Folytatják a megkezdett munkát

  • 2018.07.05. 12:28
  • Fehérvárav19
A 2017/2018-as szezont Ondrejcík Rastislav, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia szakmai vezetője értékelte, aki szót ejtett a következő évadban az akadémistákra váró feladatokról is.

Az előző szezonban megkezdődött a közös munka az erőnléti edzővel az Akadémián. Sikeres volt az együttműködés?

Úgy gondolom, hogy a tavalyi szezon sikeres volt. Amit terveztünk, nagyrészt megvalósítottuk. Minden korosztályunk elkezdte az együttműködést az erőnléti edzővel, amit a jégen is észre lehetett venni. Az u14-es korosztályban, akikkel tavaly dolgoztam, minimum heti két konditermi edzést iktattunk be. Szükség volt a srácok gyorsaságának növelésére, ehhez az izomzat fejlesztése elengedhetetlen. Fontos kiemelni, hogy az életkoruknak megfelelő edzéseket végezhettek, és a következő év is erre épül. Horváth Dániel erőnléti edző nagyszerű munkát végzett, megtanította a helyes mozdulatokat, ebből fogunk tudni építkezni. Ahogy egyre idősebb korosztályba érünk, sokkal összetettebbek a feladatok. A gyakorlatok helyes kivitelezésére helyeztük a hangsúlyt, ami kiemelten fontos a sérülések elkerülésének érdekében.

Az idősebb korosztályoknál lényeges, hogy a fiatalok megfelelő fizikális állapotban legyenek és maradjanak. Amit minden játékosnak meg kell értenie, hogy nem csak az edzéseken, hanem a jégpályán kívül is fontos az odafigyelés, mind a helyes táplálkozásra, mind a regenerációra. – Ebben még javulnunk kell, de jó úton haladunk.

Mit gondol, az Akadémia játékosai hogyan élték meg ezt?

Az edzések során minden gyerek maximálisan végezte a feladatát, látszott rajtuk, hogy nem kell külön motiválni őket. Rendben volt a hozzáállásuk és élvezték, amit csináltak.

Mindenkinek fontos a visszajelzés arról, hogy hogyan végzi a munkáját. A szezon végére elért eredmény gyakran csalóka: az aranyérem nem mindig jelenti azt, hogy tökéletesen dolgoztunk. Sok külső tényező befolyásolja a munka igazi értékét. A statisztikailag elért eredmény nem mindig ad tiszta képet arról, hogy mennyit fejlődtünk, akár egyénileg, akár a csapat szintjén. Ezért fontos, hogy gyakrabban készüljenek felmérések, hogy láthassuk, mennyit változik a játék. A játékintelligencia fejlesztése nagyon fontos, ez alapján kaphatunk valós képet. Azt kell látnunk, hogy a szezon előtt és a végén hol tart adott játékos, mert lehet, hogy az aktuális korosztályukban az összes utánpótlás-bajnokságban megnyerik az aranyérmet, de a végén nem tudnak becsatlakozni a felnőtt sportolók munkájába. Lényeges, hogy a jó szokásokat, amiket később már nem lehet beépíteni egyes játékosok munkájába és személyiségébe, minél előbb megtanulják, gyakorolják, természetessé tegyék. Persze, fontos hogy nyerjünk, mindenki győzni akar, ezért játszunk; de nem szabad elfelejteni, hogy mik az alapvető értékek, hogy mi a cél azzal, ha a legjobbak akarunk lenni.

A fejlesztéseknek köszönhetően az Akadémia játékosai két pályán edzhetnek és játszhatnak. Könnyebbség ez a mindennapi életben?

El sem tudom képzelni, mi lenne, ha csak egy jégpálya lenne. Sokkal nehezebb lenne a működés. Ilyen létszámmal elképzelhetetlen a munka egy jéggel, a gyerekek nem kapnának elég lehetőséget a jeges edzésekhez. Javulnunk kell abban, hogy többet kell használnunk a külső helyszíneket, kipróbálni más sportágakat a téli időszakban, főleg a kisebb gyerekeknél. A taktikai alapokat U14-től érdemes tanítani, alatta kevésbé. A kisebbeknél az edzéseken a skillre, sok játékra kell helyezni a hangsúlyt. Az edző feladata az, hogy a játékon keresztül fejlessze a jégkorong alapvető elemeit, olyan feladatok legyenek, amik versenyhelyzetet, -szellemet teremtenek. Fontos, hogy az alsóbb korosztályok játékosai is minél több ingert kapjanak az edzések alatt.

A 2017/2018-as szezonban új edző, Andrej Brodnik érkezett az U18-as csapathoz. Jövőre ő lesz az U20-as csapat trénere. Milyen munkát végzett?

A szezon utolsó két hónapjában sikerült jól összerakni a csapatot. Esélyt akartunk adni neki arra, hogy megmutassa, hogy hosszabb távon mire képes. Más hokikultúrából érkezett, frissítést hozhat a csapatba. Tavaly jó munkát végzett a srácokkal, kemény edző, korrekt és van már tapasztalata ebben a korosztályban és bajnokságban is.

