Ötödik helyen zárt a magyar válogatott

  • 2019.05.05. 20:03
  • Fehérvárav19
A házigazda Kazahsztán ellen játszotta utolsó mérkőzését a magyar válogatott a Divízió I/A világbajnokságon. A végső aranyérmes végül jobbnak bizonyult a zárónapon, így Magyarország válogatottja egy győzelemmel az ötödik helyen zárta a tornát.

Világbajnokság / Világbajnokság -
2019.05.05 Vasárnap / 15:30
Kazahsztán
vége
3:1
(0-0, 1-0, 2-1)
Nézőszám: 7 096
Magyarország
Nur-Szultan / Barisz Arena
Holm, Sir, Hagerstrom, Nordlander
Kazahsztán
Kudryavtsev (Karlsson) - Metalnikov, Semyonov, Mikhalis, Shevchenko, St-Pierre, Diets, Boyd, Akolzin, Rymarev, Maklyukov, Kleshenko, Zhailauov, Shalapov, Sagadeyev, Nekryach, Petukhov, Asetov, Shestakov
Magyarország
Bálizs (Vay) - Stipsicz, Nagy, Szabó, Sofron, Bartalis, Wehrs, Szirányi, Galló, Hári, Erdély, Macaulay, Pozsgai, Benk, Bodo, Vas, Varga, Nagy G., Sarauer, Terbócs
Gólszerzők: Mikhailis, Nekryach, Rymarev ill. Sofron
Kiállítások: 2 ill 8.


Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány és stábja a Szlovénia elleni mérkőzés után - melyen Hári János eltiltás miatt nem játszhatott - némileg felforgatott sorokkal vágott neki a házigazda elleni utolsó találkozónak a nur-szultáni világbajnokságon. Az már a nap első mérkőzésén eldőlt, hogy a magyar válogatott 2020-ban is a divízió I/A-ban szerepel majd, hiszen Szlovénia magabiztos, 9-0-s győzelmet aratott Litvánia ellen.  

A magyar válogatott, melynek kapujában ezúttal Bálizs Bence állt, kapta az első emberelőnyt rögtön a mérkőzés elején, de nem sikerült kihasználni a fórt. Már egyenlő létszámnál jött az az első igazi lehetőség a magyar csapat előtt: előbb Terbócs István lőtt, majd Nagy Gergő próbálkozott jobb oldalról. A harmad derekától a világbajnok kazahok vették át a mérkőzés irányítását, a magyarok csak kisebb helyzetekig jutottak, a harmad végén pedig az első kazah előny is meddő maradt. 


Jobban kezdte a középső etapot a házigazda, vendég részről Galló lehetősége révén járt legközelebb a gólszerzéshez Majoross Gergely együttese, ám gólt a vendéglátó szerzett, egy rossz csere után kettő az egy ellen korcsolyázhattak Bálizzsal szemben, végül Nyikita Mihajlisz a lövést választotta, és nem is hibázott (1-0). Oda-vissza játékkal telt a játékrész második fele, végül a dudaszó előtt Bálizs védéseire volt szükség, miután újra öt a négy ellen jöhettek a kazahok, de maradt az egygólos különbség a szünetre.

A záró harmad elején azonban már összejött az előnyös találat a kékmezeseknek, Anton Nekrjacs helyezett a hálóba (2-0). Nem kellett azonban sokat várni a válaszra, Bartalis helyzete még kimaradt, Sofron István azonban már betalált (2-1). Újra Bálizs volt a főszereplő, sorra dolgozta ki a helyzeteket a kazah együttes, a kétgólos különbséget végül az az 58. percben Rimarjev állította vissza, szintén emberelőnyből (3-1). Mindent egy lapra tett fel a magyar válogatott, Majoross Gergely kikérte idejét, a később a mérkőzés legjobbjának választott Bálizs is lekorcsolyázott, de nem sikerült közelebb kerülni a házigazdához, így a magyar válogatott egy győzelemmel, az ötödik helyen zárta a nur-szultáni világbajnokságot.

A zárómérkőzés után került sor a csapatok legjobbjainak díjazására, a magyar válogatott legjobbjának a tornán nyújtott teljesítménye alapján a Fehérvár AV19 hátvédjét, Stipsicz Bencét választották.