány
Majoross Gergely Másodedző
Szilassy Zoltán Másodedző
Farkas Tamás Kapusedző
Kiss Dávid Videóedző
Nagy Ákos Erőnléti edző
Dr. Majzik Ernő Csapatorvos
Bagonya Imre Fizioterapueta
Sashalmi Tamás Fizioterapeuta
Nagy József Felszerelésmenedzser
Imre Lajos Csapatvezető
Szilágyi Levente Csapatvezető
Závodszky Szabolcs Médiamenedzser