Kanadai kapus érkezik

  • 2017.05.17. 14:09
  • Fehérvárav19

2010-ben első körben draftolta az Arizona Coyotes, majd több évig az AHL-ben szerepelt Mark Visentin, aki egyéves megállapodást kötött a Fehérvár AV19 együttesével.

Mark Visentin juniorként az OHL-ben, a Niagara IceDogs csapatában mutatkozott be először.  2008-ban az U17-es kanadai válogatott tagja lett, mellyel világbajnoki aranyat szerzett, 2010-ben pedig már a juniorválogatott keretében szerepelt, mellyel egy világbajnoki ezüstig és egy bronzig jutott. 2010-ben, mindössze 17 évesen első körben draftolta az Arizona Coyotes, az NHL-ben azonban csak négy évvel később debütált, majd az azt követő szezonban visszatért az AHL-be. A 2014/2015-ös idényben egy bokasérülés hátráltatta a kapust, ezután igazolt a Rockford IceHogs-hoz, ahol egy esztendőt töltött. A 188 centiméter magas, 91 kilogramm súlyú játékos 2016/2017-es szezon közben érkezett az ECHL-ben érdekelt Cincinnati Cyclones alakulatához. A mindössze 24 éves hálóőr első európai szezonjára érkezik a koronázóvárosba: „Azért döntöttem úgy, hogy Európában szeretnék játszani a következő szezonban, mert szeretnék tapasztalatot szerezni arról, hogy milyen egy másik kultúrában játszani, melyet nagyszerű szurkolók vesznek körül. Beszéltem sok korábbi csapattársammal, akik jelenleg Európában hokiznak és imádják az ottani légkört. Úgy gondolom, hogy a kezdetekben lesz egy kis tanulási szakasz, de reményeim szerint egy remek szezonom lesz egy nagyszerű városban. Szeretném, hogy a csapat nagy sikereket érjen el” –mondta Visentin.

A fiatal hálóőr bevallotta, még nem tud sokat az országról, ám augusztusi érkezése előtt igyekszik bővíteni az ismereteit: „Próbálok minél több információt megkeresni Magyarországgal kapcsolatban és alig várom, hogy felfedezzem, milyen nagyszerű város Székesfehérvár. Remek tanácsokat kaptam a szüleimtől és a szakmában dolgozó emberektől. Végül magam hoztam meg a döntést és izgatott vagyok, hogy megkaptam azt a lehetőséget, hogy nagyszerű dolgokat vigyek véghez a Fehérvár AV19-nél” –folytatta Visentin.

Visentin fiatal kora ellenére már megjárta az NHL-t, valamint a kanadai válogatott mezét is magára húzhatta. „Nagyszerű érzés volt, hogy draftoltak az NHL-be, de megkapni a lehetőséget, hogy játsszak is ott, egyszerűen fenomenális élmény volt. Nagyon büszke vagyok, hogy játszhattam az NHL-ben és úgy gondolom, hogy ez a tapasztalat segített abban, hogy többet megtanuljak a játékról és magamról is. Az élmény megerősített abban, hogy még többet tudok kihozni magamból, ha teltház előtt játszhatok. Azt is megtanultam, hogyan kell felelősséget vállalni és a magasabb intenzitású helyzeteket kezelni. Ezen a szinten mindenki elfogadja a szerepét, és egy ilyen környezetben nagyon jó benne lenni. Van egy pár pillanatom, amire büszke vagyok amellett, hogy draftoltak és játszottam az NHL-ben. Először is, az OHL-ben eltöltött második évemben draftoltak az NHL-be. Az utolsó helyen álltunk a csapatommal, amikor jött a karácsonyi szünet, és nem voltak túl jó kilátásaink. Aztán összeszedtük magunkat az alapszakasz második felében és bejutottunk a playoffba. Nagyon büszke vagyok az akkori csapatomra és magamra, hogy elhittük, aztán kimentünk a jégre és meg is csináltuk.  Nem nyertünk bajnokságot abban az évben, de megtanított arra, hogy higgyek a magamban és a csapatomban. Az egy meghatározó szezon volt számomra.  A következő ilyen élményem a kanadai válogatottban való játék volt, ami felbecsülhetetlen.  18-19 évesen a legnagyobb „színpadon” játszani a legjobb játékosok ellen, ez rengeteg kihívás elé állított. Ez a tapasztalat érettebbé tett, mint jégkorongozó és megtanított, hogy kell játszani nagy nyomás alatt. Volt egy emlékezetes védésem, valamint egy büntetőt is hárítottam a bronzmeccsen 2011-ben, erre a pillanatra büszkén gondolok vissza” – tette hozzá a kanadai hálóőr.

Visentin így jellemezte saját magát: „A játék, amit képviselek az az úgynevezett „hibrid” stílus. Nagy energiával játszom és előnyömre használom a sebességemet, valamint az erőmet. Szeretek összeszedetten védeni, de nem félek attól sem, ha ki kell jönnöm a kapuból és be kell vetődnöm a korongért. Szeretem megjátszani a korongot és kommunikálni a jégen, hogy segítsem csapattársaim játékát, amikor nyomás alatt állnak és nincs sok idejük. Nagyon szeretek nagy tömeg előtt játszani.”

Benoit Laporte a fiatal kora ellenére tapasztalt kapusról elmondta, profi hozzáállásával beleillik az általa vizionált csapatba: „Tapasztalt kapust szerettünk volna, aki ugyanakkor nem túl idős, hogy beleilleszkedjen a csapatképbe. Visentin nagyon jó képességekkel bíró kapus. Több lehetőséget kellett volna kapnia az NHL-ben, hiszen első körben draftolták, de a sérülése miatt nem kaphatott, pedig nagy reménység volt. Még mindig úgy gondolja, hogy elérheti az NHL-t azzal, hogy Európába jön és sokat játszik. Nagyon jól korcsolyázik és kezeli a korongot, emellett nagy termetű kapusnak mondható, akinek profi a hozzáállása, a legjobb hálóőr lehet az EBEL-ben.”