Cam MacDonald: "Öröm számomra, hogy ilyen sportolókkal dolgozhatok"

  • 2018.08.07. 14:00
  • Fehérvárav19
Cam MacDonald kapusedzőt kérdeztük a felkészülésről és az előttük álló szezonról

Mire koncentrálnak leginkább?
A felkészülési időszak alatt szeretném, ha a kapusaink jól éreznék magukat. A nyári hónapokban kemény szárazedzéseket  végeztek, így a legfontosabb, hogy a jégen visszaszerezzék azt a sebességet, amivel a meccsek közben reagálnak az őket érő ingerekre, lövésekre és, hogy visszaszokjanak a játék sebességéhez.

Mik a legfontosabbak a kapusok edzésein?
Fontos, hogy fejlődjön az érzékelésük és jól észleljék a játékot, tudják azt olvasni és hogy érezzék a korongot anélkül, hogy látnák azt. Figyelni kell a kezek és a lábak mozgására, a reakcióidőre, hogy visszaszerezzék a meccsformájukat és akkor készen állnak a kezdésre.

Mi a különbség az EBEL és az Erste Liga között?
Minden szinten olyan sportolókkal dolgozunk, akiknek megvannak a kialakult szokásaik. Nagyon sok időt töltenek edzéssel, de magasabb szinteken a pontosság és a gyorsaság a legfontosabb. A játék az EBEL-ben valamivel gyorsabb és a lövések is pontosabbak. A kapusoknak olvasni és érezni kell a játékot. Minél magasabb a szint, annál fontosabb, hogy minden lehetséges szituációra felkészüljenek a sebesség és a pontosság tekintetében. Tehát gyakorlatilag a két felnőtt csapat és liga között a felkészülésben nincs különbség.

Mi a különbség a Carruth-tal és a Kornakkerrel végzett munka között?Minden kapus egyedi és más. Carruthnak nagy tapasztalata van az AHL-ben és az EBEL-ben, míg Kornakkernek csak egy profi szezonja volt eddig, ám abban kiemelkedően jó munkát végzett. . Mindketten kíváló sportolók, akik színes személyiségek és jó a munkamoráljuk. Carruth egy tapasztalt profi, aki mérkőzésről mérkőzésre stabil teljesítményt nyújt és egész éven át sok videót nézünk meg vele, amivel a technikai részleteket javítjuk. Kornakkernek ez lesz az első szezonja az EBEL-ben. Képes dolgozni a technikai, taktikai és mentális készségein és képességein, ez pedig lehetővé teszi számára, hogy jó kapus legyen belőle. Öröm számomra, hogy ezzel a két kapussal dolgozhatok nap mint nap.

Változtatott-e valamit az előző szezonhoz képest a felkészülésben?
Az ember mindig próbál jobbá válni a következő szezonra, egy edzőnek mindig ez a célja. Mindazonáltal figyelni kell arra, hogy jobbnak kell lenni, de nem kell lebecsülni az előző szezon teljesítményét sem, mert úgy érzem, hogy mind a két kapusunk jó szezont produkált. Szeretek videókat használni, ez jó módja a tanulásnak, fejlődésnek és ezzel a módszerrel részletesen ki tudjuk elemezni a gólokat, védéseket és a speciális területeket, amin dolgozni akarunk. Folytatjuk az ezeken való munkát úgy, hogy külön kapus edzéseket tartunk. Szeretném részletesen  látni az EBEL-kapusaink statisztikáit. Olyan részletekre gondolok, hogy honnan érkeznek a lövések, amik bemennek, ezek hogy mennek be, a palánk mellől vagy a kapu elől érkezett a lövés, emberhátrányban, öt az ö ellen vagy éppen kipattanóból kaptuk-e a gólt. Pontosan kell ezeket látnunk azért, hogy a kapusaink minden mérkőzésre felkészültek legyenek.

Mi a terv a következő szezonra?
A szezon hosszú és mindig a mostra kell koncentrálnunk, arra törekedni, hogy a legjobbak legyünk. A tervem az, hogy hogy a kötelékünkben játszó kapusok fejlődjenek technikai, taktikai és mentális térenis, hogy napról napra következetesebben tudjanak játszani, és a csapatainknak esélye legyen a győzelemre. Az én véleményem szerint ez a legnagyszerűbb szerep a jégen, kapusként élvezzük, ha nyomás van rajtunk és szeretünk kitűnni a teljesítményünkkel. Szeretném, ha a kapusaink vezéregyéniségek lennének mind a jégen, mind az öltözőben és ha minden nap keményen dolgoznának.