Új arculattal várja a Négy Nemzet Tornát a válogatott

  • 2018.11.05. 19:59
  • Fehérvárav19
A Magyar Jégkorong Szövetség szezonnyitó sajtótájékoztatóján a férfi és a női szövetségi válogatott szövetségi kapitányai és meghatározó játékosai is beszéltek várakozásaikról. Ugyanitt debütáltak a válogatottak új arculati elemei: a csodaszarvas és a Szabadság-szobor hokiütőt magasba emelő nőalakja.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára:

“Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány munkájával elégedett volt a Magyar Jégkorong Szövetség, kevésen múlt a feljutás az A csoportba a budapesti divízió I/A csoportos világbajnokságon. Úgy gondoltuk, a szakembernek folytatnia kell a munkát a férfi válogatott élén, ezért további egy évvel meghosszabbítottuk szerződését, tehát az asztanai világbajnokságra is ő készíti fel a válogatottat. A női válogatott élére viszont új ember került a finn Jari Risku személyében. Tapasztalt szakemberről van szó, aki a finn női válogatott mellett is volt segédedző – ekként olimpiai és világbajnoki bronzérmet szerzett –, míg a finn U18-as válogatottnál vezetőedzőként dolgozott. Jari Risku a KMH Budapest vezetőedzőjeként a szezon egészében együtt dolgozik a keret tagjainak többségével. Ebből is kitűnik, hogy a hatékonyság jegyében kérte fel őt az MJSZ.”

 Jarmo Tolvanen, a férfi válogatott szövetségi kapitánya: 

“Az előző szezonban megismertük a játékosokat, ötvenet-hatvanat hívtunk be közülük, szinte valamennyien újak voltak számomra. Ez volt az egyik legfontosabb aspektusa a munkánknak. Az volt a célunk, hogy megtaláljuk a játékrendszert, melynek segítségével sikeres mérkőzéseket játszhatunk, a játékosok és a csapat erősségeit kiemelve, ezekre építkezve. Ez állt a programunk középpontjában, ezek voltak az év prioritásai. Jelenlegi céljaink között természetesen ott van az is, hogy új arcokat, új neveket találjunk. Különösen igaz ez a fiatalokra. Szeretném egyre többüknek megadni az esélyt a bizonyításra, segítve őket, hogy elérjék a nemzetközi szintet. Azt gondolom, idén is jó néhány hokist meg fogunk nézni, nem feltétlenül kevesebbet, mint az előző szezonban. Úgy vélem, tavaly léptünk egyet előre, de mindig jobbak és jobbak akarunk lenni. Jó néhány új ötletünk van a taktikánkat illetően, keressük a még sikeresebb játékrendszereket. Meg akarjuk találni a legoptimálisabb felállást, a legerősebb sorösszetételeket. Kíváncsiak vagyunk, milyen szintre jutunk el nemzetközi összehasonlításban. Az elmúlt hetekben láttuk, hogyan teljesítenek a játékosaink a klubjaikban, de tudjuk, hogy a válogatott szint még komolyabb erőfeszítéseket követel.”

Bartalis István, a férfi válogatott csapatkapitánya:

“Az arcom még gyakran fáj, az orvosok azt mondták, tizenkét hónapig is eltarthat, mire teljesen elmúlik, ez azonban nem akadályozhat meg abban, hogy ha maszkban is, de teljes erőbedobással játsszam. Tavasszal nagyon közel járt a csapat az A csoportba jutáshoz, a játékosok, akik átélték azokat a mérkőzéseket, illetve a döntő mérkőzés utolsó másodperceit, sokat tanultak, több rutint szereztek, hasonló szituációban magabiztosabban, határozottabban lépnének fel. Úgy gondolom, nem kell a magyar jégkorongszurkolókat nagyon biztatni, hogy kijöjjenek ezen a héten a Tüskecsarnokba, pontosan tudják, mit várhatnak tőlünk. Igyekszünk a mérkőzések közül minél többet megnyerni, és a világbajnoki felkészülést úgy kezdeni, hogy a közönséget is minél inkább kiszolgáljuk."

Még több fotó az eseményről:

Új arculat a magyar jégkorong-válogatottaknál

Új mezben lép jégre a felnőtt férfi és női válogatott. A nőkén a Szabadság-szobor nőalakja címerpajzson emeli a magasba a hokiütőt, a férfiakét pedig a magyar mondavilágból ismert csodaszarvas díszíti. Mondavilágunk mitikus szereplője mutatott utat Hunornak és Magornak. Szándékos a párhuzam a csodaszarvas és a magyar jégkorong-válogatott között. Szapporo és Krakkó nem egyszeri csoda volt. A csodaszarvas még nem érte el végső célját, bár mind sebesebben száguld. Kövessük őt együtt a győzelemig és tovább. A női hokinak a csúcson van a helye. A játékosok Magyarországot képviselik a hokivilágban, így a 2019-es budapesti női világbajnokságon is, amelyen az A csoportba jutás a cél. Ezért választottuk Budapest egyik legismertebb jelképét, a Szabadság-szobor nőalakját: stabilan áll a csúcson, de pálmaág helyett hokiütőt tart a magasba diadalmasan.

 

A budapesti EIHC-torna menetrendje:

november 7. szerda 16:00 Magyarország–Kazahsztán

november 7. szerda 19:30 Olaszország–Dél-Korea

november 8. csütörtök 19:30 Dél-Korea–Kazahsztán

november 9. péntek 16:00 Kazahsztán–Olaszország

november 9. péntek 19:30 Magyarország–Dél-Korea

november 10. szombat 16:00 Magyarország–Olaszország