Hannu Järvenpää: "Mindenekelőtt alázatos csapatot szeretnék"

  • 2016.01.09. 09:56
  • Csik Tamás
Újonnan kinevezett finn vezetőedzőnk székfoglalójában elmondta, milyen csapatot kíván formálni a Fehérvárból.

Miért döntött úgy, hogy szezon közben átveszi a Fehérvár AV19 irányítását?

A két évvel ezelőtti bécsi ligaülésen jót beszélgettünk Tokaji Viktorral, már akkor említettem neki, hogy szeretnék egyszer a fehérvári csapat vezetőedzője lenni. Az elmúlt években Villachban, korábban Ljubljanában edzősködtem, nem lesz újdonság számomra, hogy nemzetközi klubcsapatot irányítsak. Ezúttal is állok a kihívás elé, ez a fő oka, hogy elfogadtam a klub ajánlatát. Tudom, hogy Fehérváron nagyon jó az utánpótlásprogram, az elmúlt években kitűnő játékosokat képeztek. Nagy potenciált látok ezekben a fiatalokban, vannak minőségi légiósok is, ezért nagyon izgatott vagyok és alig várom a közös munkát.  

Milyen csapatnak tartja az idei szezonban eddig ellenfélként megismert Fehérvár AV19-et?

Az elmúlt szezonokban, nem számít melyik csapatommal érkeztem, a Fehérvár mindig nehéz ellenfél volt. Úgy gondolom, ebben a csapatban is megvan a playoff-potenciál, és ezt ki is tudjuk hozni magunkból. Tegnap már beszéltem Frank Banhammel, ő is azt mondta, hogy ez egy jó csapat. Ha az erősségekről beszélünk, akkor feltétlenül meg kell említenem, hogy gyors játékosok alkotják a keretet, ami a mai jégkorongban nagyon fontos. Emellett technikás játékos is akad szép számmal. Ennél többet most még nem tudok mondani, előbb meg kell ismernem közelebbről a játékosokat.

A szezon közben különösen nehéz átvenni egy új csapat irányítását. Mik lesznek az első teendői a Fehérvár AV19 vezetőedzőjeként?

Minden edzőnek megvannak a maga elképzelései, ahogy nekem is. Ezúttal is a saját személyiségemet fogom adni. El kell fogadtatnom a játékosokkal a jégkorong-filozófiámat, meg kell találnom a közös hangot a csapattal. Ha a játékosok látják, hogy előremutató dolgokat mondok nekik, és elfogadják az ötleteimet, akkor nagyon jó és stabil hokit játszhatunk. Az első találkozásunkkor elmondom majd nekik, hogy higgyenek magukban, és abban, hogy képesek erős és egységes csapatot alkotni. Sok munka vár még ránk a jégen, és a jégen kívül is, de ha keményen dolgozunk, akkor élvezhetjük ennek a gyümölcsét. Ha jól dolgozunk és okosan játszunk, győzni fogunk.

Mik egy Jarvenpää-csapat ismertetőjegyei? Milyen játékot láthat majd a közönség?

Biztos vagyok benne, hogy a fehérvári szurkolók, ahogy mindenki, gyors és eredményes hokit szeretne látni a jégen. Igazi csatát, olykor egy kis keménységet - ha az segít a csapaton. És remélem, hogy valóban ezek lesznek az erősségeink. Ugyanakkor nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, hogy ilyen, vagy olyan lesz a csapat, mert a legfontosabb az alázat. Alázat nélkül nem érhetsz el sikereket, tehát mindenekelőtt alázatos csapatot szeretnék.

Mik a játék azon szegmensei, amelyekben ilyen rövid idő alatt is javulhat a csapat?

A jégkorongban nincs varázslat. Úgy gondolom, védekezésben előre tudunk lépni, és támadásban is javulnunk kell. Több lehetőséget kell teremtetnünk a góllövésre, és meg kell találnunk az egyensúlyt a védekező- és a támadójáték között. Ebben a ligában, ha csak az egyikben vagy jó, előbb vagy utóbb problémáid lesznek. A mai hokiban ezért nagyon fontos a csapatrészek közötti egyensúly. Emellett a játékosoknak egy egységként kell létezniük a jégen, együtt kell dolgozniuk a sikeres szereplés érdekében. Úgy gondolom, ezzel nem lesz probléma. Mindenki keményen fog hajtani, és megmutatja majd, hogy számít neki a csapat jó szereplése.

Van múltja a fehérvári szurkolókkal. Kihathat-e ez a munkájára és a szurkolókkal való kapcsolatára?

Nagyon fontos számomra a szurkolókkal való jó kapcsolat, hiszen szükségünk van rájuk a sikeres szerepléshez. Tudom, hogy Székesfehérváron kitűnő szurkolótábor van, akik mindig a csapat mögött állnak és erőt adnak a játékosoknak. Ezt szeretném kérni tőlük a következő mérkőzéseken is. Nem vagyok büszke arra, amit évekkel ezelőtt tettem, de most itt a lehetőség, hogy bizonyítsak nekik. Meg fogom találni a hangot a drukkerekkel. Az alázat itt is nagyon fontos, nem vagyok arrogáns ember, bátran lehet velem beszélgetni. Az évek alatt megtanultam, hogy mindig érdemes meghallgatni, amit mondanak neked, mert bármikor tanulhatsz valami újat.