Hannu Järvenpää: "Motivált játékosokat látok"

  • 2018.08.07. 08:10
  • Fehérvárav19
A Fehérvár AV19 vezetőedzője amellett, hogy összefoglalta ez elmúlt egy hét történéseit, beszélt az ellenfelekről, valamint a felkészülési időszak további feladatairól is.

Az idei szezonban nem csak csapatunknál, hanem a liga együtteseinél is nagy volt a játékosmozgás. Mire számít idén, milyen lesz az EBEL színvonala?
Úgy tűnik, a ligában minden évben jönnek-mennek a játékosok, de szezonról szezonra egyre jobb jégkorongozók mutatkoznak be az EBEL-ben. Ez most sincs másként, papíron nagyon erős ellenfelek ellen készülünk. Persze nem kell aggódnunk, hiszen mi is ugyanolyan keményen edzünk és készülünk a szezonra, mint az liga többi együttese. A saját formánkat, játékrendszerünket és mentalitásunkat befolyásolhatjuk, ezzel pedig megalapozhatjuk a sikeres szezont.

Mire lesz szükség ahhoz, hogy ebben a mezőnyben bejussanak a rájátszásba?
Mindig azt mondom, hogy ez nem rakétatudomány, ettől függetlenül persze rengeteg tényezőnek jól kell működnie ahhoz, hogy a legjobb nyolcban legyünk a középszakasz végén. Mindennek a jó védekezés az alapja, utána következik a fegyelmezett emberhátrányos játék és a hatékony emberelőny, és természetesen a gólszerzésben is javulnunk kell.

A csapatnak Horváth Dániel erőnléti edző igen kemény száraz felkészülést vezényelt a nyáron. Milyen formában van most a gárda és mit tehet ehhez hozzá a jeges felkészülés?
Összességében úgy látom, Horváth Dániel jó munkát végzett a nyáron, különösen a fiatalok formájával vagyok elégedett, de mindenki, egytől egyig, felkészülten érkezett a jeges felkészülésre. Pont ezt szerettem volna látni, amikor elkezdjük a közös munkát. Motivált játékosokat látok, a testükre pillantva pedig úgy érezhetem, hogy készen állnak arra a kihívásra, amit az idei szezon jelent számukra. A következő három hétben is hasonló mentalitás mentén haladunk, az ezen a héten gyakoroltakon kívül a sebességen, a speciális egységeken és az öt az öt elleni játékon fogunk dolgozni. Szeptember 14-re, amikor a bajnokság kezdődik, készen fogunk állni arra, hogy szembenézzünk a Medvékkel.

Milyen a hangulat az öltözőben? Mi az edzők és a játékosok feladata a szezon elején azzal kapcsolatban, hogy minél hamarabb kialakuljon a kémia a jégen kívül a játékosok között?
Elégedett vagyok az öltözői hangulattal. Mielőtt szerződtettük a légiósokat, beszéltünk korábbi csapattársaikkal, edzőikkel, így tudtuk, milyen személyiségekre számítsunk. Olyan hokisokat kerestünk, akik minőséget képviselnek a jégen, emellett pedig pozitív szemléletű, motivált emberek, és képesek csapatban játszani. Edzőként az én felelősségem is, hogy támogató környezet vegye körül a játékosokat az öltözőben és ugyanígy kell tenniük a srácoknak is. Hiszem, hogy – ahogy a jégen történtek is – az öltözői hangulat is csapatmunka. A mérkőzéseken is egymásért dolgozunk, és a célunk az, hogy legalább egy góllal többet lőjünk, mint az ellenfelünk. Az öltözőben fontos számunkra, hogy a sportolók tiszteljék csapattársaikat, ezáltal pedig másoktól is tiszteletet várhassanak el, az idén érkező, nagyobb tapasztalattal rendelkező játékosok pedig munkamoráljukkal mutassanak példát a jégen és a jégen kívül is. Fontos, hogy ha fizikailag fáradtnak érzik magukat a srácok, lépjenek ki a komfortzónájukból és dolgozzanak még keményebben, ez pedig azt eredményezi, hogy mentálisan is erősebbek lesznek, nem mellesleg pedig az edzői stábot is boldoggá teszik.

Milyen szempontok szerint választották az előszezon ellenfeleit? Mi lesz a cél ezeken a találkozókon?
A szakmai stáb remek munkát végzett az ellenfelek kiválasztásakor, úgy látom, minden mérkőzés jól szolgálja majd a felkészülésünket. Nem is kérdés, szeretnénk ezeket a meccseket megnyerni, de még fontosabb, hogy tanuljunk az összecsapásokból. Nevezhetjük kisebb mérföldköveknek is őket, de fontos minden találkozó után mérlegelni, mit csináltunk jól és hogy miben kell még fejlődnünk. Ezen kívül fontos lesz látni a csapatot meccshelyzetben, hiszen, bár az edzések fontosak, de igazán a játék közben láthatjuk, mire is képesek a játékosok, amikor nem a sajátjaik ellen játszanak.