Siker az első felkészülési meccsen

  • 2018.04.05. 11:24
  • Fehérvárav19
A budapesti, divízió 1/A-s világbajnokságra készülő magyar válogatott hosszabbítás után 4-3-ra nyert Ausztria ellen Székesfehérváron.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány és edzői stábja úgy döntött, Rajna Miklós kezd az osztrákok elleni székesfehérvári találkozón, és Duschek Dávid volt a tartalék. Kóger Dániel viselte a csapatkapitányi C betűt, Sarauer Andrew és Stipsicz Bence volt a két helyettes. Léránt René, Szaller Márk és Odnoga Mátyás kihagyta a találkozót, míg a fehérvári születésű Szabó Bence debütált a válogatottban.

Remekül kezdte a meccset a magyar csapat, már a 2. percben megszerezte a vezetést: Sarauer jó ütemű passzát Sofron István a bal szélről a hálóba bombázta. (1-0) A mieink egy perccel később megfogyatkoztak Reisz Áron kiállítása miatt, de a speciális egység jól tette a dolgát, majd emberelőnybe kerülve nagy ziccer maradt ki. A harmad derekán a magyarok beszorították az osztrákokat, és Sarauer előtt adódott újabb lehetőség. Az A csoportos vb-re készülő rivális kevésszer dolgoztatta meg Rajnát.

A második harmadban is nagy volt a tempó, de továbbra is a magyarok irányítottak, és a lehetőségek sem maradtak el: először Németh Attila lövése ment mellé, majd Kóger Dániel került helyzetbe a kapu előtt. A meccs felénél a mieink emberelőnyből növelték előnyüket, Hári János lövésébe Erdély Csanád tette bele az ütőjét, így a korong a hálóban kötött ki. (2-0) Nem sokkal később az osztrákok még egy büntetést kaptak, és a magyar csapat ezt is gyorsan kihasználta: Rajna védése után indult meg a kontra, Sofron lövése még kijött a kapusról, de Nagy Gergő már nem hibázott – ezzel 3-0-ra vezetett a válogatott.

Kezdtek feléledni az osztrákok, Varga Arnoldnak egyszer a gólvonalról kellett menteni, majd a 38. perben Manuel Ganahl már bevette a kapuját. (3-1) Úgy tűnt, a mieink gyorsan visszaállítják a háromgólos különbséget, de Reisz Áron gólját végül érvénytelenítették. Az utolsó percben Sofron került nagy helyzetbe, ám az ellenfél kapusa jól védett.

A magyar csapat egy átnyúló kiállítás kivédekezésével kezdte a harmadik játékrészt. A bírók egy osztrák találatot is visszavontak, de a 49. percben Steven Strong gólja már érvényes volt, ezzel minimálisra csökkent a vezetés. (3-2) A mieink Sebők Balázs és Szirányi Bence megindulása révén kerültek helyzetbe, de nem tudtak túljárni az osztrák kapus eszén. Az 55. percben Strong kiegyenlített, (3-3) és bár ezt követően is több lehetősége volt a magyaroknak – elég csak Sebők centerezésére, majd az emberfór alatt kialakított helyzetekre gondolni –, újabb gól nem született, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás fél percig tartott, ugyanis a magyarok szép támadása végén Sofron készített elő Sarauernek, aki a kapuba lőtt (4-3), ezzel eldöntve a meccset.

A két csapat csütörtökön Bécsben is találkozik.

Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség