Felavatták ifj. Ocskay Gábor szobrát

  • 2015.09.05. 18:44
  • Stégner Ákos
Szombaton délután több mint 1000 ember előtt avatták fel ifj. Ocskay Gábor szobrát.

Az Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna első napjának első mérkőzése után megtelt a jégcsarnok parkolója, amikor a család, dr. Cser-Palkovics András és Spányi Antal megyéspüspök jelenlétében felavatták ifj. Ocskay Gábor szobrát, Nagy Benedek szobrászművész alkotását. 

Dr. Cser-Palkovics András Ocskay Gábort méltatta avató beszédében: "Emléket szerettünk volna állítani, egy olyan örök emléket, ami azt a fajta felelősséget és kötelezettséget is felvállalja a részünkről, hogy ez az a tudat, amire szükség van ahhoz, hogy nem csak a sport, hanem a város és egy nemzet is fejlődni tudjon. Ifjabb Ocskay Gábor ebben is példát mutatott nekünk, ahogy abban is, hogy nem elég csak a tehetség, kell hozzá szorgalom, alázat és elkötelezettség is. Amikor megálmodtuk, hogy ezt a szobrot éppen ide, erre a térre állítsuk fel, és felkértük Nagy Benedek szobrászművészt, hogy készítse el, a családdal egyeztetve két ok miatt is erre a helyszínre esett a választás. Az egyik, hogy Gábort minden ehhez a csarnokhoz kötötte; azt is mondhatnánk, hogy igazi otthona volt ez a csarnok, az az otthon, ahol ő felnőtt és példaképpé vált. Azért is szerettük volna erre a helyre elhelyezni a szobrot, mert úgy éreztük, hogy az ő személyisége, üzenete nem csak a mában szól és nem csak a múltra emlékezik, hanem sokkal inkább a jövőnek szeretnénk példaként állítani. Az előbb elmondott nemzeti és városi büszkeség, a dolgozni akarás, az alázat, a tehetség és hűség, a városhoz, klubhoz, egy közösséghez, a szurkolóinkhoz való hűség példája Ocskay Gábor. Azt gondolom, hogy ha az elkövetkezendő években minél több fiatal belép, akik már nem ismerhették Ocskay Gábort, nem láthatták őt sem a válogatottban, sem e klub mezében játszani, ők is érezhetik, hogy ki volt ő, mit üzen nekik, miért állítjuk példaként és miért szeretnénk, hogy az ő sportolói vagy emberi pályafutásuk során is elvigyék magukkal azokat az értékeket, amik Gáborban benne voltak. Ez a szobor, köszönhetően a művésznek, kifejezi ezeket az értékeket. Kifejezi és üzeni a következő évtizedekben ide belépők számára, hogy ez a sport alázatot, elkötelezettséget és hűséget jelent, és hogy miért vagyunk mi büszkék erre a klubra, erre a közösségre. Ez nem csak Székesfehérvárnak üzenet, hanem mindenki számára, aki a magyar jégkorongot és bármi mást, ami érték, szeret"

A beszédet követően Spányi Antal megyéspüspök megáldotta a szobrot, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a szobornál, végül pedig a Kodály Zoltán Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola negyedik osztályos diákjai énekelték el a Szózatot.