Szétlövéses győzelem az ukránok ellen a vb főpróbáján

  • 2018.04.19. 18:57
  • jegkorongszovetseg.hu
Két és fél harmadon keresztül uralta a meccset a magyar válogatott az ukránok ellen, az utolsó tíz perc azonban nem sikerült jól. A végén azonban mégis a mieink örülhettek a szétlövésben megszerzett 5–4-es győzelemnek.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány úgy döntött, hogy az ukránok ellen Vay Ádám kezd a kapuban, Rajna Miklós foglal helyet a kispadon, Duschek Dávidot nem nevezte a mérkőzésre. 

Első harmad

A magyar és az ukrán csapat jól ismeri egymást, hiszen tavaly a kijevi divízió 1/A csoportos világbajnokságon is játszott egymással. A mérkőzés elején a magyar csapatnak több helyzete is adódott, emellett azonban egy emberhátrányt is ki kellett védekeznie. Miután ezt sikerrel végrehajtotta, a 8. percben emberelőnyben megszerezte a vezetést: Galló Vilmos passzolt a kapu mögül középre Vas Jánoshoz, aki bevágta a korongot a hálóba. 

Az ukránok igazán nagy helyzete egy kontrából adódott, de Vay az első lövést, majd a kipattanóból érkezőt is hárította. A harmad második felét egyértelműen a magyar csapat uralta, az ukránok lövési kísérletig is alig jutottak. Sofron István növelhette volna az előnyünket, de kimaradt a kapu előtti helyzete. A játékrész végén újabb emberelőnyt védekeztünk ki, Vay nagy védéseinek is köszönhetően. 

Második harmad

Válogatottunk mindjárt a második harmad elején növelte az előnyét, miután Hári János a buli megnyerése után Pozsgai Tamáshoz passzolta a korongot, ő pedig a kiugró Galló Vilmoshoz, aki egyedül mehetett a kapura és a hálóba lőtt. Egy perccel később Erdély Csanád és Kóger Dániel alakított ki kettő az egy elleni helyzetet, előbbi passzolt utóbbinak, aki 3–0-ra módosította az állást. 

A harmad első felét uralta a magyar csapat, újabb helyzetet Sebők Balázs és Galló alakított ki emberelőnyben, de Gajducsenko védte a lövést, mint ahogy a fórban a folytatásban sem tudtak túljárni az eszén a fiúk. A harmad második felében az ukránok is behozták néhányszor a korongot a magyar harmadba, de helyzeteket nem tudtak kialakítani. 

Miután a mieink kivédekeztek egy emberhátrányt, ott folytatták, ahol abbahagyták, azaz komoly nyomást helyeztek az ukránok kapujára. Bodó remek passzát Sarauer értékesíthette volna a játékrész végén, de lemaradt a korongról. 

Harmadik harmad

A harmadik harmad elején a magyar csapat technikai hibát követett el, miután egyel többen voltak a játékosaink a jégen, de az újabb emberhátrányt is sikerült kivédekezni. Nem sokkal az után kiegészültünk, 4–0-ra módosítottuk az állást: Andrew Sarauer passzolt Stipsicz Bencéhez, aki úgy csinált, mintha a kapura lőne, de ehelyett Christopher Bodóhoz passzolt, aki betette a korongot az üres hálóba. 

Az ukránok nem sokkal ez után kapust cseréltek, Gajducsenkót Gyacsenko váltotta. Tíz perccel a vége előtt újra elkövette azt a hibát a magya válogatott, hogy túl sok ember volt a jégen, ezért ismét járt a kettő perces büntetés. Plusz még az ukránok is megbüntettek minket, hiszen emberelőnyben gólt szereztek.

A folytatásban továbbra is a mieink diktálták a tempót. A hajrában újra emberelőnybe kerültünk, de az ukránok egy korongszerzés után kettő a kettőben a kapunkra törtek és megszerezték a második találatukat. 

Sőt, az utolsó másodpercekben jött a harmadik is, egy távoli lövés után alakult ki tumultus a kapunk előtt, Bucenko csapott le a korongra, és ezzel máris 4–3-ra állt a meccs. Aztán éppen csak közepet kezdtünk, máris mehettünk vissza a pálya közepére, az ukránok ugyanis 11 másodperccel a meccs vége előtt kiegyenlítettek.