Hogyan látja az utánpótlás két legfelsőbb korosztályának jövőjét?

Elsősorban azt várjuk a két korosztálytól, hogy azok közül a srácok közül, akik itt játszanak, ki tudjunk nevelni pár olyan játékost, akik a Titánokon keresztül idővel az EBEL-csapatba tudnak csatlakozni. A cél az, hogy minél több saját nevelésű játékos játsszon az EBEL-ben, Az edzőknek (Andrej Brodnik és Nagy András) az a feladata, hogy meglássák a potenciált bennük, a játékosoknak pedig az a felelőssége. hogy amikor ebbe a korba lépnek, döntsék el, hogy tudnak-e olyan keményen dolgozni, hogy át tudják ugrani a lécet, ami a felnőtt sportolói karrierhez vezet.

Jövőre Ön lesz az U16 edzője, tavaly pedig a kölyökcsapatot trenírozta Mik az elképzelések ebben a két korosztályban?

A tavaly elkezdett munkát folytatjuk ebben a két korosztályban. Van mit javítanunk, de a lényeg az, hogy két-három éven keresztül dolgozzunk velük úgy, hogy sikeresen feljebb léphessenek. Mindkét csapat erős lesz ezekben a korosztályokban, sok ügyes gyerek van, augusztusban nagy fejtörést fog okozni, hogy ki melyik csapatba kerüljön.

Az alsóbb korosztályokban A és B csapatot is indítanak. Hogyan fejlődhet párhuzamosan mindkét csapat?

Minden edzőnek az a feladata, hogy a lehető legmagasabb szintre fejlesszen egy játékost és egy csapatot. Tervezzük, hogy sokkal nagyobb átjárást biztosítunk az A és a B csapatok között Ha valaki nem dolgozik megfelelően az egyik csapatban, akkor jön helyette más, aki sokkal motiváltabb. Mindenkinek oda kell tennie magát, aki pedig sokat dolgozik, kiérdemelheti, hogy feljebb kerülhessen. A legügyesebb U14-esek idén is meg fogják kapni a lehetőséget, hogy feljátsszanak a serdülőbe. Tudjuk, mit várhatunk el tőlük, itt inkább fizikális különbség van azok között, akik már a serdülőben játszanak, vagy akik a kölyökben maradnak. Nekik meg kell tanulniuk, mit jelent vezérnek lenni a csapatban. Szerencsére tavaly sem voltak olyanok, akik csak utaztak a szekéren, de most meg kell ismerniük, milyen az, amikor nekik kell húzniuk a csapatot.

Az előkészítő csapatban a taktika helyett még a játék és a technika a fontos. Tartható ez az irány?

Az U12-es korosztály edzője Árkovics Bálint. Jól ismeri a korosztályt, évek óta dolgozik velük. Az előkészítő bajnokság a következő idénytől átalakul, így mindenki több lehetőséget kaphat. Az lesz a cél, hogy csiszolják a korcsolyatudásukat, gyakorolják a játékot koronggal és korong nélkül; fontos, hogy mindenki aktívan vegyen részt a játékban. Ezeket kell gyakorolni, hiszen a korcsolya- és bottechnika tanulására ez a legjobb kor, ezt kell folyamatosan javítani. Fontos, hogy az edzőknek nem csak a sípot kell fújniuk, mert ebben a korosztályban nagy a felelősség, igazán itt fejleszthető a játékintelligencia.

A legkisebbek is szerepet kapnak az Akadémia életében. Mire érdemes figyelni a Mini és a Szupermini korosztályban?

Az U10 vezetőedzői szerepét Arany Máté kapta. Legfontosabb feladata kitalálni, hogy hogyan maradjon vonzó a gyerekek számára a jégkorong és az Akadémia. Ő választotta ki a két csoport vezetőedzőjét. Barabás Miklós szeret itt dolgozni és sok tapasztalata van, Sofron Ádám pedig először lesz vezetőedző, így ő is motivált. Elvárás velük szemben, hogy aktívak legyenek, keressék a fejlődési lehetőségeket.

Az U8 a hoki „óvodája” ezt a szemléletet fogjuk tartani. Ebben a korosztályban nagyon fontos a korcsolyaoktatás, ami azt eredményezi, hogy hosszabb időintervallumban tudjuk megoldani az oktatást. A szülőknek meg kell érteni, hogy a gyerekeknek hétvégén is kell edzeni ahhoz, hogy előre tudjanak lépni. Ebben a korosztályban szeretnénk szélesíteni a bázist, ami azt jelenti, hogy mindenki, aki szeretne itt sportolni, kapja is meg erre a lehetőséget. Senkiről nem fogunk lemondani, mert ha a fejlődést hosszabb időtartamban nézzük, minden gyereknek más ritmusa van, és lehet, hogy később jobban rá fog érezni a jégkorong ízére.