Luka Vidmar a Fehérvár AV19-ben

  • 2017.05.22. 14:00
  • Fehérvárav19
Egyéves szerződést kötött csapatunkkal Luka Vidmar. A szlovén válogatott játékos több európai és tengerentúli ligában is szerepelt már, a 2017/2018-as szezonban pedig a Fehérvár AV19 gárdáját fogja erősíteni.

Vidmar  jégkorong pályafutását az Olimpija Ljubljanában kezdte. A 2002/2003-as szezonban szerepet kapott az U18-as szlovén válogatottban, majd két évvel később már az U20-as nemzeti csapatot erősítette. Nevelőegyesületétől 2005-ben, 19 évesen igazolt át az USHL-ben érdekelt Chicago Steelhez, majd négy évet töltött az NCAA-ben. 2010-től a szlovén felnőtt válogatott tagja. 2011-ben az ECHL-ben szerepelt, ahol négy évig játszott, majd az AHL-es Rochester Americans igazolta le. 2014-ben Csehországban, egy évvel később Norvégiában hokizott, az előző szezont pedig a dán Frederikshavn White Hawks csapatában töltötte. A 2017/2018-as szezonban a Fehérvár AV19-et fogja erősíteni.

 „Mindenképpen egy jobbkezes hátvédet kerestünk, Vidmar pedig beleillik mind szakmailag, mind emberileg az elképzeléseinkbe. Láttam Párizsban is a világbajnokságon játszani, beszéltem több csapattársával és az edzőivel is – mindannyian jó emberként és játékosként írták le – nem mellesleg pedig sok jégidőt kapott az A-csoportban. Olyan védőre volt szükségünk, aki igazi kétirányú hátvéd, tehát szívesen csatlakozik a támadásokhoz, de legfőképpen a védekezésben is megállja a helyét” – mondta Szélig Viktor, a Fehérvár AV19 general managere.

A 31 esztendős játékos számos európai és tengerentúli ligában megfordult már, de az EBEL-ben a következő szezonban fog először jégre lépni. „Azért döntöttem úgy, hogy az EBEL-ben szeretnék játszani, mert most nyárra várjuk az első gyermekünket, és egy olyan minőségi ligát szerettem volna választani, ami közel van az otthonomhoz. Nehéz összehasonlítani az EBEL-t azokkal a ligákkal, amelyekben játszottam, hiszen ebben a ligában még nincs tapasztalatom. Miután megkaptam a Fehérvár AV19 ajánlatát, beszéltem az ügynökömmel és egy pár emberrel, akik ott játszottak. Megbeszéltem a családommal is és azután hoztam meg a döntést, hogy csatlakozom a csapathoz”- kezdte Luka Vidmar.

A szlovén játékos számára nem ismeretlen csapatunk: „Mivel a nevelőegyesületem, az Olimpija Ljubljana is ebben a ligában volt érdekelt, sok remek dolgot hallottam a csapatról. Az utóbbi években játszottam párszor a magyar válogatott ellen, és figyelemmel követtem a csapat fejlődését, amit a két évvel ezelőtti feljutásuk is bizonyít. Sajnos még nem volt lehetőségem beszélni Benoit Laporte vezetőedzővel, mivel most a válogatottal Párizsban voltam a világbajnokságon, de nagyszerű dolgokat hallottam róla, várom a közös munkát vele” – folytatta a védő.

A 186 cm-es, 87 kg-os játékos elmondása szerint mind a védekezésből, mind a támadásépítésből kiveszi a részét: „Sokoldalú védőnek tekintem magam, segítem a támadásokat és minden szituációból próbálom kihozni a legtöbbet” – mondta a játékos.

A védő a következő szezonban a 23-as számú mezt fogja viselni. „Mióta elkezdtem hokizni ezzel a számmal játszom. Azért ezt választottam, mert a gyerekkori példaképem Igor Beribak, aki támadóból védő lett a karrierje végére, akárcsak én. Őt a valaha volt legjobb szlovén játékosként ismerik” – zárta Vidmar.