Óriási köszönettel tartozunk mind támogatóinknak, mind szurkolóinknak

  • 2021.03.26. 13:55
  • Fehérvárav19

A Hydro Fehérvár AV19 és a klub idei szezonját Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke értékelte.

Az összképet nézve, mennyire elégedett az idei szezonnal?
Ha ezt a kérdést közvetlenül a playoff negyedik mérkőzése után kapom,akkor jómagam is egy letargikus hangvételű választ adtam volna, de most már, hogy leülepedtek a dolgok, klubvezetőként úgy látom, hogy összességében sikerült elindulunk azon az úton, amit a tavalyi sikertelen szezon után hosszútávra kijelöltünk magunknak. Ennek esszenciája az, hogy olyan csapatunk legyen, amely nem egyszer-egyszer véletlenszerűen vagy a szerencsének köszönhetően jut be az ICE playoffjába, hanem már az alapszakaszbeli teljesítményével évről évre biztosítja helyét a rájátszásban. A klub szakmai vezetésének feladata az szerintem, hogy erre a most látható alapra építkezve elérjük a következő lépcsőfokot, aminek arról kell szólnia, hogy a Hydro Fehérvár AV19 egy playoffban is eredményes és sikeres csapattá tud válni. Ne felejtsük el azonban, hogy nincs vége ennek a szezonnak, hiszen a jelenleg még sajnos szervezés alatt álló Magyar Kupa megmérettetés a csapat előtt áll, ahol  remélem, hogy az alapszakaszban mutatott játékkal rukkolunk elő.

Milyen lépésekre van szükség a kitűzött, hosszú távú célok eléréséhez?
Meggyőződésem, hogy amennyiben hosszútávon tervezünk meghatározó csapattá válni ebben a ligában, tisztességgel végig kell járjuk az oda vezető utat. Abban hiszek, hogy egyszeri véletlenszerű sikert el lehet érni ugyan a lépcsőfokok kihagyásával, de tartós fejlődést egy szervezet csak minden lépés beiktatásával tud elérni. Mi elindultunk ezen az úton, a feladatunk az, hogy most a következő lépcsőfokra lépjünk, és egy stabilan playoffba jutni képes, és ott is eredményes szereplésre alkalmas csapattá tudjunk válni. Természetesen nekem is kifejezetten fáj, hogy söpréssel kellett befejeznünk az idei szereplésünket. Igyekszem ennek ellenére már most a dolgok pozitív oldalát nézni, az pedig számomra az, hogy ez a sorozat megmutatta, hogy miben kell fejlődnünk, mind szakmailag, mind szervezetileg azért, hogy elérjük a megálmodott céljainkat.

