"Izgatott vagyok, hogy megtörténjen az első korongbedobás"

  • 2018.09.13. 20:00
  • Fehérvárav19
A pénteki szezonrajt előtt a Fehérvár AV19 SC elnöke, Gál Péter Pál beszélt az EBEL 2018/2019-es évadára vonatkozó elvárásokról, a klub gazdasági helyzetéről és a televíziós közvetítésekkel kapcsolatos kérdésekről.

A Fehérvár AV19 háza táján a nyáron nagy átalakulások zajlottak, játékosok jöttek-mentek, a jégcsarnokban pedig számos fejlesztés történt. Mit vár a szezontól?
Azt várom, hogy végre elinduljon. Ugyanolyan izgatott vagyok a klub vezetőjeként, mint bármelyik szurkolónk, hogy megtörténjen az első korongbedobás, hiszen ez az egész sava-borsa. Minden, ami a klubnál történik, azért van, hogy végre elkezdődjenek a mérkőzések, a pontvadászat, és győztes csapat üdvözölhesse a jégen a szurkolókat, akiket ezúton is nagy szeretettel köszöntök a klub nevében. Minden volt és leendő szurkolónkat arra biztatom, hogy idén is minden mérkőzésen töltsék meg a csarnokot. Azt tudjuk ígérni, hogy a csapat minden mérkőzésen a maximumot fogja adni a jégen és reméljük, hogy ez minél több győzelemben fog kicsúcsosodni. A jegy- és bérletértékesítés eddigi statisztikájából azt a következtetést tudjuk levonni, hogy a szurkolóink, akik Magyarország legjobb szurkolótábora, továbbra is mellettünk vannak és támogatják a csapatot. Nekünk és a játékosoknak ez nagyon fontos, ezt minden szezon elején így érezzük, most sincsen másként. Bár mindig tartom magam ahhoz, hogy a szakmáról nem nekem kell beszélni, természetesen elvárásaim nekem is vannak. Célkitűzésként a klub ebben az évben sem elégszik meg a szimpla részvétellel a bajnokságban, szeretnénk az elmúlt, nem túl jól sikerült szezonjaink után végre sikeresek lenni és ezt megmutatni a szurkolóinknak és támogatóinknak. Nem szeretnék jóslásba bocsátkozni, csak reménykedni tudok abban, hogy az a sok munka, amit egész nyáron mind a szakmai vezetés, mind a csapat beletett ebbe a projektbe, meg is fog térülni. Túl vagyunk az utolsó felkészülési mérkőzésünkön, amit nyugodtan nevezhetünk egy balul sikerült főpróbának. Ez nem múlhatott el nyomtalanul a klub életében, de mára ezt a kérdést én lezártnak tekintem és belső ügyként kezelem. Ellenben reménykedem abban, hogy igaz lesz az örökérvényű tétel, hogy a rossz főpróbát egy tökéletes előadás követi, illetve szeretném, hogyha most már mindenki, a játékosok, a menedzsment, a szurkolóink és a támogatóink is az előttünk álló és a klub életét igazán meghatározó szezon felé fordulnának. Azt várom a csapattól, hogy hazai jégen 110%-ot produkálva teljesít a nyitómérkőzésen a Medvescak Zagreb ellen, akiket az emléktornán kifejezetten jó játékkal sikerült felülmúlnunk. Azt várom, hogy a tornán mutatott játék hatvan percre történő kiterjesztésével képesek leszünk egész szezonban hazai pályán olyan produkciót mutatni a jégen, amik, még akkor is, ha egyes mérkőzések vereséggel végződnek, azt tudják mondatni a szurkolóinkkal, hogy ezt várjuk attól a csapattól, aki a Fehérvár AV19 mezét magára ölti. Én a klub vezetőjeként csak akkor vagyok elégedett, ha győztes vagy vesztes mérkőzéstől függetlenül azt látom, hogy a játékosok, legyen akár fiatal, akár magyar válogatott, akár ide szerződött légiós, szívüket-lelküket kitették a jégre és a tőlük elvárható maximumot teljesítették.

