Tolvanen: Egyszerűbben kell játszanunk

  • 2018.04.26. 14:58
  • jegkorongszovetseg.hu
A magyar válogatott 4-1-re kikapott Szlovéniától a Divízió I/A jégkorong-világbajnokságon. A találkozó után a két szövetségi kapitány és a játékosok nyilatkoztak.

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: „Gratulálok a szlovén válogatottnak, nagyszerű meccset játszott. Elszántak voltak, és ezt jól használták fel. Mi kicsit lassan kezdtünk, de ez a szlovén a csapat érdeme, hiszen mindig két együttes van a jégen. Az ellenfél remekül játszott az elejétől. A második és harmadik harmadban feljavultunk mi is, nálunk volt a momentum, adódtak lehetőségeink, ám nem sikerült kihasználni ezeket. Kiadtunk magunkból mindent a meccsen, és csütörtökön is erre van szükség a lengyelek ellen. Szoros a világbajnokság, minden meccs nagy csata. A gólszerzéshez az egész csapat kell, bár szerencsés, ha van egy jó formában lévő mesterlövészünk, mint most Sebők Balu. Kis dolgokban kell változtatnunk, a jövőben egyszerűbben kell játszani bizonyos helyzetekben, hogy gólt szerezzünk. Több helyzetet kell kialakítani, nagy forgalmat kialakítani a kapu előtt, menni a kipattanókra, és akár csúnya gólokat lőni.”

Kari Savolainen, a szlovén válogatott szövetségi kapitánya: „Tudtuk, hogy ez az utolsó esély, a játékosok megértettek, mit jelent ez a meccs. Az volt a terv, hogy a legegyszerűbb játékot hozzuk és mindenki vállalja be a fájdalmat. Nem volt szerencsénk az első két találkozón, most viszont a mi oldalunkra szegődött. Ez sem volt még tökéletes meccs, ebből is tanulni lehet, és legközelebb jobbak lehetünk például a korongbirtoklásban.”

Vay Ádám, a magyar válogatott kapusa: „Nagyon sok dolgom volt a mérkőzésen. Igazából fogalmam sincs, mi történt, nem emlékszem a meccsre, annyira koncentráltam végig. Vissza kell nézni a mérkőzést, hogy lássuk, mik voltak a hibák. Ilyen a hoki, valamikor bepattan, valamikor kipattan, nem kell ezen siránkozni. Fel a fejjel, menni kell tovább! Mindenki kitaposta a lelkét, megküzdöttünk azért, hogy jó eredményt érjünk el, sajnos így sikerült. Itt már csak az apróságokon, a szerencsén múlik majd, hogy legközelebb jó felé pattanjon.”

Pozsgai Tamás, a magyar válogatott védője: „Nagyobb mezőnyfölényben játszott a szlovén válogatott a meccs túlnyomó részében, ránk tudták kényszeríteni az akaratukat, sok lövést engedtük nekik, ennek ellenére az eredményt tekintve végig versenyben voltunk. Szoros állásnál voltak helyzeteink, amelyek fordulópontot jelenthettek volna, ha bemennek, de sajnos nem sikerült gólt szerezni. Keserű lesz a szánk íze a meccs után, mert bár erős csapat a szlovén, de úgy érzem, hogy verhető rivális lett volna.”

Stipsicz Bence, a magyar válogatott védője: „Megint nem úgy kezdtünk, ahogy akartunk, nagyon ránk jöttek a szlovénok. Ahogy ment előre meccs, úgy javultunk fel, egyre több lehetőségünk akadt. Aztán döntő pillanatban kaptunk egy gólt, és ez megtörte a lendületünket, addig volt három-négy helyzetünk, amelyek csak kevéssel mentek mellé. A szlovén csapat kíméletlenül kihasználta a hibáinkat. A jó dolgokat tovább kell vinni a folytatásra, és küzdeni tovább. A lengyel kemény, munkás csapat, talán nem annyira képzett, mint a szlovén. Hajtós meccsre számítok.”

