Nem sikerült legyőzni az A csoportos franciákat

  • 2018.12.14. 08:00
  • jegkorongszovetseg.hu
A magyar válogatott a franciák ellen kezdte meg szereplését a norvégiai EIHC-tornán. Jól tartottuk magunkat az A csoportos ellenféllel szemben, de az emberelőnyeiket kihasználva  3–0-ra ők nyertek.

Jarmo Tolvanen és szakmai stábja úgy döntött, hogy a franciák ellen Hetényi Zoltán kezd a kapuban, Vay Ádám a kispadon várta az esetleges bevetését. A védők közül ezúttal Láday Tamás, míg a támadóktól Becze Tihamér, Erdély Csanád és Sarauer Andrew maradt ki.

Az első nagyobb helyzet a magyarok előtt adódott, közvetlen közelről Galló Vilmos lőtt kapura, de a franciák kapusa jól takart, így a kipattanóból próbálkozó Hári János sem járt szerencsével. Szabó Dániel is jó helyzetből lőhetett, de Florian Hardy ismét védett. Nem sokkal ezután Hetényinek is hárítania kellett Maurin Bouvet kísérletét. Bár a gyors iramú mérkőzésen a következő percekben is több magyar helyzetet láthattunk, a franciák a 9. percben kihasználták az emberelőnyüket, s megszerezték a vezetést Nicolas Ritz találatával. Hat perccel a harmad vége előtt komoly lehetősége volt a franciáknak, hogy növeljék előnyüket, miután Julien Correia ellopta a korongot a semleges harmadban, és ziccerben mehetett a kapunk felé. Hetényi azonban remekül védett. Néhány másodperccel később Bodó Christ hozták helyzetbe a társak a francia kapu előterében, de a korong elment a kapu mellett. Az utolsó percekben mindkét oldalon eshetett volna gól, egy oldalról belőtt korong el is ment a francia kapus mögött, de a gólvonal előtt is. Az utolsó  csaknem két percet emberelőnyben töltöttük, de a franciák jól védekeztek, így az első harmad után 1–0-ra vezettek.

A második harmad első felében kevesebb helyzetet alakítottak ki a felek, a franciáknak is legfeljebb emberelőnyben voltak lehetőségeik, de kapura tartó lövéseiket Hetényi hárította a két egymást követő hátrányban. Teljes létszámban Bodó előtt adódott nagy helyzet, de Hardy ezúttal sem engedte, hogy a kapuban kössön ki a korong.  Az utolsó öt percben a franciák harmadában folyt a játék, ellenfelünk kontrákból próbálkozott, de Hetényi jól védte a kapunkat. 

A harmadik harmad elején a franciák ismét emberelőnybe kerültek, és nem kellett nekik sok idő, hogy ezt gólra is váltsák: a duplázó Ritz üresen lőhetett közelről a kapunkba. Néhány perc múlva kettős emberelőnybe kerültünk, Jarmo Tolvanen időt is kért, de mindössze két távoli kísérlet veszélyeztette a kaput, gól azonban egyikből sem lett. Nem úgy az ő emberelőnyükből, Victor Barbero növelte háromra az előnyüket alig hét perccel a meccs vége előtt. Az utolsó öt percben, emberhátrányban kettő az egyben mehettünk a franciák kapujára, de Miskolczi lövését Hardy védte. Ezután ismét fórban próbálkozhattunk, de nem sikerült a szépítés. Így a franciák 3–0-ra nyerték meg a mérkőzést. 

A franciáknál a kétgólós Ritz, a magyaroknál Stipsicz lett a meccs embere.

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Öt az öt ellen jól védekeztünk, főleg a támadó harmadban, ám ettől még kaptunk hármat, és mindet emberelőnyből, úgyhogy a hátrányos védekezésünkön nyilvánvalóan javítanunk kell. De az évnek ebben a szakaszában talán fontosabb, hogy egyenlő létszámban hogyan teljesítünk, az előnyös-hátrányos játék majd tavasszal lehet kritikus. A kapuralövési mutatóban alig volt különbség, a helyzetek számában ugyanígy, csak az ellenfél kapusai remekeltek… Nyilván nem lehetünk elégedettek a nulla lőtt gólunkkal, ám nincs ok a pánikra, legközelebb ki kell használnunk a lehetőségeinket, ennyi.

Philippe Bozon, a francia válogatott szövetségi kapitánya: Új játékosokkal érkeztünk, akikre kíváncsiak vagyunk, megadjuk nekik a lehetőséget, és elsőre éltek vele, gyorsan játszottak, elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Ám a magyar csapat sebessége is rendben volt, ami a második harmadban okozott is nehézségeket. Az emberelőnyünkön nem dolgoztunk külön, mégis jól működött, miként az emberhátrányos védekezésünk is, a speciális egységek pedig mindig jó alapot adnak a sikerhez.  

A magyar válogatott összeállítása: 
Hetényi (Vay)
Galló, Hári, Bodó, Stipsicz (A), Pozsgai (A)
Somogyi, Vas (C), Sárpátki, Szirányi, Kiss
Szabó K., Benk, Németh, Vokla, Szabó D.
Miskolczi, Reisz, Terbócs, Varga, Gőz

Kimaradt: Láday, Becze, Erdély, Sarauer

Fotó: Mudra László (archív)

A program
December 13., 16:00 Magyarország-Franciaország
December 14., 20:00 Magyarország-Norvégia
December 15., 12:00 Magyarország-Fehéroroszország