Svéd, svájci és cseh ellenfelek a CHL-ben

  • 2024.05.22. 18:31
  • Fehérvárav19
A Hydro Fehérvár AV19 csapata a CHL (Jégkorong Bajnokok Ligája) idei kiírásában két cseh, két svájci és két svéd ellenféllel játszik az európai klubhoki csúcsát jelentő tornasorozat alapszakaszában.

A csapat a CHL 2023/2024-es szezon döntőjének mindkét résztvevőjével találkozik majd, a svéd Skellefteå AIK együtteséhez Svédországba látogat Kiss Dávid együttese, a Hydro Fehérvár AV19 új otthonában, az Alba Arénában pedig a bajnok Geneve-Servette vendégeskedik.

A pontos menetrend összeállítása a sorsolást követően kezdődik, amely során minden érintett -  a klubok, a csarnokok, televíziós társaságok és ligák - igényeit veszik figyelembe. A végleges menetrendet a championshockeyleague.com oldalán teszik közzé.

Sparta Praha


Az 1903-ban alapított klub gazdag történelemmel, és hosszú sikerlistával rendelkezik. Kétszeres Spengler-kupa győztes, nyolcszoros cseh bajnok a cseh Extraliga alapítása óta még négy bajnoki címet tudhat magáénak, a 2016/2017-es évadban pedig a CHL döntőjében csak hosszabbításban kapott ki a Frölunda együttesétől, elérve ezzel a klub legnagyobb sikerét az európai klubporondon. 

Dynamo Pardubice


A Dynamo Pardubice hatszoros cseh Extraliga bajnok. Számos legendás játékos játszott a cseh klub égisze alatt, ilyenek például az NHL-kapus Dominik Hašek, valamint az IIHF Hall of Fame tagja, Vladimír Martinec és Aleš Hemský. A klub történelme 1923-ig nyúlik vissza, hiszen ekkor alakult meg az első jégkorongcsapat a városban. A Dynamo Pardubice az 1950-1951-es szezonban küzdötte fel magát a csehszlovák első osztályba, és azóta is a topliga résztvevője.

Skellefteå AIK


A Skellefteå AIK együttesét 1921-ben alapították. Az együttes az SHL négyszeres bajnoka, amely a 2023-2024-es szezonban a CHL döntőjéig menetelt. Annak ellenére, hogy történelmük során mindössze négyszer nyerték meg a svéd bajnokságot, minden szezonban a bajnoki cím várományosának bizonyultak, 2010 és 2018 között hét alkalommal jutottak be a döntőbe.

Lausanne HC


A Svájc negyedik legnagyobb városában székelő, NL-résztvevő együttest 1922-ben alapították. A Lausanne harmadik CHL-szezonjára készül: első évükben a csoportjukat megnyerve a negyeddöntőben búcsúztak, majd a 2021/2022-es évadban a csoportkörig jutottak. Az NL-ben az idei évet alapszakasz harmadikként zárták, majd ezüstérmet szereztek. A csapat magyar vonatkozással is rendelkezik, Bartalis Balázs másodedzőként dolgozik a svájciaknál. 

Färjestad Karlstad

Az 1932-ben alapított klub a svéd topliga történetének legsikeresebb csapata. A bajnokságban 21 alkalommal játszottak döntőt, tíz alkalommal pedig pedig a bajnoki trófeát is magasba emelhették. A Färjestad hetedik alkalommal vesz részt a CHL-ben, csupán első évadukban nem jutottak rájátszásba, a legutóbbi megmérettetéstől a negyeddöntőben búcsúztak.

Genève-Servette


A Genève-Servette 1905-ben alakult, ezzel a legrégebbi jégkorongklub az NL-ben és az egyik legrégebbi Európában. Történetük még a Svájci Jégkorong Szövetség megalapítását is megelőzte. A svájci együttes az első bajnoki címét a 2022/2023-as szezonban szerezte meg, a bajnoki címet követően pedig, a 2023/2024-es idényben a CHL döntőjéig menetelt, ahol a svéd, Skellefteå AIK csapatát legyőzve bajnok lett.