Andrej Brodnik: „Elértük a céljainkat”

  • 2019.04.09. 18:00
  • Fehérvárav19
Juniorcsapatunk két bajnoki címet ünnepelt idén, a szezont Andrej Brodnik vezetőedző értékelte.

Kezdjük egy általános értékeléssel!
Úgy gondolom, elértük a céljainkat és teljesítettük a magunkkal szemben támasztott elvárásokat. Ha sport szempontból nézzük, nagyon sikeresek voltunk azzal, hogy mindkét bajnokságot megnyertük és nem veszítettünk mérkőzést egyik döntő szériában sem. Véleményem szerint tiszteletre méltó eredményt értünk el.

Minek tulajdonítja a sikert?
A kulcs a sikerességünkhöz, elsősorban, úgy gondolom, az volt, hogy végig a célunkra fókuszáltunk. Tiszteltük egymást, a játékosok pedig tiszteletben tartották az elvárásainkat, mind az edzéseken, mind a mérkőzéseken. Úgy gondolom, minden játékossal jó kapcsolatot alakítottunk ki, bár a szezon végére a csapat magja szétesett. Sok játékossal játszottunk és sokszor kicserélődött az összeállítás, nagy változások voltak év közben. Annak ellenére, hogy a szezon végén gyakorlatilag másik gárdával játszottunk, tartottuk magunkat ugyanahhoz a filozófiához, amivel az idényt elkezdtük.
A különböző korosztályok legjobbjai segítették a csapatot a szezon során, mi erről a véleménye?
Jó tapasztalatszerzésnek bizonyult ez mindenki számára. Az alsóbb korosztályból érkezőknek néha előny volt magasabb szinten játszani, néha viszont nem tudták felvenni a tempót, talán nem minden esetben szolgálta az optimális fejlődésüket, hogy ilyen nagy számban és ennyi mérkőzést játszottak nálunk. Ám úgy gondolom, ebben a szezonban egyensúlyt teremtettünk az ifjúsági korosztályból érkező játékosokkal, hiszen sokan biztosan feljebb léptek, magasabb teljesítményre lettek képesek a jégen ezalatt a pár hónap alatt. Nehéz és stresszes volt, néha igazán keménynek kellett lennünk a játékosokkal, mert még fiatalok, nagyon sokat kell tanulniuk és fejlődniük. Ez nem csak sport, fontos az, hogy bármelyik korosztályban és szinten is játsszanak, a megfelelő gondolkodásmódjuk és a koncentrációjuk meglegyen.

A szezon közben csak párszor, az idény végére azonban állandó segítséget jelentettek a Titánok.
Természtesen óriási segítséget jelentettek, mert az egész szezonban magasabb szinten játszottak, hiszen a felnőtt hoki már más. A szezon közben U20-as és U18-as játékosokkal játszottunk, így nagy segítség volt az érkezésük. Talán nekem személyesen egy kicsit érdekes helyzet volt ez, mert dolgoztam egy csapattal hét hónapon keresztül, a szezon végére pedig egy nagyban átalakult gárda jött össze. Jó tapasztalatszerzésnek bizonyult ez számomra is, hiszen elég gyorsan kellett megismernem a játékosokat, azt, hogyan reagálnak különböző helyzetekben egy mérkőzésen, az edzéseken, vagy stresszes szituációkban. Fel kellett gyorsítanom ezt a tanulási folyamatot, hogy a különböző embereket megfelelően tudjam felkészíteni, hiszen mindenki más és máshogy kezel bizonyos helyzeteket. Mindenki máshogy éli meg a győzelmet és a vereséget, különböző módokon tud motivált maradni, más segít neki, ha rossz kedve van, így rövid idő alatt kellett megtanulnunk kezelni ezeket az apró dolgokat.
A junior korosztály a legutolsó lépcsőfok a felnőtt jégkorong előtt, mit gondol, ezekből a játékosokból hányan fognak felnőtt bajnokságban játszani?
Hálás vagyok ezért a kérdésért, de nehéz megválaszolni. A sokkal fejlettebb hokinemzeteknél is csak néhány játékos jut el a topbajnokságokba. Reálisnak kell lennünk, mindennapos kemény munka kell hozzá, és akkor remélhetjük, hogy több játékos is eljuthat a csúcsra. A profi jégkorongban arra van szükség, hogy pszichikai, sport és emberi oldalon is fejlődjön egy játékos, az egész életét úgy kell élnie, hogy ő sportoló, ebben ez a nehéz. A 2000-es és a 2001-es és 2002-es születésű játékosok közül páran biztosan felnőtt jégkorongozók lesznek, neveket nem szeretnék mondani, a Titánokból érkezők pedig már ebben a szezonban is a „nagyok” között játszottak. Úgy gondolom, a jövő fényes az Akadémia játékosai számára és az a rendszer, amiben dolgoztunk ebben az évben, megfelelő volt arra, hogy több játékos is szintet lépjen.

