Megvan az első győzelem

  • 2019.05.02. 12:00
  • Fehérvárav19
A magyar válogatott megszerezte első győzelmét a kazahsztáni Divízió I/A világbajnokságon. A litvánok elleni 4-1-es sikerből Bartalis István két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét.

Világbajnokság / Világbajnokság -
2019.05.02 Csütörtök / 8:30
Litvánia
vége
1:4
(1:2, 0:2, 0:0)
Nézőszám:
Magyarország
Nur-Szultan / Barisz Arena
Litvánia
Armalis (Lubys) - Protcenko, Alisauskas, Domeika, Katulis, Cetvertak, Zubrus, Bendzius, Gusevas, Baltrukonis, Cizas, Misiuk, Verenis, Gintautas, Kumeliauskas, Rumsevicius, Krukovski, Jagelavicius, Bosas, Bogdziul, Krakauskas
Magyarország
Vay (Bálizs) - Wehrs, Macaulay, Pozsgai, Varga, Szirányi, Galló, Benk, Nagy G., Bodó, Stipsicz, Nagy K., Sarauer, Hári, Szabó D., Sofron, Vas, Terbócs, Magosi, Erdély, Bartalis
Gólszerzők: Kumeliauskas illetve Bartalis (2), Erdély, Sofron
Kiállítások: 4 ill. 31 perf

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány és stábja több helyen is változtatott a sorokon a harmadik világbajnoki mérkőzésre. Bartalis bekerült a második sorba Nagy Krisztián és Sofron közé. A harmadik sort Nagy Gergő, Vas és Magosi alkotta, míg Sarauer, Benk és Bodó alkotta a negyedik egységet. A védelembe visszatért sérülése után Szirányi, és ő volt a hetedik bekk, a kapuban pedig Vay kezdett.

Aktívan kezdte a meccset a magyar válogatott, Wehrs, majd Sofron próbálkozott. A lendületet Sarauer kiállítása törte meg, de Vay védéseinek köszönhetően maradt a 0-0. A 9. percben, a kiegészülés után megszerezte a vezetést a magyar együttes: Stipsicz vitte fel lendületesen a korongot, adta Nagy Krisztián elé, akinek passzát Bartalis értékesítette – a centernek ez volt az 50. pontja válogatott mezben (0-1). Egy újabb Sarauer-kiállítás következett, ám emberhátrányban kétszer is Erdély került ziccerbe. A 16. percben sikerült megduplázni az előnyt, védekezés után Szirányi lépett be a támadásba, a korong Bartalishoz került, lövése pedig bepattant a vasról (0-2). Sofron kapott büntetést, ezt az előnyt már kihasználta Litvánia: a 19. percben Kumaliauskas kotorta be a korongot (1-2).

A második harmadot is nagyszerűen kezdte a válogatott, de egy kapu előtti kavarodásból Sofron, majd Nagy Krisztián sem tudott betalálni, aztán Armalis Sarauer és Galló kísérletét is fogta. A 27. percben emberelőnybe került a magyar válogatott, Vas lövése még kijött a kapusról, Erdély azonban már nem hibázott (1-3). Tempót váltottak a litvánok, többször megdolgoztatták Vayt, de gól nem született. Oda-vissza játékot hoztak a következő percek, a mieink sem lassítottak, Hári, Sofron és Galló növelhették volna az előnyt, találatot viszont egy kapushibát követően Sofron révén szerzett a magyar gárda, a csatárnak pedig ez volt a 100. piontja válogatottként. A harmad végén fórban játszhattak a mieink Zubrus büntetése miatt, ám Armalis mindent fogott, így nem változott az állás.

Az utolsó felvonás elején is a magyarok játszottak fölényben, Galló és Vas is kísérletezett, előbbi újabb lövésénél a kapuvas mentette meg az ellenfelet. A litvánok is kezdték fokozni a nyomást, ám Vay jól védett. A mieink biztosan őrizték az előnyt, a litvánok pedig csak kisebb lehetőségig jutottak. A hajrában Hári kapott büntetést, a litvánok a kapust is lehozva hat a négy ellen támadtak, ám ezzel sem tudtak élni, sikerült kivédekezni a hátrányt, így háromgólos magyar gyzelemmel ért véget a tlálkozó.  

A magyar válogatott két vereség után megszerezte első győzelmét a vb-n, és készülhet a pénteki, Szlovénia elleni találkozóra. A mérkőzés legjobbjának Sofron Istvánt választották.