Nem mehetünk el szó nélkül az idei évad nehézségei mellett. A járványhelyzet és a korlátozások számos területen sújtották a klubot. Milyen gazdasági és szervezési intézkedésekre volt szükség?
Mint minden magára valamit is adó klubnál, az idei év csapatának szervezése nálunk is már az előző szezon időszakára nyúlik vissza, ezért aztán természetesen voltak olyan döntéseink, amik az első hullámot is megelőzték. Nyilvánvalóan e döntések tudatában kellett végrehajtanunk a különböző korrekciókat, folyamatosan úgy alakítani az elképzeléseinket, hogy azok igazodjanak a járványügyi helyzethez és a veszélyhelyzetből fakadó gazdasági kihívásokhoz. Próbáltuk behúzni a kéziféket ott, ahol megtehettük, voltak azonban olyan kiadások, amik a járványügyi helyzettől függetlenül terhelik a versenyidőszakot, így a klubot is. Már a szezon előtt sikerült a játékosokkal egy olyan bérmegállapodást kötnünk, amelyben ők is vállalták, hogy lemondanak fizetésük egy részéről, ha olyan helyzet áll elő - ami sajnos be is következett -, hogy a klub zárt kapus mérkőzéseket kényszerül játszani és igen jelentős bevételi forrásától elesik. Utólag is szeretném megköszönni ebben is a konstruktív hozzáállást a játékosainknak! Emellett a gazdasági vezetőinkkel természetesen folyamatosan monitoroztuk a kormány által életre hívott gazdaságvédelmi akciótervet, és amint lehetett, jelentkeztünk az ezen belül meghirdetett bértámogatási programba, ami összességében szintén jelentős pénzügyi segítséget nyújtott a klubnak a szezon során. Megjegyzem, a programban való részvételnek egyik alapfeltétele, hogy a pályázó a mindenkori bér-, járulék- és adófizetési kötelezettségeinek folyamatosan és határidőben megfeleljen. A magam részéről arra vagyok különösen büszke, hogy ezt a feltételt a klub teljesíteni tudta és tudja. 
Hozzáteszem, nem csak pénzügyi feladatokkal, hanem komoly, eddig nem tapasztalt szervezési nehézségekkel is meg kellett küzdenünk idén azért, hogy részt tudjunk venni a liga eddigi küzdelmeiben. Ennek legmarkánsabb példája, hogy a Külügyminisztérium hozzájárulása, és munkatársainak egész éves munkája nélkül a csapat utaztatása és ellenfeleink fogadása megoldhatatlan feladat elé állított volna minket. Ehhez az egész szezont átölelő segítségért külön is szeretnék köszönetet mondani Vargha Tamás képviselő úrnak és munkatársainak.
 


A klub szponzori, támogatói bázisára milyen hatással volt a kihívásokkal teli gazdasági év?
Mivel magunk is éreztük, hogy ezt az egész idei helyzetet csak a támogatói, szponzori körünk teljes megtartásával és összefogásával fogjuk tudni túlélni, elindítottunk a #maradjmellettünk kampányunkat, ezzel igyekeztünk minden szponzorunkat és lehetséges támogatónkat megszólítani. Úgy érzem, hogy ez a kampány sikeres volt. Ez a sport világában hatalmas szó ebben az esztendőben. Ezzel együtt természetesen hatalmas kihívást jelent a szezon gazdasági teljesítése, éppen ezért szeretném kijelenteni, hogy óriási köszönettel tartozunk minden támogatónknak, élükön a várossal és névadó szponzorunkkal, a Hydroval, hogy kitartottak mellettünk. A legnagyobb sikerünknek talán mégis azt nevezném, hogy az idei évben is tudtuk bővíteni a támogatói körünket, képesek voltunk új, jelentősnek is nevezhető szponzori megállapodás létrehozására. Összességében azt mondhatom, ahogy a szezon szakmai része sem ért véget teljesen a fent már említett Magyar Kupa kötelezettségünk miatt, úgy pénzügyi feladataink is bőven vannak még. Egyrészt nagyon fontos feladatunk, hogy a szponzorainkat, a támogatói körünket megtartsuk, az előttünk álló szezonra, szezonokra is, emellett pedig gőzerővel dolgozunk a háttérben folyamatosan további támogatók bevonzásán, támogatások megszerzésén. Ez is egy olyan, a színfalak mögött zajló feladatunk, amiben muszáj sikeresnek lennünk ahhoz, hogy a klub gazdasági stabilitásával a csapat sikeres fejlődésének meg tudjunk ágyazni.

