Hannu Järvenpää és Mac Carruth szerződést hosszabbítottak

  • 2018.01.17. 14:07
  • Fehérvárav19
A Fehérvár AV19 vezetőedzője, Hannu Järvenpää, valamint az együttes amerikai hálóőre, Mac Carruth jövőre is Székesfehérváron maradnak.

Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke a klub szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: ideje volt elkezdeni gondolkozni a következő szezon játékoskeretével kapcsolatban. „A menedzsment a gazdasági lehetőségeket és a szakmai szempontokat összefésülve úgy döntött, ideje elkezdenünk meglapozni a következő szezon csapatát. Ennek keretében bejelenthetjük, hogy a csapatunk vezetőedzője, Hannu Järvenpää és kapusunk, Mac Carruth szerződést hosszabbítottak klubunkkal. Gazdasági lehetőségeinken belül maradva korrekt ajánlatot kínáltunk mindkét úriembernek, ami találkozott az elvárásaikkal.”

A döntések szakmai hátteréről Szélig Viktor, a klub general managere beszélt. „Fontos volt, hogy már a következő évad előtt kialakuljon a szakmai stáb, akiknek vezetésével összeállíthatjuk majd a 2018/2019-es keretet. Hannu Järvenpää-t nem kell bemutatni, nagy EBEL-tapasztalattal rendelkezik. Az ő személyében megtaláltuk azt az edzőt, akivel versenyképes csapatot tudunk kiállítani. A keretből Kóger Dániel és Erdély Csanád rendelkezik a jövő évre is érvényes kontraktussal, hozzájuk csatlakozott most Mac Carruth. A kapus ideérkezése óta gyorsan közönségkedvenccé vált, statisztikáit nézve pedig az egyik legjobb hálóőr a ligában. A ő szerződéshosszabbítása nagyban köszönhető Cam MacDonaldnak, a gárda kapusedzőjének, aki a profi és az utánpótlás korú játékosokkal is foglalkozik a szezon eleje óta.” 


A finn mester neve 2009 óta ismert az EBEL-ben, ahol előbb három esztendőn át vezette az Olimpija Ljubljana csapatát. A szlovénekkel minden évben előrébb lépett: 2011-ben a legjobb nyolcig, 2012-ben a legjobb négyig jutott - éppen a Fehérvár AV19 ellen, egy sokáig emlékezetes párharcot megnyerve. Még ugyanezen a nyáron a Villach csapatához szerződött, ahol mindhárom szezonjában bejutottak a rájátszásba, sőt, 2014-ben egészen az elődöntőig meneteltek. Az együttműködésnek 2015 novemberében lett vége, majd a szezon végéig csapatunk kispadján állt, és Magyar Kupa győzelmet ünnepelhetett. Másfél évet a DEL2-ben érdekelt Lausitzer Füchse csapatánál töltött, ahol első évében az év edzőjének választották. 2017 decemberében tért vissza a koronázóvárosba, az együttes játéka és eredményei azóta látványosan javultak. „Remek dolog edzőként itt lenni és itt élni. Köszönöm, hogy a menedzsment bizalmat szavazott nekem. A következő év lesz a tizedik, Közép-Európában eltöltött szezonom, mindent meg fogok tenni, hogy a csapatot, a szurkolókat és a várost boldoggá tegyem. Kis lépésekkel haladunk előre ideérkezésem óta, de hiszek abban, hogy el tudjuk érni a playoffot. Jelenleg azonban csak a következő mérkőzésre koncentrálunk, azt szeretnénk megnyerni. Nagyon boldog vagyok, hogy Mac Carruth a jövő évben is csapatunk kapujában áll majd, úgy gondolom, ő az egyik legjobb kapus a ligában. Emellett Cam MacDonald maradásának is örülök, nagyszerű munkát végez mindenkivel” – nyilatkozta az együttes vezetőedzője.


Mac Carruth az elmúlt három szezont a Rockfort IceHogs (AHL) és az Indy Fuel (ECHL) együtteseinél töltötte. A hálóőrt 2010-ben draftolta a Chicago Blackhawks, miután a WHL-ben (a legnagyobb kanadai juniorliga) szereplő Portland Pirates gárdáját bajnoki címig vezette. Az amerikai kapus október elején érkezett Székesfehérvárra, 26 találkozón védte csapatunk ketrecét, 92,3 százalékos védési hatékonyságával az EBEL negyedik legjobb mutatóval rendelkező játékosa. „Köszönöm a lehetőséget a menedzsmentnek, nagyon várom, hogy egy teljes szezont eltölthessek itt. Szeretem a várost, fantasztikus az atmoszféra, mindegy, hogy hétköznap vagy hétvége van, tömve van a csarnok. Remélem, hogy így lesz ez a hátralévő mérkőzéseken is, mert még ennek a szezonnak sincs vége. Komoly feladat előtt állunk, elkél majd a segítség.” - tette hozzá Carruth.