Vaszjunyin Artyom: „Büszke lehetek a csapatomra”

  • 2020.02.21. 16:00
  • Fehérvárav19
Juniorcsapatunk ezüstérmet szerzett az Erste Bank Young Stars League tornasorozat záró hétvégéjén Salzburgban, a három mérkőzésről Vaszjunyin Artyom vezetőedzőt kérdeztük.

Idén átalakult az Erste Bank Young Stars League, ebben a szezonban selejtező tornákkal kezdődtek a küzdelmek. Az itt elért eredmények alapján a legjobb négy gárda jutott a döntőbe, melyet a salzburg-i akadémián rendeztek az elmúlt hétvégén.

Vaszjunyin Artyom tanítványai az első játéknapon magabiztos győzelmet arattak a Steiermark Akademie ellen, ráadásul kapott gól nélkül korcsolyázhattak le a jégről a mérkőzés végén. „A szezon talán legjobb meccsét játszottuk taktikai szempontból és a korcsolyázómennyiséget tekintve. Nem adtunk sok lehetőséget az ellenfélnek, bár küzdöttek, komoly letámadásaik voltak. Teljesen nyugodtak lehettünk a padon, a második harmadtól pedig olyan volt, mintha már csak mi lettünk volna a jégen és ami a legfontosabb, amit kértünk a srácoktól egész szezonban, hogy ne engedjenek ki és hatvan percig ugyanazt a hokit játsszák, betartották. Mindenki hajtott, négy sorral játszottunk, hibátlan meccs volt és nem egy gyenge csapat ellen játszottunk, hiába tűnik úgy az eredmény alapján. Azt mondhatom, hogy erős mérkőzés volt, így biztató volt a kezdet.”-értékelt a vezetőedző.
Szombaton az Okanagan együttese ellen léptek jégre U20-asaink, ahol egy szoros mérkőzésen végül egygólos győzelmet arattak. Vaszjunyin Artyom így nyilatkozott a találkozót követően: „Nagyon jó első harmad után, egygólos vezetésnél egy kicsit már látszott, hogy páran visszavettek, nem úgy mentek a lábak, ahogy kellett volna, ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak. Szoros volt, az ellenfél is nagyon hajtott, végül egy gólra fel is jöttek, de nem fenyegetett az a veszély, hogy kikapunk, ennek ellenére a meccs végével nem vagyok igazán elégedett, kicsit túl korán kiengedtünk. Sok volt a kiállítás, ami annak köszönhető, hogy nem úgy álltunk bele a meccsbe végig, ahogy kellett volna, nem korcsolyáztunk eleget, ha az elején nem pörög a láb, a végén nehéz visszakapcsolni magasabb fokozatra, bár így is egész jó teljesítményt nyújtottunk.”

Vasárnap a MAC Budapest együttese volt U20-asaink ellenfele. Ezen a találkozón az ellenfél bizonyult jobbnak, így a fehérvári juniorok ezüstéremmel zárták a tornasorozatot, mely után a szakember ugyan csalódott volt, de elmondta, összességében elégedett lehet a gárdával: „Nehéz erről beszélni, egy meccsen dőlt el minden, nem olyan volt, mint a rájátszás, ahol mérkőzéseid vannak arra, hogy nyerj. Nagyon készültünk, azt láttam, hogy mindenki ott van fejben, láttam a koncentrációt a szemekben. Csúszott a mérkőzés az ellenfél miatt, ez biztosan okozott egy kis frusztrációt, de nem szabad, hogy ez kibillentsen bárkit az egyensúlyból. A bemelegítés is árulkodó lehet, azonban én úgy láttam, hogy ott is minden rendben volt, mindenki összeszedetten dolgozott. Amikor jégre léptünk, nem volt baj a küzdéssel, ám mintha túlkoncentráltuk volna ezt az egészet, olyan hibákat követtünk el, amilyeneket már nagyon régen. Futottunk az eredmény után, lélektanilag is nehéz kétgólos hátrányban kezdeni. Ebben a szezonban három olyan meccset is játszottunk a MAC-cal, ami nagyon szoros volt, a két csapat hasonló kaliberű, az, hogy eddig mi nyertünk, a szerencsétől is függött. Rémálomszerűen indult ez a meccs, a MAC pedig nagyon okosan játszott, ha veszélyben volt a kapujuk, nem kockáztattak, egyszerűen hokiztak, húzták az időt. Két lehetőségünk volt, vagy feladjuk a védekezést vagy ugyanúgy játszunk tovább és próbálunk gólokat szerezni. Megvoltak a lehetőségeink, vártuk, hogy ki lesz az, aki betalál, de ez egy olyan nap volt, hogy senkinek nem jött össze. A pozitív az egészben az, hogy ha valaki ott állt volna mellettünk, az is azt látta volna, hogy még öt perccel a vége előtt is mindenki hitt abban, hogy egy gól csodákat tehet. Döbbenetes volt, hogy 0-4-nél ennyire összeáll egy csapat és nem adja fel az utolsópercig, erre egy edző csak büszke lehet. Ez egy olyan pillanat, amikor az ember beleszeret a csapatába. Utólag persze okosabbak vagyunk, valószínűleg pár dologban máshogy döntöttünk volna, az elért eredményért én vállalom a felelősséget. Akkor, abban a helyzetben a legjobb csapatot küldtük jégre, de hiába mentünk, semmi nem jött össze. Nem volt baj a hozzáállással, de természetesen lesznek egyéni elbeszélgetések, ennek ellenére az egész csapat előtt le a kalappal, hiszen senkiben fel sem merült, hogy vége lenne a meccsnek négygólos hátránynál. Mielőtt elmentünk a túrára, azt mondtam, hogy győzni megyünk, de vannak dolgok, amik fontosabbak az eredménynél, ez most is így van. Sajnálom, hogy ez lett a vége, de megyünk tovább, változtatni fogunk bizonyos dolgokon, mert még egy ilyen meccskezdést nem engedhetünk meg magunknak. Összességében azt mondhatom, hogy nagyon sok minden tanultunk ezen a hétvégén.”

A héten folytatódik a magyar bajnokság, juniorcsapatunk a felsőházi középszakaszban szerepel, az első ellenfél pénteken a Vasas együttese lesz. A vezetőedző erről a találkozóról is szót ejtett: „Végre a Vasas is teljes csapattal fog kiállni, idén először találkozunk velük úgy, hogy nem hiányos kerettel érkeznek. Megnézzük, ki hol tart, addigra rendbe szedjük magunkat, van pár napunk felkészülni. Hat meccsünk lesz, a tabella elején szeretnénk végezni, igazi tétje ugyan nincs, de nagyon fontos, hogy legyen célunk mindig, mindenhol.”