Ocskay Gábor a Hockey Hall of Fame tagja lett

  • 2016.05.22. 12:50
  • Fehérvárav19
2016. május 22-én, Moszkvában, helyi idő szerint 12 órakor tartották az International Ice Hockey Federation (IIHF) Hockey Hall of Fame beiktatási ceremóniáját, melynek keretein belül a magyar válogatott és a Fehérvár AV19 korábbi játékosa, ifj. Ocskay Gábor is a Halhatatlanok Csarnokának tagja lett.

Kevés játékosnak adatik meg a lehetőség, hogy ilyen sikeres pályafutásuk legyen hazai és nemzetközi szinten is, mint Ocskay Gábornak. A 2009-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt legendás 19-es, a székesfehérvári csapat csapatkapitánya 16 felnőtt éve alatt 9 bajnoki címhez segítette hozzá csapatát. 1993 és 2008 között 16 évig viselte a címeres mezt és tagja volt a válogatott azon aranygenerációjának, mely a magyar jégkorongot a C-csoportból a 2008-as szapporói csodáig vitte.

Ifj. Ocskay Gábort a Richard “Bibi” Torriani Díjjal ismerték el. Az IIHF 2015-ben hozta létre a díjat azzal a céllal, hogy a nem jégkorongos nemzetek legjobbjait ismerjék el ezzel.

Ifj. Ocskay Gábor ezzel az elismeréssel, első magyar játékosként Pásztor György (2001) valamint Schell László (2009) mellett harmadik magyarként kerül be az IIHF Halhatatlanok Csarnokába.

A díjat az Ocskay család nevében Ocskay Gábor valamint Ocskay Zsuzsanna vették át. Ocskay Zsuzsanna a köszönőbeszédben kitért arra, hogy ezt a díj nem csupán bátyja, hanem az egész magyar jégkorong elismerése is: „Tisztában vagyunk azzal, hogy ez az elismerés Székesfehérvárnak, az Alba Volán Sportclubnak (Gábor nevelőegyesületének), valamint a Magyar Jégkorong Szövetségnek és az egész magyar jégkorong társadalomnak is szól, hiszen nélkülük Gábor sem érte volna el az eredményeit. Ez is a csapatmunka diadala. A család és a magyar jégkorong „család” a hét éve történt tragédia óta méltó módon próbálja megőrizni bátyám emlékét. Nevelőegyesületének székhelyén, valamint lakhelyén, Székesfehérváron 2009 óta a jégcsarnok, valamint a hat éve működő jégkorong akadémia is Gábor nevét viseli. Az Akadémia egyik célja, hogy tovább vigye Gábor szellemiségét, kitartását, alázatosságát. Ennek eredményeképpen a tavalyi krakkói világbajnokságon illetve pár nappal ezelőtt Szentpéterváron is szerephez juthattak az Akadémia növendékei, ami büszkeséggel tölt el minket.”

Ocskay Zsuzsanna köszönetet mondott Székesfehérvár városának, a klubnak, valamint a Magyar és Nemzetközi Jégkorong Szövetségnek az elismerésért.

A ceremóniát a vasárnap esti döntő előtt a Sport 1-en láthatják felvételről.