Szezonértékelő Antti Karhulával és Szélig Viktorral – 3. rész

  • 2021.03.25. 19:27
  • Fehérvárav19

A 2020/2021-es szezont csapatunk vezetőedzőjével, valamint general managerével értékeltük. A háromrészes sorozat harmadik részében a gárda vezetőedzője és a klub general managere az előttük álló időszakról, a szezon végi értékelésekről beszél majd, és szó esik a jövő évi keretről is. 

A sorozat első részében a szakvezető és a mester az évad pozitívumairól, a játékoskeretről, valamint a szezon nehézségeiről is beszélt, míg a második részben a mentális terheléssel, a nagy meneteléssel, hullámvölgyekkel és a topcsapatok elleni játékkal kapcsolatban osztották meg gondolataikat.

A szezon végeztével az edzői stáb és a szakvezetés életében eljött az értékelés időszaka. Antti Karhula a héten lezajlott értékelő megbeszélés tanulságairól beszélt. “A csapatvezetéssel kedden volt egy értékelő megbeszélésünk. Úgy látjuk, hogy annak, amikor az alapszakaszban kevesebben játszottunk, éppen a végjátékban fizettük meg az árát. Nagy nyomás volt a srácokon a megtizedelt sorokban azért, hogy mérkőzéseket nyerjünk, a nagy energia miatt kevesebbet tudtunk edzeni, minden erőnk a mérkőzésekre ment el. Akkor úgy döntöttünk, nem akarjuk még tovább terhelni a srácokat, hiszen az további sérüléseket eredményezett volna. Nehéz döntés előtt álltunk és most is sokat gondolkozunk azon, hogy akkoriban a kisebb játékosállomány ellenére többet kellett volna edzenünk és építkeznünk a playoffig, vagy éppen arra koncentrálni, hogy az alapszakaszban inkább több mérkőzést megnyerve kiharcoljuk a felsőházat. Ha még egyszer hasonló helyzetbe kerülünk, már az idei év tapasztalatával indulunk neki a következőknek, de most úgy tűnik, hogy a playoffra és a középszakaszra fordítandó energiakészleteket már az alapszakaszban felhasználtuk.”

“Nem hiszem, hogy sokat változtatott volna a helyzetünkön, hogy az alsóházból vagy a felsőházból megyünk a playoffba” - válaszolta csapatunk vezetőedzője arra a kérdésre, hogy ha a fent leírtak szerint az alsó hatosból kellett volna kivívni a rájátszásba jutást, jelentett-e volna ez bármilyen különbséget a végjátékban -, “és mivel ilyen jól sikerült az alapszakasz, az alsóházi bejutást nem is igazán mérlegeltük. Lehetséges, hogy több energiánk lett volna, de biztosan kevésbé lettünk volna magabiztosak. Az ellenfeleinken ezzel szemben azt láttuk, hogy az alapszakaszban talán 85-90 százalékon pörögtek, sokkal kevésbé facsarták ki magukat, és ezért maradt bennük még energia a végére is.”

Szinte nem volt olyan felvezető, vagy értékelő interjú a szezon során, amiben Antti Karhula ne említette volna az apró dolgok fontosságát. Az alapvető taktikai elemek mellett vezetőedzőnk az alábbiakban fejtette ki gondolatait arról, milyen apróságok javítására volt szükség az évadban: “Sokszor beszéltünk a szezon során a részletekről, amelyeknek a helyükre kellett kerülniük, így a védekező harmadbeli játék, vagy a kapu előtti területen történő játék. Gyakorolnunk kellett azt, hogy akkor is irányíthatjuk a játékot, ha elveszítjük a korongot, és éppen nem nálunk van a pakk. Összességében nem a játék menete volt, ami aggasztott, hanem ezek az apróságok, amikben javulnunk kellett. Ahogy láttuk a playoffban, ha egy hátrányban a védekező játékos csak egy méterrel a támadó mellett áll, már gólt kapunk. Az ilyen hibákon kell dolgoznunk.”

Mint ismert, a Hydro Fehérvár AV19 tizennégy éves osztrák bajnoki szereplése során hatodik alkalommal szerepelhetett a rájátszásban. Első ízben a 2009/2010-es évadban került össze a legjobb nyolc között a két együttes, ekkor 4-1-es összesítéssel a bécsiek mentek tovább. A 2011/2012-es évadban az Olimpija Ljubljanával, míg a 2013/2014-es szezonban a Bolzanoval szemben maradt alul a gárda. Második alkalommal a 2014/2015-ös szezonban találkozott a bécsi és a fehérvári együttes a rájátszásban, ismét bécsi továbbjutással, 4-2-es összesítéssel, 2019-ben a Red Bull Salzburg ünnepelhetett továbbjutást csapatunk ellenében. De hogy milyen tanulságokkal szolgált az idei párharc? A finn szakember véleménye szerint az idei négymérkőzéses negyeddöntő rengeteg tanulsággal szolgált. Személyesen azt tudom elmondani, hogy nagyon büszke vagyok a srácokra azért, ahogy az egész szezonban játszottak. Persze nagyon rossz, hogy így végződött a szezon, de a nagy képet nézve ebből a rájátszásból rengeteget tanultunk, sok tapasztalattal gazdagodtunk. A jövőre nézve már tudjuk, hogy kezeljük azt, amikor kevés játékosunk van, vagy hogy a szezon legfontosabb időszakában hogy hozzuk ki a legtöbbet a játékosokból. Ha visszamegyünk pár évet, amikor hat mérkőzésen dőlt el a továbbjutás sorsa, és a csapat két mérkőzést nyert, persze mindenki örült a győzelmeknek, de sokkal kevesebb tanulsággal szolgált az a párharc a klub számára, mint a mostani. Kettőt nyerni szép dolog, de a továbbjutáshoz az is kevés. Négy győzelemhez sokkal több kell. Pozitívan szemlélem az idei évet, hiszen rengeteget tanultunk erről. Sokkal keményebb munkára van szükség ahhoz, hogy sikeresek legyünk a jövőben, de ehhez az alapok adottak, jó srácok vannak az öltözőben, akik éhesek arra, hogy megtanulják, mi szükséges az előrelépéshez.”

Az értékelés időszaka mellett már elkezdődött a jövő évi keret építése is. A klub general managere már az alapszakasz végeztével több játékossal és a stáb tagjaival is megkezdte a tárgyalásokat a következő szezonra, az évad zárása után pedig elmondható, a csapat több kulcsjátékosával is sikerült megállapodni a 2021/2022-es szezonra is. “Láttuk, hogy voltak nagyon jó egyéni teljesítmények, de a legfontosabb az, hogy jó srácok alkotják ezt a társaságot. Ahogy korábban is mondtam, nem kell felforgatni a keretet, Hári Jánosnak, Bartalis Istvánnak, Kornakker Dánielnek, Mihály Ákosnak, valamint Szabó Bencének a jövő évre is élő szerződése van, emellett a klub az alapszakasz folyamán élt opciós jogával Anze Kuralt és Toni Kähkönen esetében, így ők is kék-fehérben szerepelnek a következő évadban is. A szezon közben lefolytatott, de a középszakasz és a playoff idejére felfüggesztett tárgyalásainknak köszönhetően mára már elmondhatjuk, a csapat fele élő szerződéssel rendelkezik a 2021/2022-es szezonra. Az edzői stáb nem változik a jövőben sem, így az Antti Karhula, Kiss Dávid, Arttu Lipsanen trióval folytatjuk a munkát és a következő szezonra örömmel hosszabbítottunk szerződést a csapat több meghatározó játékosával, Alex Petannal, Tim Campbellel, valamint Paul Geigerrel is, Horváth Milán pedig kétéves kontraktust írt alá.”

Név poszt szerződés érvényessége
Hári János csatár 2024/2025
Bartalis István csatár 2022/2023
Horváth Milán hátvéd 2022/2023
Szabó Bence hátvéd 2021/2022
Mihály Ákos csatár 2021/2022
Kornakker Dániel kapus 2021/2022
Toni Kähkönen csatár 2021/2022
Anze Kuralt csatár 2021/2022
Paul Geiger hátvéd 2021/2022
Alex Petan csatár 2021/2022
Tim Campbell hátvéd 2021/2022

Az következő hetek programját végezetül Antti Karhula foglalta össze. “A héten pihenünk, a játékosoknak időt adunk arra, hogy kicsit pihenjenek és visszanyerjék az energiát, éppen ezért a napokban opcionális edzések vannak, és a jövő héten kezdünk készülni az egyelőre tervezés alatt álló Magyar Kupa-hétvégére. Fontos lenne jól befejezni a szezont, de számunkra emellett ez most a reflexió időszaka, fontos kielemeznünk, mi történt velünk idén és hogy miben lehetünk jobbak és versenyképesebbek jövőre. Szélig Viktorral egy nagyon pozitív és tartalmas megbeszélésünk volt, amin a visszatekintés mellett már a jövőről is beszéltünk. Nem leszünk a liga legnagyobb klubja egy csettintésre, de az idei szezonhoz hasonló nehézségeken át kell mennünk ahhoz, hogy fejlődjünk. Most persze lehet, hogy fáj, ahogy történtek a dolgok, de ez az időszak is szükséges a fejlődéshez és ahhoz, hogy jövőre előre tudjunk lépni.”