Az idei évben bevételei egy részét nélkülözni kényszerült a klub, emellett a szezon nagy része üres lelátók előtt telt. Milyen gazdasági hatásai lesznek ennek a következő évre?
Biztos vagyok abban, hogy a magunk mögött hagyott egy évben történtek kihatással lesznek még a következő gazdasági időszakunkra is. Ne feledkezzünk el arról, amikor szponzorációról beszélünk, hogy egy klubot nem csak a mögötte álló cégek szponzorálják a maguk klasszikus módján, hanem maguk a szurkolók is azzal, hogy minden évben megvásárolják a bérleteiket, jegyeiket. Szimpatizánsainak természetesen ugyanúgy jár a klub részéről az óriási köszönet, mert elfogadták azt a helyzetet, hogy az idei szezonra megváltott bérleteikkel nem tudják a mérkőzéseinket látogatni, és a klub cserébe a csak számukra biztosított ingyenes stream lehetőségével igyekezett kompenzálni őket. Ha már szurkolók: hihetetlen jó érzés volt azt látni, hogy az egész szezon során milyen kreatívan és őszintén adták a csapat tudtára, hogy itt vannak velünk, itt vannak mögöttünk. Mi magunk is hatalmas örömmel számoltunk be a meglepetés sorfalról, a kedves szurkolói levelekről, valamint az égből is jól látható feliratról a közösségi oldalainkon. Lehet, hogy most sokan elfogultsággal fognak vádolni, de határozott meggyőződésem, hogy a szurkolók, az élő szurkolás hiánya, a mi csapatunkat, a mi klubunkat az átlagnál jobban sújtotta. Biztos vagyok abban, hogy velük ennél is nagyobbat léptünk volna előre, mint amit az alapszakaszban produkáltunk. Gondolok itt arra, hogy például a negyeddöntőbeli ellenfelünk, a Bécs javára írható nagyobb playoffrutint, tapasztalatot, dörzsöltséget ebben a sorozatban is kiválóan ellensúlyozta volna a lelátóról érkező pozitív energia, ami mindig képes volt, és most is képes lett volna meggyőződésem szerint átsegíteni a csapatot a mérkőzéseken belüli kritikus pillanatokon. 

Nézzünk egy kicsit a jövőbe is! Milyennek vizionálja a klub jövőjét rövid-, illetve hosszú távon?
Összegzésképp a magam részéről elfogadhatónak tartom ezt a szezont, és örömtelinek azt, hogy gazdaságilag talpon tudtunk maradni. Nyilvánvaló, hogy tovább kell fejlődnünk, de a szakma kiválóan lerakta azokat az alapokat, amire építkezve tovább lehet fejleszteni ezt a klubot, ezen belül nyilván a csapatot. Ez tisztán megmutatkozott az alapszakasz teljesítményében. A felelősségünk abban van, hogy őszintén elemezzük ki, milyen plusz dolgok szükségesek a valódi előrelépéshez a szakmai munkában, és sikerességünkben. Nem szabad letérnünk arról az útról, amit jelöltünk magunknak, akkor sem, ha úgy tűnik, hogy kaptunk út közben egy-két pofont. A magam részéről hiszek abban, hogy minden okkal történik velünk, ezért bízom abban, hogy az idei playoffszereplés szakmai tanulságai képessé tesznek minket arra, hogy a jövőben sokkal sikeresebb csapatot építhessünk. Ehhez nyilvánvalóan elengedhetetlen, hogy házon belül szembe nézzünk a hiányosságainkkal, képesek legyünk elismerni, ha valamiben hibáztunk. Nem az a baj, ha az ember hibázik, sokkal nagyobb baj az, ha tudja, hogy valamiben tévedett, mégsem korrigál, hanem rendületlenül megy tovább a hibás úton. Ennek szem előtt tartásával dolgozunk már most a következő szezont érintő feladatainkon, mind gazdasági, mind szakmai területeken. 
A magam részéről kifejezetten pozitívan értékelem a liga bővüléséről, fejlődéséről szóló híreket, jó látni, hogy maga az ICE is folyamatosan fejlődik, jelen állás szerint jövőre egy hat országot és tizennégy klubot felölelő nemzetközi bajnokság részesei lehetünk, izgalmasnak ígérkezik a kihívás. Zárásként, még egyszer szeretném megköszönni mindenkinek, legyen az támogató vagy szurkoló, hogy mellettünk maradt ebben a keserves, problémákkal terhelt évben is, és remélem, hogy szeptemberben már újra élőben szerezhetünk közös élményeket az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban!