"Már nagyon várom, mit hoz a következő szezon"

  • 2018.03.12. 09:54
  • Fehérvárav19
A csapat vezetőedzője, Hannu Järvenpää az idei szezon értékelése mellett már a jövőről, és nyári terveiről is beszélt.

Milyen célokkal érkezett, mi volt az első lépés, amikor átvette a csapatot?

Amikor idekerültem, az volt a célom, hogy nyerjük meg a következő mérkőzésünket. Ez meg is történt, sikerült idegenben legyőznünk a Dornbirnt, így a kezdés jónak volt mondható. A tervem az volt, hogy újraszervezzem a védekező játékunkat, és emellett be kellett indítani a támadójátékunkat. Sokat dolgoztunk ezen is, de végül nem sikerült elég gólt szereznünk ahhoz, hogy bejussunk a playoffba, a középszakaszban pedig csak egy-egy góllal kellett volna több a rájátszásba kerüléshez. Ennek ellenére, összességében elégedettnek kell lennem, mert a játékosok sok munkát tettek bele, és már nagyon várom, mit hoz a következő szezon, milyen lesz a következő év.

Érkezése után sok játékosnál gyors formajavulás következett be. Ez minek volt köszönhető?

Az edzősködés egy nagyon érdekes szakma. Csapatban is kell gondolkozni, de a játékosokat egyénenként is figyelni kell. Sokat beszélgettem a játékosokkal. Nem szabad elfelejteni, mindannyian emberek vagyunk, legyen szó akár a munkáról vagy a magánéletről. Önbizalmat kellett, hogy szerezzenek a srácok, mind csapatként, mind pedig egyénileg. Ha most visszanézek, természetesen jó látni, hogy néhányan magabiztosabbá váltak, és sokkal jobb eredményeket értek el.

Sok olyan játékosunk volt idén, akik nem feltétlen a gólszerzéssel, hanem a kemény munkával tűntek ki. Mit tehet egy edző abban a helyzetban, ha ilyen csapatot kap?

Ha ilyen csapatod van, minden a kőkemény védekezéssel kezdődik. Az előnyös és hátrányos egységekre kell koncentrálni, sokkal több gólt kell szerezni a fórban, mint amennyit beengedünk az emberhátrányban.  Az öt a négy elleni szituációkkal egyértelműen nem lehetek elégedett, de szerencsére jön a következő szezon, amikor ezen máris javíthatunk.

Számos fiatal magyar játékossal hosszabbított szerződést a klub. Miben látja a bennük rejlő potenciált?

A fiatalokat edzőként két szempontból is vizsgálhatjuk, egyrészt a képességeiket, másrészt a személyiségüket tekintve. Minden fiatal magyar játékosunk rendkívül motivált. Nekem az a feladatom, hogy őket jövőre jobbá, gyorsabbá és erősebbé tegyem. Ezenkívül fontos a mentális felkészítés is, hogy bízzanak magukban. Persze sokat kell dolgozniuk a nyáron szárazon is, akár egyénileg, akár a csapattal is. A nyáron elvégzett munka a következő szezonban kifizetődik, és ezt nem csak azért mondom, mert edző vagyok, hanem mert tényleg hiszek ebben.

Említette, hogy dolgoztak a védekezésen, a támadáson és a speciális helyzeteken. Összességében mi lehet az, amire a következő szezonban építeni lehet?

A jelenlegi EBEL-ben bárki megverhet bárkit, és bármelyik együttes kikaphat a másiktól. El kell kerülni az egyéni hibákat a következő szezonban, ezzel pedig esélyünk lehet megnyerni akármelyik mérkőzést. A játékosoknak mindig mondom, hogy nem hibázhatnak, ennek ellenére vannak olyanok, akik nyomás alatt nem jobb, hanem gyengébb teljesítményt nyújtanak. Mindig lehet jobb munkát végezni szárazon is, le fogok ülni Horváth Dániellel, a csapat erőnléti edzőjével és megbeszéljük, mit, hogyan csináltunk idáig és miben lehet még jobbnak lenni. Például többen küzdöttek vállproblémákkal a szezon során, ez tanulság a jövőre nézve, nem szeretnénk kétszer ugyanabba a folyóba lépni.

Tavaly az utolsó helyen végeztünk, idén alig maradtunk le a playoffról. Mire számít a következő szezonban?

Természetesen már vannak tervek a fejemben. Ám a célt, egy egyértelmű célt akkor kell meghatároznunk, amikor a játékosok egy kemény, végigdolgozott nyár után visszaérkeznek ide, Székesfehérvárra. Ha most kérdezi, idén épphogy lemaradtunk a rájátszásról, jövőre már nem akarom így érezni magam.

Sok tapasztalata van a ligában. Véleménye szerint hogyan változott a liga az elmúlt 10 évben és mit hozhat a jövő az EBEL számára?

Nem könnyű erre a kérdésre válaszolni. Ugyan a liga nem változott drámaian az elmúlt 10 évben, de sok változást láthattunk az utóbbi 3-4 évben. Most úgy tűnik, hogy csapatok leginkább az olyan védőkre támaszkodnak, akik jól mozognak a koronggal, és a védekezés mellett a támadásban is megállják a helyüket. Megnézek annyi mérkőzést, amennyit tudok a playoffban, csak azért, hogy abból is tanulhassak. Egyet azonban nem szabad elfelejteni: a jégkorong az jégkorong, öt ember van a jégen egyszerre, a másik csapat gólt akar szerezni, amit szeretnénk megakadályozni, ilyen egyszerű ez.

Mik a tervei a nyárra?

Most már a következő szezont tervezem, de jól is szeretném érezni magam Székesfehérváron. Nem fogok például Spanyolországban nyaralni, legalábbis a következő hat hétben biztosan nem. Remélem, sok napsütésben lesz részünk, így egy kicsit le is barnulhatok. A nyár a feltöltődés ideje, akkor nem azon kell gondolkoznom, hogy milyen a támadásunk vagy a védekezésünk, csak élvezem a pillanatot.