Számos fejlesztés történt a csarnokban az új szezon kezdetére. Ez minek köszönhető és hogyan segítheti a szurkolói élmény növelését?
Mikor a klubról beszélünk, természetes módon először mindenki a szakmai oldalra gondol, ám a Fehérvár AV19-nek van egy másik, gazdasági oldala. Továbbra is kiemelt, kiegyensúlyozott és korrekt partnerünk Székesfehérvár városa, mindenben támogat minket, évről évre érezzük a támogatást, amit tőlük kapunk. Szerencsére az előző szezonhoz kapcsolódó szponzori bázisunkat sikerült megtartani, több olyan nagy, a magyar gazdasági élet reprezentánsai közé tartozó támogatóink van, mint a Szerencsejáték Zrt. vagy a MOL, illetve a régióból összeálló szponzori bázisunk is stabil. Vannak olyan társaságok, akik idén először kötöttek velünk megállapodást, örülünk nekik és ezúton is üdvözöljük őket a Fehérvár AV19 családjában. Ezek a dolgok teszik lehetővé számunkra, hogy minden évben ne csak a szakmával kelljen foglalkoznunk, hanem legyen lehetőségünk a csarnokunk folyamatos újítására is, hiszen igyekszünk hozzátenni valamit az eddig meglévő körülményekhez annak ellenére, hogy ez egy régi, és bizonyos részeiben nem is fejleszthető létesítmény. A szurkolói lét minőségét minden évben próbáljuk javítani. Ebben az évben a palánkrendszer esett át egy teljeskörű cserén, ma már a több, mint két évtizedes palánk helyett egy, a 21. századi IIHF-előírásoknak is megfelelő flexibilis palánkrendszer került kiépítésre. Ezt a klub saját költségvetési keretén belül oldotta meg, ami elmondható a világítás rendszerről is. Ezt szintén teljes egészében kicseréltük, a mai modern televíziózás igényeinek megfelelő fényerősséget biztosító, minimális technikai látványelemekre is képes fényrendszer került felszerelésre a csarnokban. A Magyar Jégkorong Szövetséggel együttműködve pedig sor került az eredményjelző-rendszer kicserélésére is, két vadonatúj ledfal fogja kiszolgálni a szurkolókat valamint felújításra került a hangrendszer is. Az infrastrukturális fejlesztések mellett vannak más előrelépések is, hiszen idéntől a klub fizetési rendszerében a bank- és SZÉP-kártyás vásárlási lehetőséget is megnyitottuk a jegyet vagy bérletet vásárló szurkolóink előtt. Továbbá az Eventim online jegyértékesítő céggel kötött megállapodás alapján a mérkőzéseinkre immár online is lehetőség nyílik jegy-, illetve bizonyos keretek között bérlet vásárlására. Reméljük, hogy ez a kényelmi funkció is szurkolóink örömére szolgál. Hozzá kell tenni, hogy mi is tudjuk, hogy egyik pillanatról a másikra ezeknek az eszközöknek a pontos technikai beállításai nem tudnak megtörténni, a szurkolóktól a tekintetben kérnénk egy kis türelmet, hogy a megfelelő szakemberek az első egy-két mérkőzés ideje alatt a finomhangolásokat el tudják végezni, hiszen vannak olyan dolgok, amiket csak élesben, meccsszituációkban lehet pontosítani, legyen ez akár hang, akár ledfalon való megjelenítés.

Ezzel kapcsolatban milyen visszajelzések érkeztek eddig a szurkolóktól, illetve a szponzoroktól?
Azoktól, akikkel a sajtótájékoztató óta sikerült beszélnem, pozitív visszajelzéseket kaptunk. Aki egy kicsit jobban ismeri ezt a csarnokot, az tudja, hogy csodákat nem lehet tenni, nem is erre vállalkozunk, hanem arra, hogy minden évben a tőlünk telhető újításokkal szolgáljuk ki a szurkolóinkat, akik megérdemlik a fejlesztéseket, hiszen Magyarországon ritkán látható hűséggel és odaadással állnak a klub mellett évről évre, függetlenül a szereplésünktől.


Az idei szezontól csapatunk új televíziós partnerrel dolgozik. A Digi Sport közvetítései mellett a klub saját gyártású közvetítésekkel is jelentkezik majd. Milyen okok miatt következett be ez a váltás és mire számíthatnak szurkolóink ebben a tekintetben?
Minden előzetes információt megcáfolva nem volt opció a Fehérvár AV19 EBEL-mérkőzéseinek M4 Sporton való megjelenése, ezért a menedzsmentnek nyitnia kellett más műsorsugárzó felé, más lehetőséget kellett keresnünk. Ezek közül mind gazdaságilag, mind szakmailag elfogadható variációként esett a választás a Digi Sporttal való együttműködésre. Alaposan körüljártuk ezt a témát, nem döntöttünk elhamarkodottan, ez az az opció, amely meg tud felelni a klubnak, illetve reméljük, hogy a szurkolóink nagy részének is. Ezt a projektet a Fehérvár AV19 SC a Magyar Jégkorong Szövetséggel közösen indította el. Tudjuk, hogy bár a Digi az egyik legnagyobb lefedettséggel rendelkező szolgáltató az országban, mégsem juthat el minden fehérvári vagy Magyarországon élő jégkorongkedvelőhöz. Minden, az általuk nem sugárzott hazai mérkőzésünket magas színvonalú, többkamerás online stream formájában fogjuk közvetíteni. Igyekszünk kiegészítő lehetőséget nyújtani, továbbá a tavalyi évhez hasonlóan, minden, akár a Digi Sporton, akár online stream formájában lezajlott élő közvetítésünk későbbi sugárzással a Fehérvár Televízióban újra megtekinthető lesz. Reméljük, hogy ez a három opció ki tudja elégíteni azokat a szurkolóinkat, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak személyesen kilátogatni a mérkőzéseinkre. Az már biztos, hogy az első, Digi által közvetített mérkőzésünk a szeptember 22-i lesz, addig az online streamen keresztül tekinthetik meg szurkolóink a mérkőzéseket. Ez kiváló alkalom lesz arra, hogy ezt a közvetítési formát teszteljük és amennyiben kérdések, igények merülnek fel, azokat megpróbáljuk a következő időszakra az együttműködő partnerünkkel orvosolni. Zárásként, függetlenül attól, hogy minden mérkőzésünk élőben nézhető, arra biztatok minden szurkolót, szimpatizánsainkat, hogy jöjjenek ki a mérkőzésre, töltsék meg a csarnokot és szurkoljanak a csapatnak! Hajrá, Fehérvár!