Jöjjön Kanada!

  • 2016.11.01. 14:59
  • Fehérvárav19
Hétfő délelőtt tartotta a Magyar Jégkorong Szövetség a 7NEMZETHOKI7 nyitó sajtótájékoztatóját, amelyen az MJSZ sportigazgatója, Egri Gergely és Rich Chernomaz szövetségi kapitány mellett részt vett Sean Burke, a kanadai szövetség ügyvezető igazgatója és Scott Salmond, a kanadai válogatott menedzsere is.

Egri Gergely sportigazgató óriási megtiszteltetésnek nevezete, hogy a magyar válogatott olyan illusztris ellenfél ellen kezdheti meg az idei szezont, mint az Európában játszó kanadaiakból álló válogaott. „Meggyőződésem, hogy mindannyian izgatottan tekintünk előre erre az eseményre” – tette hozzá.

Rich Chernomaz, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt emelte ki, hogy milyen nehézséggel néz szembe a két válogatott. „A játékosok Európa különböző helyeiről érkeznek, már az is bravúr, ha mindenki ideér időben” – jegyezte meg a kanadai kerettel kapcsolatban. Természetesen a magyar csapat igyekszik majd keményen játszani, a tréner szerint pedig érdekes lesz majd, hogy mire képes a válogatott egy olyan erős csapat ellen, mint ez a kanadai gárda. Ugyanakkor keményen hokizunk majd, minőségi csapattal találkozunk, és kíváncsi vagyok, mire képesek a mieink egy ilyen jó csapat ellen, mint Kanada.

A kapitány a jelenlegi játékoskertbe igyekezett a világbajnokságon szereplő csapatból minél több résztvevőt behívni, ugyanakkor azoknak is szeretett volna ez alkalommal lehetőséget adni, akik lemaradtak az A-csoportos tagságról. Rich Chernomaz hangsúlyozta: most nem az eredmény a fontos. „Azoknak a fiataloknak a tesztelése az egyik legfontosabb, akik azóta egy évvel idősebbek lettek, és gyorsan fejlődnek. Nem várom el, hogy 100 százalékosan teljesítsenek a játékosok azután, hogy vasárnap még klubmeccset játszottak, utána pedig utazniuk is kellett. Meglátjuk, mit látunk majd tőlük”.

Sean Burke a kanadai szövetség ügyvezetője elsőként arról beszélt, hogy milyen remek fogadtatásban volt részük itt Budapesten, egyúttal megköszönte a vendéglátást az Magyar Jégkorong Szövetségnek, kiemelten pedig Kovács Zoltán főtitkárnak. Eloszlatta azok aggodalmát is, akik esetleg attól tartottak, hogy a kanadai csapat nem lesz elég motivált a magyar ellenfél ellen. „Az Európában légióskodókat feldobja, hogy a kanadai válogatotthoz csatlakozhatnak. Meglepett, hogy mindenki jönni akart, mert azt hittem, sokan majd inkább pihenni szeretnének az IIHF-szünetben” – fejtette ki.

Scott Salmond csapatmenedzser egy másik fontos tényezőre is rávilágított. „A kanadai válogatott számára a végső cél az olimpia, ott pedig a mi nemzetünk számára nem lehet más a cél, mint a győzelem. Nem tudjuk azonban, hogy az NHL-ből hány játékost engednek majd el az olimpiára, ezért stratégiai szempontból is nagyon fontosak számunkra ezek a mérkőzések. Fel kell mérnünk, hogy az Európában játszó kanadai hokisok milyen állapotban vannak – emiatt is nagyon motivált most ez a csapat” – magyarázta.

Utána arra tért ki, milyen messzire nyúlik vissza az együttműködésük Magyarországgal. „Amikor 2004-ben itt játszottunk, utána megnyertük a világbajnokságot, szóval Budapest jó ómen számunkra” – mondta. Nem hagyhatta szó nélkül azt sem, hogy milyen értékesnek tartja a magyar jégkorongos közösséget, főként a szurkolók hozzáállását. „Egészen csodálatos, ahogy a rajongók viselkedtek Szentpéterváron, a világbajnokságon a velünk szemben elveszített mérkőzésen, amikor a vereség ellenére is végig énekelték a himnuszt a csapatnak. Mi, kanadaiak magától értetődőnek vesszük, hogy a jégkorong milyen különleges, így nagyszerű látni, hogy Magyarországon hogyan fejlődik a sportág. Elismerés illeti Rich Chernomaz munkáját is, hiszen az idei világbajnokságon bent maradhatott volna a csapat, ha kap némi segítséget Franciaországtól a végén” – zárta nyilatkozatát a szakember.

A keddi mérkőzésre még korlátozott számban lehet jegyeket venni a www.jegyed.hu oldalán, de a mérkőzés napján 16 órakor már a helyszínen is lehet jegyet váltani. A találkozó 17 órakor kezdődik a Tüskecsarnokban és az M4 Sport élőben közvetíti.