Hosszabbítás

Az öt perces hosszabbítás első felében a magyar csapat előtt adódtak helyzetek arra, hogy lezárják a meccset, a másodikban azonban az ukránok is megtehették volna ugyanezt. Az utolsó másodpercekben hajszálon múlott, hogy Hári megszerezze a győztes találatunkat, de az ukrán kapus bravúrral védett. Így továbbra is 4–4 állt az eredményjelzőn.

A szétlövésben Vay az ukránok négy próbálkozásából hármat is kivédett, míg a másik oldalon ötből háromszor betaláltunk az ellenfél kapujába, így végül 5–4-re megnyertük a vb főpróbáját. 

Galló Vilmos, a magyar válogatott csatára: Semmi sem hasonlítható ahhoz, hogy itthon játszom, magyar levegőt szívok azokkal a srácokkal, akiket már nagyon régóta ismerek. Örülök, hogy haza tudtam jönni. Könnyen elsajátítottam a taktikát, hiszen skandináv hokit játszik a válogatott is, amit Svédországban megszoktam. Néhány edzés még kell, de a kazahok ellen már tökéletes lesz az összhang. 

Chris Bodó, a magyar válogatott csatára: Nagyon boldog vagyok, hogy bekerültem a vb-keretben. Büszke vagyok, hogy a magyar válogatottban játszhatok, hiszen Magyarországon vannak a gyökereim. Hasonló a szerepköröm, mint a MAC-ban, nagyon jó játékosokkal vagyok egy sorban, csinálom a dolgom, segítek, ahol kell, oda megyek, ahová a kapitány küld, emberelőnyben is játszok, ha az a feladat. Jó formában vagyunk, a támadásunk a mai meccsen nagyon jól működött, jól sikerült a felkészülésünk, meglátjuk, mire lesz ez elég. 

Olekszandr Szavickij, az ukrán válogatott szövetésgi kapitánya: Köszönöm a srácoknak, hogy megmutatták a csapat karakterét, férfiasan küzdöttek, képesek voltak a harmadik harmadban kiegyenlíteni és a végén szorossá tenni a meccset. 

A sorok Ukrajna ellen

Galló, Hári, Sebők
Bodó, Sarauer, Sofron
Nagy G., Vas, Magosi
Kóger, Nagy K., Erdély
Benk

Pozsgai, Stipsicz
Wehrs, Varga
Garát, Gőz
Szirányi

Vay (Rajna)

A program

2018. április 4., szerda: Magyarország-Ausztria 4-3 (hosszabbítás után)
2018. április. 5., csütörtök: Ausztria-Magyarország 1-3
2018. április 11., szerda: Szlovénia-Magyarország 2-3 
2018. április 13., péntek, Magyarország-Japán 3-2 (hosszabbítás után)
2018. április 18., szerda, Magyarország-Ukrajna 5–4 szétlövésben

A keret

# Név Pos Klub
29 Duschek Dávid G Dunaújvárosi Acélbikák
31 Rajna Miklós G Fehérvár AV19
30 Vay Ádám G Rapid City (USA)
     
7 Garát Zsombor D MAC Budapest
3 Gőz Balázs D Norfolk Admirals (USA)
4 Pozsgai Tamás D MAC Budapest
12 Stipsicz Bence D Fehérvár AV19
6 Szirányi Bence D Fehérvár AV19
5 Varga Arnold D UTE
2 Wehrs Kevin D HC TWK Innsbruck (AUT)
     
9 Benk András F UTE
17 Bodó Chris F MAC Budapest
26 Erdély Csanád F Fehérvár AV19
8 Galló Vilmos F Timra (SWE)
22 Hári János F Fehérvár AV19
16 Kóger Dániel F Fehérvár AV19
25 Magosi Bálint F DVTK Jegesmedvék
10 Nagy Gergő F Quad City (USA)
13 Nagy Krisztián F MAC Budapest
15 Sarauer Andrew F Villach (AUT)
14 Sebők Balázs F KalPa (FIN)
20 Sofron István F Villach (AUT)
21 Vas János F DVTK Jegesmedvék
Forrás: jegkorongszovetseg.hu