Hátrányból fordítva győztük le az olaszokat

  • 2018.04.24. 10:18
  • Fehérvárav19
A budapesti Divízió I/A csoportos világbajnokság második napján a magyar válogatott az olaszokkal mérkőzött. Izgalmas mérkőzésen a mieink 3–2-re nyertek.

Világbajnokság / Világbajnokság -
2018.04.23 Hétfő / 19:30
Olaszország
vége
2:3
(1-0, 1-2, 0-1)
Nézőszám: 7 150
Magyarország
Budapest / Papp László Budapest Sportaréna
Olaszország
Bernard (De Filippo Roia) - Larkin, Zanatta, Gander, Kostner, Insam, McMonagle, Trivellato, Hochkofler, Andergassen, Scandella, Hofer, Helfer, Felicetti, Lambacher, Deluca, Sullivan, Pavlu, Kostner, Goi, Traversa
Magyarország
Vay (Rajna), Bodó, Hári, Sebők, Galló, Sarauer, Sofron, Nagy G, Vas, Magosi, Kóger, Nagy K, Erdély, Benk, Pozsgai, Stipsicz, Varga, Wehrs, Garát, Gőz, Szirányi
Gólszerzők: Traversa,, Larkin ill. Sarauer, Vas, Sebők
Kiállítások: 6 ill. 6

Jarmo Tolvanen és szakmai stábja úgy döntött, az olaszok ellen is Vay Ádám kezd a kapuban, a sorokon azonban változtatott, Galló Vilmos és Bodó Chris helyet cserélt. Így Bodó került az első sorba bal szélre Hári János és Sebők Balázs mellé, míg Galló Sarauer Andrew-val és Sofron Istvánnal játszott a második sorban. 

A kezdéshez a hátvédsorban Pozsgai Tamás és Stipsicz Bence, míg a támadósorban Nagy Gergő, Vas János és Magosi Bálint állt fel, az olaszok a lengyelek elleni győzelem után kapust cseréltek, ezúttal Andreas Bernard védte a kapujukat. 

Első harmad

Gyors ütemben kezdődött a meccs, a második cserében Erdély Csanád passzolt remekül középre, de a korong átment az olaszok kapuja előtt. Ezután az olaszok közelről veszélyeztettek, de a lövésüket blokkoltuk. Az első öt percben mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, Vaynak és Bernardnak is védenie kellett. 

Az olaszok az 5. percben egy érdekes szituáció után szerezték meg a vezetést. Wehrs Kevin és Tommaso Traversa a kapunk előtt birkózott egymással, az olaszról pedig estében a kapunkba pattant a korong. Varga Arnold két vonalról eleresztett lövésével egyenlíthettünk volna, de Bernard védett.

Az olaszoknak buli után lett volna újabb gólszerzési lehetősége, de nem tudták a pattogó korongot belőni a kapuba. A következő cserében a mieink többször is próbálkoztak, de továbbra sem szereztük meg az első gólunkat a vb-n. 

Hét és fél perccel a vége előtt hatalmas olasz helyzet maradt ki, Scandella kapuvasra lőtte a korongot. Az első kiállítás egészen az utolsó öt percig váratott magára, ezt a magyar csapat kapta, de nem sokáig kellett négy az öt ellen játszani, miután az olaszok közül is leküldtek egy játékost. Az utolsó percben a magyarok az ellenfél kapujánál játszottak, de egyenlíteniük nem sikerült, így az olaszok 1–0-s vezetésével mentek a felek az öltözőbe.

Második harmad

Ami nem sikerült az első harmadban, az összejött a második elején: Galló a kapu mögül Sofronhoz passzolt, ő Sarauerhez, aki belőtte a korongot a kapuba. Nem sokkal később újabb emberhátrányt kellett kivédekezni, a feladatot megoldottuk. Az olaszok kontrája után először Nagy Gergő, majd Hári János előtt adódott lehetőség, de egyikből sem lett gól.

Nem kis riadalmat okozott azonban, hogy az olaszok támadása során a levegőbe felpattanó korong két magyar játékoson és Vay felett is átesve a kapuban kötött ki. Csakhogy a játékvezetők úgy látták, Armin Hofer szabálytalankodott az esetnél, akadályozásért ki is állították. De hiába voltunk emberelőnyben, Larkin ziccerben zavartalanul lőhetett Vay kapujára, aki nem tudott védeni.

