Örökranglistákat készít a liga

  • 2020.06.10. 14:14
  • Fehérvárav19

Az osztrák bázisú nemzetközi bajnokság megújulásával lezárul egy korszak a történelemben. A liga az elmúlt időszakban több, csapatunkat is érintő örökrangsort tett közzé.

Elsőként a liga közösségi oldalán arról nyilatkozhattak a szurkolók, kik véleményük szerint azok, akik a csapat EBEL-történetének első sorát alkotják.

A kapuba itt Hetényi Zoltán került, aki 2004-ben szerepelt első ízben Székesfehérváron, majd hét évig őrizte csapatunk kapuját. A jelenleg az Erste Ligás DEAC-ban érdekelt hálóőr 2013-ban tért vissza a koronázóvárosba, majd 2017-ig volt tagja a Fehérvár AV19 keretének. Hetényit kétszer díjazták az év legjobb magyar kapusának járó Vedres-kupával, 2014-ben és 2019-ben.

Hátvédposzton egy kanadai és egy francia bekk került be az örökös első sorba. Ric Jackman érkezése 2014-ben nagy szenzációnak számított, a Stanley-kupa győztes játékos pedig be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, az akkori keret egyik legstabilabb teljesítményét nyújtotta. A most 41 éves Jackman 2017-ig folytatta aktív pályafutását, jelenleg edzőként tevékenykedik. Antonin Manavian a 2015/2016-os szezon közben érkezett a koronázóvárosba, majd 2018-ig játszott kék-fehérben. A francia válogatott játékosa az előző évadban a Grenoble együttesében szerepelt.

A támadótriót a szurkolók véleménye szerint három magyar válogatott játékos alkotja. A legendás Ocskay-Palkovics páros neve összeforrt a székesfehérvári jégkoronggal, a csapat örökös (tehát teljes történetét felölelő) pontlistán nem véletlen, hogy kettejük neve szerepel a képzeletbeli dobogó első és második fokán. Palkovics 1028 mérkőzésen lépett jégre Székesfehérváron, 747 pontjával ő tartja a rekordot, ifjabb Ocskay Gábor pedig 815 alkalommal húzta magára a kék-fehér mezt, 525 pontot szerezve. A képzeletbeli sor harmadik tagja Frank Bankham, akinek nevét a két magyar játékoshoz hasonlóan nem csak a Fehérvár AV19, hanem az osztrák bajnokság összes együttese körében tisztelet övezi. A magyar válogatottban is szereplő Banham 2013 és 2016 között volt a székesfehérvári klub játékosa, pályafutását a Ljubljana elleni szezonzárón megható ceremónia keretében zárta le.

 

A liga a napokban tette közzé a liga öröktabelláját is, amelyen csapatunk a hetedik helyen „végzett”. A tabellán tizenöt csapat kapott helyet, az aktív klubokon kívül ott van a listában a Feldkirch, a Jesenice, a Zágráb, valamint a Ljubljana is. A Hydro Fehérvár Av19 az idei évadban játszotta története 700. EBEL-mérkőzését, a január végi találkozón a Znojmo ellen végül Tim Campbell büntetőjével győzött a magyar együttes.