Nagy fordítás után győzelem a bajnok otthonában

  • 2018.11.30. 22:17
  • Fehérvárav19
A Fehérvár AV19 háromgólos hátrányból fordítva, végül hosszabbításban szerezte meg a győzelmet a bajnok Bolzano otthonában.

EBEL / Alapszakasz -
2018.11.30 Péntek / 19:45
HCB Südtirol Alperia
vége OT
3:4
(2:0, 1:1, 0:2, 0:1)
Nézőszám: 2 120
Hydro Fehérvár AV19
Bolzano / PalaOnda
KELLNER, NIKOLIC, PARDATSCHER, SCHAUER
HCB Südtirol Alperia
Smith (Irving) - Nordlund, Rowley, Catenacci, Findlay, Blunden - Geiger, Campbell, Frigo, Kuparinen, Petan - Glira, Marchetti, Miceli, Crescenzi, Insam - Carozza, Deluca, Schweitzer, Bernard, Frank
Hydro Fehérvár AV19
Kornakker (Carruth) - Harty, Szabo, Sille, Hari, Kuralt - Caruso, Meland, Sarpatki, Koskiranta, Erdely - Stipsicz, Tikkanen, Koger, Sarauer, Phillips - Glenn, Szabo, Reisz, Szita
Gólszerzők: Findlay, Blunden, Petan ill. Hari, Erdely, Hari, Stipsicz
Kiállítások: 4 ill. 6

Kuralt próbálkozásával indult csapatunk bolzanoi vendégjátéka, majd Hári tette rá távolról, a hazaiak pedig már az első lövésből gólt szereztek, Blunden indult meg a bal oldalon, egy kapu előtti keresztpassz után pedig Brett Findlay talált be (1-0). A gól után a mezőnyjátéké volt a főszerep egészen az 5. percig, amikor Catenacci bombázott, de Carruth védett. A következőkben sem bővelkedett helyzetekben a találkozó, a csapatok nem tudtak utat törni a kapuig, így főleg a semleges harmadban zajlott a játék. Szabó Dániel távoli lövése törte meg a játékot, majd a kipattanót Hári tette a kapura, ám Irving hárított. A 9. percben előnybe került a Fehérvár AV19, élni viszont nem tudott a lehetőséggel a speciális egység, a kiegészülés után pedig a Rókák domináltak, Háriék csak kisebb kontratámadásokkal próbálkoztak. A nyomás góllá is érett, Michael Blunden szerzett korongot a kapu mögött és fordulásból a hálóba lőtt (2-0). Nem engedett a szorításból a dél-tiroli együttes, ám a következőkben jobban zárt a fehérvári védelem, egy ellentámadás végén pedig Szita kínálta meg a hazaiak kapusát. Egy ígéretes támadás végén aztán Hári is próbálkozhatott, de ezúttal sem jött össze az első találat a vendégeknek. A játékrész végére sebességet váltott Hannu Järvenpää gárdája, de maradt a kétgólos különbség.  

Megint Kuralt dolgoztatta meg Irvinget a középső etap elején, aztán háromgólosra növelte előnyét a Bolzano, több Carruth-védést követően Alex Petan pofozta a hálóba a pakkot (3-0). Sille próbálkozhatott a következőkben, majd az első játékrészben látott bolzanoi mezőnyfölény ismétlődött meg, a szorításból mindössze Tikkanen lövésével sikerült kijönnie csapatunknak. A játékrész közepére kiegyenlítődött a játék képe, Tikkanen passzát Sárpátki értékesíthette volna, a lendületet Szabó Dániel kiállítása törte meg, de nem sikerült élnie a lehetőséggel a hazaiaknak. Kiegészült a kék-fehér alakulat, ám egyenlő létszámnál is Petanék voltak aktívabbak. Egy kontra után azonban megtört a jég, Sille tette rá a pakkot, Hári János pedig magabiztosan értékesítette a kipattanót (3-1). Sárpátki kapu előtti próbálkozásai után egyre csökkenhetett volna a különbség, Irving viszont ezúttal is a helyén volt. 3 perccel a harmad vége előtt Glenn szabálytalankodott, így másodszorra is öt a négy ellen támadhattak a hazaiak, de most sem sikerült élni a lehetőséggel, a speciális egység magabiztosan zárt Carruth előtt. 

A záró játékrész hazai támadásokkal indult, majd Harty indulhatott meg szólóban, de Irving ezúttal is útját állta a lövésnek. A 42. percben újra előnyhöz jutottak Kógerék, ezúttal Micelit büntették a játékvezetők. Koskiranta, Kuralt majd Sárpátki került helyzetbe öt a négy ellen, ám nem sikerült egyre csökkenteni a különbséget. A kiegészülés után Carruth mentett nagyot egy kettő az egy elleni szituációnál, a harmad közepén pedig újra kapusunknak kellett többször nyújtózkodnia. Phillipset küldték büntetőpadra, újabb létszámfölényhez jutott a Bolzano, de nem sikerült veszélyeztetniük a fórban. A kiegészülés előtt Tikkanen egyéni akciója után kellett játékba avatkoznia Irvingnek, majd a büntetőpadról visszatérő légiós dolgoztatta meg a dél-tiroli hálóőrt. A Fehérvár AV19 birtokolta a korongot a harmad második felétől, Hári beadása után Meland cselezett a kapu előtt, ezután Harty éles szögből leadott lövését kellett védenie Irvingnek. Küzdött az újabb találatért a fejér megyei alakulat, az első két játékrészben mutatott bolzanoi fölénynek ezúttal nyoma sem volt, a nyomás pedig gólt is eredményezett, Tikkanen kékvonalas bombájába Erdély Csanád tette bele jól az ütőjét (3-2). 4 perc volt hátra a mérkőzésből, Koskiranta hosszú passza után Kóger egyenlíthetett volna, aztán Sille került helyzetbe, de maradt a 3-2. Másfél perccel a vége előtt kikérte idejét csapatunk vezetőedzője, Carruth is lekorcsolyázott, hat az öt ellen pedig egalizált csapatunk, egy támadó harmadbeli buli után Hári Jánoshoz került a pakk, aki éles szögből a vas és Irving mellett talált be (3-3). A végén még egy kapuvasig jutottak a hazaiak, a lefújásig több gól már nem esett, így biztossá vált: egy pontot biztosan szerez a bajnok otthonában a Fehérvár AV19.

A ráadásban gyorsan eldöntötte az extra pont sorsát csapatunk, Stipsicz szólózhatott, majd passzolt volna Koskirantához, ez még nem ment be, ám a fiatal magyar védő Koskiranta lövése után egy kipattanóval megszerezte a győzelmet a Fehérvár AV19-nek.