Sebők Balázs a Hydro Fehérvár AV19 játékosa

  • 2024.04.10. 08:00
  • Fehérvárav19

A magyar válogatott alapembere hároméves szerződést kötött csapatunkkal.

Sebők Balázs 2009 után szerepel újra Magyarországon. A 29 éves támadó a MAC Budapest csapatában nevelkedett, majd 14 éves korában Finnországba került, ahol egészen az előző idény végéig játszott. Az északi országban öt évig szerepelt az  Oulun Kärpät együttesénél, majd egy, a finn másodosztályban töltött év után 2015-ben a KalPa játékosa lett, csapatával 2017-ben a Liiga-ban ezüstérmet szerzett, 2019-ben a Spengler Kupát is megnyerte, 2021-ben a rivális Ilves gárdájához szerződött, a következő két évben együttesével bronzéremmel zárták a szezont. Az előző évadot a DEL-ben, az Iserlohn Roostersnél töltötte, 49 találkozón 22 pontot szerzett. „Nem titok, hogy mindig is terveztem egyszer Székesfehérváron jégkorongozni - csupán idő kérdése volt, hogy ez mikor jön el. Konkrétan megfogalmazódni, viszont az utóbbi két-három évben kezdett el a gondolat, mert nagyon szerettem volna már itthon játszani, illetve kifejezetten imponált az az út, amit a Hydro Fehérvár AV19 bejárt az utóbbi években: nem véletlen, hogy a klub 3 éven belül másodszor lesz ott CHL-ben, illetve egy bajnoki döntőbe is bejutott a csapat. Örülök, hogy egy olyan együtteshez térhetek haza, aminek teljes mértékben reális célkitűzés lehet, hogy bajnoki címekért küzdhessen így nem csak a civil, de a szakmai része miatt is nagyon boldog vagyok, hogy Székesfehérváron kezdhetem meg az itthoni profi karrieremet” – világított rá az igazolás hátterére Sebők.

Profi karrierje mellett a válogatottban is alapemberré vált az évek során, első alkalommal 2014-ben, még juniorkorú játékosként lépett jégre felnőtt világbajnokságon (ebben az évben egyébként a legjobb újoncnak járó Kósa Kupát is elnyerte, a szövetség pedig azóta több elismeréssel is díjazta), mára pedig kihagyhatatlan alappillére a nemzeti együttesnek. Nem lesz tehát számára ismeretlen a fehérvári közeg, ahol számos válogatottbeli csapattársával immár klubszínekben is együtt szerepelhet. „Mindenki tudja, milyen jó kapcsolatot ápolok Hári Jánossal, így nagyon motiváló volt, hogy az egyik legjobb barátommal tudok klubszinten játszani. Erről régóta beszélünk vele és örülök, hogy most ez így is lesz. Jancsin kívül viszont válogatott szinten nagyon sokakkal hosszú évek óta játszom és azt gondolom közösen örülünk, hogy jövőre egész évben látjuk egymást. Kiss Dáviddal is beszéltem már, nyilván itt a világbajnokság a nyakunkon, úgyhogy mindkettőnknek ott kell most legyen a fókusz, de kifejezetten várom a közös munkát és remélem azt tudom neki majd adni amit el is vár tőlem.”

Ami a célkitűzéseket illeti, Sebők arról is beszélt, az elmúlt évek eredményei alapján az lehet az együttes célja, hogy minél magasabbra törjön, és ehhez elengedhetetlen a csapategység. „A keret még nyilván alakul, de azt gondolom, hogy az utóbbi évek eredményei miatt nem is lehetne más a cél, hogy a lehető legszebb színű éremmel fejezzük be az évet. Persze ez egy hosszú út, így először, mint mindig, a playoff a cél és utána meglátjuk, mire leszünk képesek. Magamtól azt várom, hogy tudjam segíteni a csapatot és egy olyan pluszt tudjak hozzátenni a teljesítménhez, amit én és -  azt gondolom - a többiek is majd elvárnak tőlem. Mindezek mellett pedig próbálok a lehető legjobb csapattárs lenni, mert tapasztalataim alapján akkor leszel sikeres, ha az öltözőben helyén vannak a prioritások és jó az összhang, így remélem ebből is majd ki tudom venni a részem.”

Természetesen szó esett arról is, hogy a Hydro Fehérvár AV19 a következő évadot új otthonában, az Alba Arénában kezdi meg, ráadásul a CHL is visszatér a koronázóvárosba. Sebők számára sem lesz új az európai klubhoki csúcsát felvonultató sorozat, hiszen pályafutása során már négy alkalommal szerepelt a rangos megmérettetésen. „A hazaigazolásomban szerepet játszott a CHL-szereplés és az új aréna is. Sportolóként mindig jó helyeken szeretne játszani az ember, ha van rá lehetősége, így nagy büszkeséggel tölt el, hogy egy magyar csapat mezét tudom majd magamra húzni a CHL-ben és az már csak hab a tortán, hogy mindezt a csodaszép Alba Arénában tehetem meg. Ezen kívül tudom, hogy az ICE Európa egyik top ligájáról beszélünk így a színvonallal biztosan nem lesz panasz. Volt szerencsém korábbi csapataimmal játszani már ICE-csapatok ellen, a bajnokságot pedig a Hydro Fehérvár AV19, illetve az ott játszók miatt mindig is követtem. Természetesen, majd szezon közben fogok én is jobban szembesülni, hogy milyen is a liga maga testközelből” – zárta gondolatait a támadó.

A Hydro Fehérvár AV19 kerete a 2024/2025-ös szezonra:

Edzői stáb: Kiss Dávid, Tyler Dietrich, Samuli Nordman

Kapusok: Horváth Dominik, Rasmus Reijola

Hátvédek: Csollák Márkó, Falus Ádám (2025/2026), Kiss Roland, Stipsicz Bence (2026/2027), Tim Campbell (2025/2026), Markus Phillips, Josh Atkinson

Csatárok: Ambrus Gergő, Ambrus Csongor, Németh Kristóf, Hári János, Terbócs István,Magosi Bálint, Vértes Nátán, Bartalis István, Mihály Ákos (2025/2026), Anze Kuralt (2025/2026), Sebők Balázs (2026/2027)