„Még mindig van mit tanulnunk”

  • 2020.01.29. 12:00
  • Fehérvárav19
Ifjúsági csapatunk legutóbbi mérkőzéseiről és az előttük álló találkozóról Pillók Martin másodedzővel beszélgettünk.

Ifjúsági csapatunk középszakaszbeli utolsó ausztriai túráján szerepelt, ahol három nap alatt három mérkőzést játszottak, a mérleg felemás, hiszen a megszerezhető kilenc pontból ötöt tudtak elhozni. Két összecsapást játszottak az Okanagan, míg egyet a Salzburg gárdája ellen. Pénteken előbbi volt az ellenfél, ahol magabiztos fehérvári győzelem született, másnap azonban pont nélkül korcsolyáztak le a jégről U18-asaink a Salzburg elleni találkozót követően. A harmadik napon ismét az Okanagannal kerültek szembe Nagy András és Pillók Martin tanítványai, ahol kétgólos hátrányból fordítva végül hosszabbításban tudtak győzni. A másodedző a következőket mondta el a hétvége után: „A pénteki meccs nem volt jó, ennek ellenére győzni tudtunk, ez jórészt a kiváló kapusteljesítménynek köszönhető. Valószínűleg még bennünk volt a buszút, nem tudtunk felpörögni, de szerencsénk volt. Másnap sem volt rendben a játék képe, megvoltak a helyzeteink, a srácok végig dolgoztak, de a Salzburg nagyon jól játszott. A harmadik mérkőzést sem kezdtük jól, ám itt a srácok megmutatták, hogy tudnak csapatként küzdeni, ha rá vannak kényszerítve. Ezen kell változtatnunk, hogy ne csak akkor működjenek igazi csapatként, amikor már baj van, hanem mindig. Úgy gondolom, ez mentális probléma, meg kell tanulni, hogy egy mérkőzés előző nap lefekvéskor kezdődik. Az eredmények ellenére a hétvégét pozitívan könyvelhetjük el, amiért mentünk, azt teljesítettük. Van még mit tanulni: hatvan percen keresztül kell koncentrálni és úgy kell kezdeni egy meccset, ahogy befejezik, tehát száz százalékkal, más módja nem lesz a fejlődésnek. Ami fontos, hogy ne csak egy irányba nézzünk, hanem a pálya egészét lássuk, mert hiába van egy jó támadásunk, ha a védekező játékunk nem működik. Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy segítsük a kapusokat - persze ehhez kell egy jó kapusteljesítmény, ami most végre javuló tendenciát mutat.”

A MAC Budapest elleni hazai mérkőzés összefoglalója:

A legutóbbi hazai összecsapáson a MAC Budapest együttese vendégeskedett Székesfehérváron, ahol magabiztos játékkal a házigazda bizonyult jobbnak. Pillók Martin így nyilatkozott a találkozóról: „Az első két harmadban játszottuk a saját játékunkat, a kapusunk pedig nagyon jól tartott minket. Látszik, hogyha a saját játékunkkal vagyunk elfoglalva és a saját iramunkban dolgozunk, akkor képesek vagyunk mi diktálni. Kicsit beleültünk abba, hogy megvan a vezetés, de ilyenkor sem szabad megállni, hanem ugyanazzal a tempóval kell továbbmenni, hiszen láthattuk, hogy a harmadik harmadban átengedtük az irányítást az ellenfélnek, a MAC a kapunkhoz szegezett minket. Kicsit szétestünk, de ez csak a srácokon múlik, hogy legközelebb hogyan kezelik az ilyen helyzeteket. Ha el szeretnének érni valamit, tudniuk kell, hogy ez az út eleje és még csak kopogtatnak azon a bizonyos ajtón. Ha be akarnak lépni rajta, akkor kőkeményen kell dolgozni.” A legutóbbi összecsapást a MAC otthonában játszották az ifik, ahol bár vezetni is tudtak, a hazai együttes végül visszavágott a két nappal korábbi vereségért. U18-asaink másodedzője beszélt a vereség okairól és arról is, hogy hogyan lehet javítani: „Ez a mérkőzés a buta, felesleges kiállításokon ment el és azon, hogy az emberelőnyeinket nem tudtuk kihasználni. Ennek megvan az oka, egyéni hokit akarunk játszani, de ahogy András is elmondta már, meg kell tanulnunk csúnya gólokat lőni. Most jött el az az idő, hogy minden gólra szükségünk van, mindegy, hogy az milyen, be kell lőni. Meg kell tanulni és kezelni kell ezt is, hogy egy-két gólon múlnak majd az álmok és rá kell lépni a gázpedálra. Az is probléma volt, hogy a húzóembereink nem azt a formát mutatták, amit elvárunk tőlük. A kiállításokat ki kell küszöbölnünk, korcsolyáznunk kell, hiszen ezek a hibák megbosszulják magukat, pláne ilyen csapatok ellen. Küzdeni fogunk azért, hogy gólokat lőjünk, szükség van kreativitásra és arra, hogy mindenki beleálljon a feladatokba. Nem adhatjuk fel az első nehézségnél, hanem mennünk kell tovább, nem fordulhatunk el, dolgozunk tovább.”

A válogatott szünet előtti utolsó mérkőzésre a DVTK érkezik Székesfehérvárra. A fehérvári ifik jelenleg harmadikak, míg a miskolciak ötödikek a tabellán és csupán négy pont választja őket el egymástól, ráadásul a borsodi együttes két meccsel kevesebbet játszott, így fontos összecsapás előtt ál mindkét alakulat. Pillók Martin elmondta, mit vár a csapattól és arról is beszélt, mire fektették a hangsúlyt az elmúlt napokban: „Győzelmet várunk, eddig egyenlő a mérleg a Miskolccal, négyszer találkoztunk egymással, kétszer tudtunk győzni. A védekezésünkön dolgozunk, főleg emberhátrányban, ezen sokat kell javítani, illetve az emberelőnyös játékunkat fejlesztjük, hogy legalább egy-két gólt tudjunk szerezni ezekből. Mindent meg fogunk tenni a találkozón, az igazi kulcs a győzelemhez pedig elsősorban a csapatmunka.”