Garát Zsombor, a magyar válogatott védője: „Nehéz megmondani, hol volt sebezhető a védelmünk, akadtak egyéni hibák, de a korábbi meccseken és a felkészülési mérkőzéseken is így volt. Ezeket el kell kezdenünk korrigálni. Nem kell a szerencsére fogni a ki- és bepattanó kapuvasas góloknál, mivel nem lőttünk eleget. Ha mi is lövünk 45-50-et, akkor nekünk is bepattan többször. Emelt fővel kell játszani végig és küzdeni leginkább a mezünkért. Küzdöttünk végig, talán kevésbé törtünk meg, mint a kazahok ellen, ebből kell építkezni és felállni.”

Nagy Krisztián, a magyar válogatott csatára: „Sajnos nem jó érzés egy ilyen vereség. Egyáltalán nem számítottunk erre az első szlovén gólra. Próbáltunk utána keményen nyomni, a játék a második harmadban kezdett megfordulni és a harmadikban már jól ment. Csak sajnos a helyzeteket nem tudtuk kihasználni. Sajnos a szlovénoknak kettő vas is bement, nekünk Hári Jancsi lövése kipattant. Többet lőttek kapura és sokat voltak fölényben. Sportolóként nem arra összpontosítunk, hogy nehogy kikapjunk a következő meccsen, hanem arra, hogy nyerjünk, hiszen ez a jó mentalitás. Szeretnénk, hogy jól alakuljon, és három ponttal jöjjünk le a pályáról.”

Bostjan Golicic, a szlovén válogatott csatára: „Egy elég mély gördöben találtuk magunkat a meccseelőtt, de tudtuk, hogy magunknak ástuk ezt a gödröt, ezért nekünk is kell kimásznunk belőle. Hittünk a csapatban, mert megvoltak a helyzeteink az első két meccsen is, de nem volt szerencsénk. Hittük, hogy ezek a dolgok ma megfordulhatnak és igy is lett. Nagyon fontos volt, hogy megszereztük a vezetést. Az előző két meccsen ez nem sikerült, és néha, ha hátrányban vagy, akkor ez negativan befolyásolja az egész gondolkodásodat. Ez egy nagyon fontos meccs volt mindkét csapat számára. Teli aréna előtt, sok érzelemmel játszott mindkét csapat, de sikerült győznünk, és csak ez a fontos. Úgy érzem, a közönség nekünk is energiát adott, még akkor is ha főleg pfujoltak. Továbbra is hiszünk abban, hogy feljuthatunk, de csak a következő meccsre szabad gondolnunk. Pénteken egy nagyon kemény meccsünk lesz, amit meg kell nyernünk.”

Jan Urbas, a szlovén válogatott csatára: „Az első két meccs után volt egy csapatmegbeszélésün,  mert tudtuk,, hogy nem áll jól a szénánk. Tudtuk, hogy saját magunknak komplikáltuk meg a helyzetünket és nekünk is kell megoldanunk. Büszke vagyok a fiúkra, mert mindenki sokkal keményebben játszott, mint az előző két meccsen. Ma sikerült megmutatnunk, hogy egy nagyon jó csapat vagyunk, és főleg azt, hogy még mindig itt vagyunk és mindenknek számolni kell velünk. Ma sokkal több energiával játszottunk, sokkal többet lőttünk kapura, mert hittünk benne, hogy előbb-utóbb valami beesik majd a kapuba, és igy is lett.  A jég nem jó, nem lehet igazán szépen játszani, ezért ezentúl is ezt a taktikát kell majd követnünk  és ilyen piszkos gólokat kell lőnünk. Tudtuk, hogy a magyar csapat taktikailag nagyon erős és nagyon felkészült, ezért nem akartunk nekik sok teret adni ma.”