Mi a célja Ön szerint egy juniorcsapatnak, azon kívül, hogy megnyerje a bajnokságot?
Az első cél természetesen az aranyérem, ez természetes, de nézzük kicsit tágabb értelemben a célkitűzéseket! Mindenképpen fontos, hogy a játékosaink a válogatottakba is bekerüljenek. Az is lényeges, hogy a motivációjuk és az akaratuk fejlődjön, hogy felnőtt játékosok lehessenek. A legfontosabb, úgy gondolom az, hogy egészséges, jó, pozitív embereket neveljünk, bármennyire is nehéz ez az időszak ezeknek a fiataloknak, mondhatnám úgy is, hogy fel kell nőniük ebben a korosztályban.

Mi a véleménye a különböző korosztályokból érkező játékosok hozzáállásáról?
Mindig nehéz helyzet az, ha a játékosok folyamatosan mozognak a korosztályok között, U18-ból feljátszani is megterhelő, de ugyanúgy egy magasabb szintről sem könnyű visszaszokni az utánpótlásba. Úgy gondolom, minden játékos megpróbálta a maximumot nyújtani, a Titánokból érkezők pedig igyekeztek vezető szerepet vállalni, bár a felnőtt bajnokságban még nem tartoznak a rutinos játékosok közé. Természtesen néha nehéz volt mindenkivel megértetni, hogy mi a jó a csapatnak és ezt összeegyeztetni azzal, hogy saját szempontjukból mi a helyes.
Volt-e valamilyen hiányosság a szezon során? 
Nem tudok róla, nem érzem, hogy bármit rosszul csináltam volna. Pletykák mindig vannak, azokat persze állandóan hallja az ember, de ezekkel nem sokat foglalkozom. Ez egy jó szezon volt, eredményesek voltunk, ez fontos. Kisebb problémák mindig adódtak, de ezeket egytől egyig megoldottuk.

A szezonnak ugyan vége van, de a munka nem áll meg, mik a tervek a közeljövőben?
Most jön egy hazai rendezésű ifjúsági világbajnokság, ahol néhány játékos, aki nálunk is kapott idén szerepet, megmutathatja magát a magyar válogatott színeiben. Remélem, ezek a srácok jól teljesítenek majd és megmutatják, hogy a legjobb úton haladunk az Akadémián. Sok szerencsét kívánok nekik és bízom benne, hogy sikeresek lesznek! A világbajnokság után már a következő szezonra készülünk pár jeges edzéssel, amennyi időt csak lehet, még szeretnénk a pályán tölteni. Elkezdjük a száraz felkészülést is, illetve természetesen pihenő is lesz, hiszen nem szólhat minden a jégkorongról. Augusztusban már a bajnokságra fogunk fókuszálni, hiszen szeretnénk egy év múlva újabb sikeres szezont zárni.