Újabb fiatal kapott lehetőséget

  • 2019.11.02. 20:55
  • Fehérvárav19

A Fehérvári Titánok játékosa, Mihály Ákos harmadik Erste Bank Eishockey Liga-mérkőzésére készül vasárnap.

Időről időre új arcok bukkannak fel a fehérvári EBEL-csapat keretében. Ilyen volt egykor Erdély Csanád, Reisz Áron, Sárpátki Tamás, vagy épp az idei évben egyre magabiztosabban teljesítő Szita Donát is. A tavalyi szezonban az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián nevelkedett fiatalokból Madácsi Benedek mártózhatott meg az osztrák bázisú bajnokságban, idén elsőként erre Mihály Ákos kapott lehetőséget. Az erdélyi, pontosabban csíkszeredai születésű támadó 2015-ben érkezett Székesfehérvárra, Kiss Dávid csapatában pedig tagja volt annak a korosztálynak, amely négy év alatt nyolc bajnoki címet nyert. „Ákos sebessége megfelelő az EBEL-hez” – mondta Hannu Järvenpää, csapatunk vezetőedzője, aki kitért arra is, miben kell fejlődnie a fiataloknak ahhoz, hogy többen is lehetőséget kapjanak a Hydro Fehérvár AV19 keretében: „Remekül korcsolyázik, emellett jól is lő. Ami a legjobban tetszik benne, az az, hogy nem fél játszani a játékot, és ez nem csak nekem, hanem az egész csapatnak sokat számít! Ugyanakkor a fiataloknak még van hova fejlődni az edzésmunkában, mind jégen, mind pedig jégen kívül. Fontos, hogy folyamatosan jobb teljesítményre ösztönözzék magukat, hiszen, ahogy az öltöző falán is áll: az átlagosnál nincs rosszabb.”

A most 20 éves szélső 2018-ban mutatkozott be az Erste Ligában, 53 mérkőzésen 16 gólt és 26 gólpasszt jegyzett, az U20-asok között pedig 16 találkozón 12+11 pontig jutott. A Magyar Jégkorong Szövetség tavalyi évzáróján két díjjal gazdagodott, hiszen elnyerte a Kósa Kupát, azaz a legjobb újoncnak járó elismerést, emellett pedig ő kapta a Higgy Magadban! program év felfedezettjének járó díjat, hozzájárulva ezzel a fehérvári jégkorongsport hírnevének öregbítéséhez. „Már így is sokat adott nekem az itt töltött négy év” – kezdte a támadó. „Úgy látom, jó vagyok gyorsaságban, jól látok a pályán, és jól fedezem a korongot. Augusztusban is kaptam már lehetőséget arra, hogy az EBEL-csapattal készüljek, persze emellett a Fehérvári Titánokkal is dolgoztam. Az eddigiek alapján úgy látom, hogy az állóképességemen és a fizikai játékon kell még többet dolgoznom. Vár még rám feladat az Erste Ligában is, hiszen továbbjutottunk a Magyar Kupában és a bajnokságban is vannak céljaink, bízom benne, hogy játékommal mindkét csapatot segíthetem majd a jövőben” – tette hozzá a csapat 93-asa.

„A Graz elleni mérkőzés előtt jött oda hozzám a vezetőedző, és mondta, hogy szeretné, ha játszanék a hétvégén. Természetesen a családom és én is nagyon örültünk a hírnek. Úgy látom, jól sikerült a bemutatkozásom mind idegenben, mind pedig hazai pályán, nagyon jó volt megtapasztalni az EBEL gyorsaságát, de azt is láttam, van még hova fejlődni. Mindenki próbált jó tanácsokkal ellátni, a magyarok és a légiósok is segítettek, a legtöbbet azonban Erdély Csanádtól és Sárpátki Tamástól kaptam” – zárta szavait a támadó.