Kiss Dávid a felnőtt válogatott edzői stábjában

  • 2018.08.16. 16:30
  • Fehérvárav19
Kiss Dávid, a Fehérvári Titánok vezetőedzője Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány munkáját segíti a szezonban.

Hogyan került a felnőtt válogatott stábjába?
Tavaly, mikor Jarmo Tolvanen lett a szövetségi kapitány a juniorban, a világbajnokság után megkérdezte, hogy lenne-e kedvem a felnőtt válogatottnál videóedzői feladatokat ellátni, én pedig gondolkodás nélkül igent mondtam, hiszen ez egy újabb nagy szakmai lépés volt számomra. Mivel a juniorokkal egészen a bajnoki címig meneteltünk a magyar és az osztrák bajnokságban is, nem tudtam részt venni az összetartásokon és az EIHC tornákon, így csak a világbajnokságra csatlakoztam a felnőtt válogatotthoz. Idén, mivel a junior válogatottban Vas Márton munkáját fogom segíteni edzőként, a decemberi U20-as világbajnokság után csatlakozom a felnőtt stábhoz és amikor ők játszanak tornán, már azokon is részt tudok venni.

Milyen ezzel a stábbal dolgozni?
Az első pillanattól kezdve élveztem minden percét. Az edzőket ismerem, csak jó emlékeim vannak. Ez volt az első felnőtt válogatott stábbeli munkám, jó lett volna hazai pályán feljutni, ezzel a közönséget is kiszolgálni. A stábbal azon dolgozunk, hogy a feljutás minél előbb sikerüljön.

Idén mi lesz a feladata?
Ugyanúgy, mint előző évben, idén is a videóedzői feladatokat fogom ellátni. A válogatott szünetben a klubcsapatomnak is szünet van, ráadásul az Ertse Liga és a többi klubcsapat is figyelembe vette azt, hogy a junior világbajnokság miatt több potenciális  játékos „kiesik” a bajnokságból – főleg a Titánoknál- egy időre, így abban a két hétben, amikor a junior válogatott játszik, nem lesz Erste Liga mérkőzésünk. Így nyugodtabb szívvel megyek el a válogatottra, hogy a klubcsapatot nem kell itthagynom úgy, hogy nem tudunk olyan kerettel kiállni, mint amivel szezon közben játszunk.

Mi a videóedző feladata?
A mi mérkőzéseinken élőben vágom a klipeket. Munka közben összeköttetésben vagyok a cserepaddal és ha bármi kérdésük van egy esetleges kétes szituációval kapcsolatban, vagy hogy melyik a legjobban bevethető játékosunk az elemzések alapján, segíteni tudok nekik. A munkám elsődleges célja az, hogy a meccs után, amikor visszamegyünk a hotelbe, a vezetőedző az aznapi mérkőzés elemzéséhez már kész klipeket kapjon. Ha például csak egy támadóharmadbeli szituációt akar megnézni, akkor neki elég az általam kivágott klipeket, nem pedig az egész meccset újra megnézni. Ezzel nagyon sok időt és energiát spórolunk meg. Amikor nem nekünk van meccsünk, a következő ellenfél legfrissebb mérkőzését elemzem, hogy ebből fel tudjunk készülni. Egy meccsen körülbelül nyolcszáz klipet készítek. Minden szituációt vágni kell, ütközéseket, támadásokat, góllövéseket, eladott korongokat, blokkolt lövéseket és még sorolhatnám. Folyamatosan „két szemmel” kell néznem a játékot: mi az, amit jól csináltunk és mi az, amit rontottunk, amin javítani kell. Igazából ez statisztikai munka, de ugyanúgy részt veszek mindenben. Kikérik a véleményemet a keret összeállításában, érzem, hogy elfogadnak és megbecsülik a munkámat, jó érzés velük dolgozni. Jégen ugyan nem voltam, a jeges edzéseket is fentről figyeltem, de ez bármikor változhat attól függően, hogy a vezetőedző hány edzőt szeretne látni maga mellett.

Mik  a felnőtt válogatott céljai az idényben?
Ahogy a juniorban is, a felnőttben is az a cél, hogy egy nagyon erős csoportból bejussunk a legjobbak közé. Nem egyszerű a feladat, hiszen ha megnézzük az ellenfeleket, erős csoport lesz idén. Nagyon közel van az A csoport, ezt tavaly is láthattuk, hiszen nagyon régóta nem volt olyan, hogy a világbajnokság utolsó napja előtt még egy biztos pozíció sem volt. Ez nagyon ritka, nem biztos, hogy sokszor fogunk ezzel találkozni. Szerencse is kell hozzá, vagy éppen egy jó generációnak kell felnőnie, akik sok felnőtt tapasztalattal, magas szinten, top bajnokságokban játszanak. Amíg a juniorban évről évre változik a keret, hiszen mindig vannak kiöregedők és érkező fiatalok, úgy a felnőttnél hosszabb távra lehet előre építkezni. Mivel a legtöbb helyen már megtörtént a generációváltás, és a mi aranygenerációnk, akik először jutottak az A csoportba Szapporóban , már mind kiöregedtek, így a fiatalok kerültek előtérbe, akik folyamatosan fejlődnek, de hosszú az út addig, hogy a nemzetközi porondon azt tudjuk megélni, hogy stabil A csoportosok vagyunk,  vagy hogy ne kelljen az utolsó napig küzdeni a Divízió I/A-ban, hogy bent tudjunk maradni.

Szakmailag sokat fejlődött az elmúlt pár évben, Ön hogyan látja ezt?
Hét éve dolgozom edzőként. Én választottam ezt, ezért hagytam abba a hokit, ezért mentem egyetemre, ezért végeztem el az A licenc szintű edzői képzést. Az edzőktől, akik mellett tanultam és dolgoztam, igyekeztem mindig a jó dolgokat ellesni. A személyiségemen és a gondolkodásmódomon, az elveimen nem változtatok, de szívesen tanulok másoktól és természetesen vannak dolgok, amiket nekem kell kitapasztalni. Úgy gondolom, jó döntést hoztam, hogy ezt a pályát választottam.