Hannu Järvenpää a Fehérvár AV19 vezetőedzője

  • 2017.12.01. 14:00
  • Fehérvárav19

Az EBEL-ben korábban az Olimpija Ljubljana és a Villach edzőjeként komoly sikereket elérő Hannu Järvenpää a Fehérvár AV19 új vezetőedzője. A finn szakember már állt a magyar EBEL-csapat kispadján.

Az 54 esztendős finn mester játékosként is szép karriert tudhatott magáénak, hiszen hazája bajnokságából egészen az NHL-ig jutott. Egy térdsérülés miatt az ígéretesen induló tengerentúli karrierje megtört, de így is összesen három szezont húzott le a világ legszínvonalasabb jégkorongligájában, 1986-tól 1989-ig 114 mérkőzésen ölthette magára a Winnipeg Jets csapatának mezét. Ezt követően Finnországban futott be sikeres pályát. Rendszeres meghívót kapott a finn válogatottba is, összesen öt világbajnokságon és egy olimpián kapott szerepet. Legnagyobb sikerét az 1992-es vb-n aratta, amikor a Suomi ezüstérmes lett Svédország mögött. Az aktív játékkal 1995-ben, a Kiekko-Espoo csapatkapitányaként hagyott fel. Sikerekben teli pályafutása elismeréseképp 2007-ben beválasztották a finn jégkorong halhatatlanjai közé.

Edzői karrierjét 2003-ban, a finn élvonalbeli SaiPa másodedzőjeként kezdte, majd 2007-ben megkapta első vezetőedzői megbízatását is; Észtország U18-as csapatát irányíthatta az ifjúsági világbajnokságon. EBEL-karrierje 2009-ben kezdődött, három esztendőn át vezette az Olimpija Ljubljana csapatát. A szlovénekkel minden évben előrébb lépett: 2011-ben a legjobb nyolcig, 2012-ben a legjobb négyig jutott - éppen a Fehérvár AV19 ellen, egy sokáig emlékezetes párharcot megnyerve. Még ugyanezen a nyáron a Villach csapatához szerződött, ahol mindhárom szezonjában bejutottak a rájátszásba, sőt, 2014-ben egészen az elődöntőig meneteltek. Az együttműködésnek 2015 novemberében lett vége, majd a szezon végéig csapatunk kispadján állt, és Magyar Kupa győzelmet ünnepelhetett. Az elmúlt másfél évet a DEL2-ben érdekelt Lausitzer Füchse csapatánál töltötte, ahol első évében az év edzőjének választották. 

„Megtiszteltetés számomra, hogy visszatérhetek Székesfehérvárra. A legutóbbi alkalommal 4 hónapot töltöttem itt, és nagyon élveztem a munkát. Szerencsére többeket is ismerek a keretből, valamint a klubvezetésből, így nem kell teljesen elölről kezdenünk a munkát. Arra is emlékszem, hogy a Fehérvár AV19-nek kiváló szurkolótábora van, akik minden mérkőzésen teljes odaadással biztatják a csapatot. Most pontosan erre van szükségünk jégen és jégen kívül is. A mottóm Székesfehérváron sem változik: ’Élvezd ki a kemény munkád gyümölcsét!’” – mondta a csapat új vezetőedzője.