Kezdődik az osztrák döntő

  • 2020.02.14. 14:00
  • Fehérvárav19
A juniorcsapatunk mögött álló időszakról és a hétvégi EBYSL-döntőről Vaszjunyin Artyom vezetőedzővel beszélgettünk.

Idén átalakult az osztrák versenysorozat az U20-as korosztályban, selejtezőtornákon dőlt el a, hogy ki kerül a döntőbe, ahol két magyar és két osztrák együttes szerepel. Juniorcsapatunk veretlenül jutott az EBYSL legjobb négy csapata közé, a magyar bajnokságban pedig első helyről várják a középszakaszt. Vaszjunyin Artyom vezetőedzőt elsőként a mögöttük álló időszakról kérdeztük: „Az alapszakaszban sajnos kevés igazán komoly mérkőzésünk volt. Nehéz így tervezni és készülni, ha az ellenfél nem teljes csapattal áll ki vagy nem olyan játékerőt képvisel, mint amire számítunk. A srácok tudják, hogy a rájátszásban meg az osztrák döntőben más lesz a hoki, mindig elmondjuk nekik, hogy a saját játékunkat kell játszani, mert a későbbiekben arra lesz szükség. Nem szabad elszórakozni a helyzeteket, mert például az osztrák hétvégén előfordulhat, hogy a gólarány dönt majd, így nagyon fontos, hogy mindenki összeszedetten és gólratörően játsszon. Innentől minden egyes találatnak értéke van és reméljük, ezt a játékosok is megértették, hiszen nehéz motiválni egy csapatot, amikor sok gól a különbség egy meccsen. Szeretnénk megnyerni minden összecsapást, mindenkinek meg kell érteni, hogy még nem késő, de innentől az összes találkozó olyan, mint a playoff.”

A szakember ezután arra is kitért, hogy miben fejlődtek és mik azok az elemek, amiken még dolgozni kell: „Sajnos még mindig nagyon sok védekező harmadbeli hibával játszunk, decemberben szerettük volna ezt átvenni, de a helyzet úgy alakult, hogy a fél csapat mindig hiányzott, így ez a feladat a válogatott szünet utánra tolódott. A hátrányos játékunk javult, az emberelőnyünk viszont csalóka, hiszen a gyengébb csapatok ellen könnyebb fórban betalálni. A taktikán folyamatosan változtatni kell, hogy ne legyen kiismerhető a játékunk. Nem panaszkodhatunk, nyilván mindenben jobban akarunk lenni, most kezdtünk el kicsit jobban belemenni a taktikai elemekbe, ami egész jól is működött az első mérkőzésen, mindenki próbált odafigyelni, ez nagyon pozitív, könnyebb dolgunk lesz, mint gondoltuk. A védekezés még nem fejlődött annyit, mint amennyit szerettük volna, ennél több van bennünk, de ezen is dolgozunk.” Az utóbbi hetekben sok hiányzóval kellett számolnia az edzői stábnak, van, aki a Fehérvári Titánok között szerepelt, vannak, akik az U18-as gárdát segítették és több sérüléssel és betegséggel küzdő játékos is volt. Ennek ellenére az együttes jól teljesített, Vaszjunyin Artyom a csapatról is szót ejtett: „Úgy gondolom, egy csapat igazi karaktere akkor mutatkozik meg, amikor sok a hiányzó, ráadásul szinte az egész első sort elveszítettük. Jó volt látni azt, hogy mindenki kivette a részét a munkából, amikor alig két és fél sorral tudtunk csak kiállni. Volt pár ilyen meccsünk, ahol látszott az, hogy mennyi minden van még ebben a brigádban. Nem csak a gólokra gondolok itt, hanem például arra, hogy egymás után blokkolsz három lövést hátrányban, vagy két perc védekezés után is ugyanolyan elszántsággal dolgozol a kapu előtt, nem adod fel és a csapatért dolgozol. Láttunk nagyon jó teljesítményeket és el is mondtuk a srácoknak, hogyha egyszer-kétszer látjuk, hogy mire képesek, nem elégszünk meg azzal, ami volt és nekik sem szabad, tudatosulni kell bennük annak, hogy ezekre a dolgokra nem csak egyszer képesek, legyen ez a mérce.”

Hétvégén Salzburgba utaznak a juniorok, ahol az osztrák versenysorozat döntőjében szerepelnek, a tét az aranyérem. Pénteken a Steiermark Akademie, szombaton az Okanagan, vasárnap pedig a MAC Budapest lesznek U20-as együttesünk ellenfelei.  A vezetőedző a következőket mondta el a torna előtt: „Három-négy napot edzettünk közösen az osztrák döntő előtt, reméljük, minden játékosunk visszatér az út előtt. Megálmodtunk egy összeállítást, egy taktikát, ha ezt tudnánk tartani, nagyon örülnénk. Bárhogy is lesz, aranyéremért megyünk, két osztrák és egy magyar csapat lesz az ellenfelünk, a cél egyértelmű, bár van, ami fontosabb a győzelemnél. A munka, a hozzáállás az, ami elsősorban számít. Aki feladja és nem megy kapura, az nem lő gólt, munka nélkül nincs eredmény, ezt kell tudni mindenkinek. A hétvége után folytatódik a magyar bajnokság, indul a középszakasz, ahol az első négy csapat játszik majd egy-oda vissza kört. A MAC, a Vasas és a Debrecen lesznek az ellenfeleink, hat meccset játszunk majd. Most az osztrák tornára koncentrálunk, utána pedig gőzerővel készülünk a szezon egyik legfontosabb időszakára.”

A hétvége programja:

2020. február 14. 18:30 Ifj. Ocskay Gábor jégkorong Akadémia (Fehérvár AV19) – Eishockey Akademie Steiermark

2020. február 15. 14:30 Ifj. Ocskay Gábor jégkorong Akadémia (Fehérvár AV19) – Okanagan Hockey Club Europe (A mérkőzés élőben nézhető IDE KATTINTVA.)

2020. február 16. 12:45 MAC Budapest – Ifj. Ocskay Gábor jégkorong Akadémia (Fehérvár AV19) (A mérkőzés élőben nézhető IDE KATTINTVA.)