Az emberelőny ettől még nem maradt kihasználatlan, hiszen alig egy perccel később Galló kapu mögüli passzába Sebők ért bele úgy, hogy a korong végül Vas Jánosnál kössön ki, aki belőtte a hálóba. Ezzel a mieink 2–2-re módosították az állást.

A játékrész hajrája rendkívü izgalmasan alakult, mindkét csapat nagy iramot diktált, s mindkét oldalon akadtak újabb lehetőségek is. Két perccel a vége előtt Erdély Csanád lövése után Bernard nem tudta kontrollálni a kipattanót, amire bár lecsaptunk, nem sikerült a kapuba juttatni. A harmad végén ismét emberhátrányba kerültünk, ebből maradt még a harmadik harmadra is, amelyet 2–2-vel vártak a csapatok. 

Harmadik harmad

A harmadik harmad úgy kezdődött, mint a második, magyar góllal: Wehrs passzolt Sebőkhöz, aki a jobb oldali bulipontról Bernard lábai között a kapuba lőtte a korongot. Ezzel a magyar válogatott először a mérkőzésen átvette a vezetést, és a játékrész elején továbbra is nyomás alatt tartotta az olaszokat. 

Az utolsó tíz perc előtt emberelőnybe kerültünk, de ez kihasználatlan maradt. A hátralévő időben a csapatok jól tartották egymást távol a kapujuktól, a felek ezért inkább távoli lövésekkel próbálkoztak.

Az olaszok 48 másodperccel a vége előtt időt kértek, és mindent egy lapra feltéve lehozták a kapusukat. De a védelmünk jól állta a sarat, Sofron a saját testi épségét sem kímélve vetődött bele az egyik veszélyesnek tűnő olasz lövésbe. Az utolsó másodpercekre a korong kikerült a harmadunkból, így lehetett ünnepelni a 3–2-es győzelmet. 

Az összeállítás Olaszország ellen: 

Bodó, Hári, Sebők
Galló, Sarauer, Sofron
Nagy G, Vas, Magosi
Kóger, Nagy K, Erdély
Benk

Pozsgai, Stipsicz
Varga, Wehrs
Garát, Gőz
Szirányi

Vay (Rajna)

A magyar válogatott vb programja
Április 22., vasárnap
Magyarország–Kazahsztán 0–3

Április 23., hétfő
Magyarország–Olaszország 3–2
Április 25., szerda
Szlovénia–Magyarország 19.30
Április 26., csütörtök
Lengyelország–Magyarország 19.00
Április 28., szombat
Magyarország–Nagy-Britannia 19.30

A keret
# Név Pos Klub
Kapusok
29 Duschek Dávid G Dunaújvárosi Acélbikák
31 Rajna Miklós G Fehérvár AV19
30 Vay Ádám G Rapid City (USA)
Védők
7 Garát Zsombor D MAC Budapest
3 Gőz Balázs D Norfolk Admirals (USA)
4 Pozsgai Tamás D MAC Budapest
12 Stipsicz Bence D Fehérvár AV19
6 Szirányi Bence D Fehérvár AV19
5 Varga Arnold D UTE
2 Wehrs Kevin D HC TWK Innsbruck (AUT)
Támadók
9 Benk András F UTE
17 Bodó Chris F MAC Budapest
26 Erdély Csanád F Fehérvár AV19
8 Galló Vilmos F Timra (SWE)
22 Hári János F Fehérvár AV19
16 Kóger Dániel F Fehérvár AV19
25 Magosi Bálint F DVTK Jegesmedvék
10 Nagy Gergő F Quad City (USA)
13 Nagy Krisztián F MAC Budapest
15 Sarauer Andrew F Villach (AUT)
14 Sebők Balázs F KalPa (FIN)
20 Sofron István F Villach (AUT)
21 Vas János F DVTK Jegesmedvék
A stáb
Jarmo Tolvanen Szövetségi kapitány
Majoross Gergely Másodedző
Szilassy Zoltán Másodedző
Farkas Tamás Kapusedző
Kiss Dávid Videoelemző
Levy Evan Erőnléti edző
Puskás Sándor Erőnléti edző
Majzik Ernő Csapatorvos
Bagonya Imre Fizioterapeuta
Sashalmi Tamás Fizioterapeuta
Nagy József Felszerelés menedzser
Tornyi Gábor Felszerelés menedzser
Imre Lajos Csapatmenedzser
Szilágyi Levente Csapatmenedzser
Závodszky Szabolcs Média menedzser