Fehéroroszország ellen sem sikerült pontot szerezni

  • 2018.12.16. 08:00
  • jegkorongszovetseg.hu
Az első harmad után még vezetett a magyar válogatott a fehéroroszok ellen a norvégiai EIHC-tornán, de egy nagyon erős második harmaddal az ellenfél nyert 8–1-re.

A kapuban a franciák elleni meccshez hasonlóan Hetényi Zoltán kezdett, a szakmai stáb az egész első támadósornak pihenőt adott, így Galló, Hári és Bodó sem játszott a találkozón, ahogy a védő Kiss Dániel is a kimaradók között volt.

Miután a fehéroroszok pénteken a délutáni, mi pedig az este nyolcas meccset játszottuk, többet pihenhettek a mieinknél, talán ezért is kezdtek aktívabban. Persze mi is hamar felébredtünk, és egy időre egalizáltuk a kapura lövések számát. A fehéroroszok oldalán a harmad feléhez közeledve azért állhatott tíz, a miénken pedig három, mert közben két kiállítást is ki kellett védekeznünk, ráadásul a kettő részben fedte egymást. Aztán játszhattunk emberelőnyben is, de komoly helyzetig nem jutottunk. Nem úgy az ellenfél, de bárhová lőtték a korongot, Hetényi mindenhová odaért. A 13. percben némileg váratlanul megszereztük a vezetést, lendületes támadás után Terbócs passzolt a kapu mögül Gőz Balázsnak, aki távolról rálőtte, a korong a hálóig meg sem állt. 1–0-s vezetésünk birtokában újabb emberhátrányt védekeztünk ki sikeresen, a folytatásban pedig itt is, ott is akadtak helyzetek, de a szünetre ezzel az eredménnyel mentek a felek.

A középső játékrész elején ismét emberhátrányt védekeztünk ki, de éppen kiegészültünk, amikor  fehéroroszok a 27. lövésüket gólra váltották Makszim Parfejevec révén. Az egyenlítést követően az ellenfél kapusának Vas János távoli lövését kellett hárítania. Nem sokkal ezután emberelőnybe kerültünk, mégis a vetélytárs mehetett kettő az egyben a kapunkra, Hetényi hárította a lövést. A kiállítást azonban nem úsztuk meg, ráadásul a büntetőpadról a jégre visszatérő Mihail  Sztefanovicsra sem figyeltünk, aki egyedül mehetett a kapunkra, és bevágta a fehéroroszok vezetést érő találatát. Egy fehérorosz harmadon belüli buli után Hetényinek kellett bottal tisztázni, de a korong visszakerült az ellenfélhez, így ezt még egy bravúros védéssel is megspékelte. A védők gyűrűjéből közelről lövő Artyom Demkov lövését azonban nem tudta hárítani, így a meccs felénél 3–1-re vezettek a fehéroroszok. Hatodik emberhátrányunkat már éppen megúsztuk volna kapott gól nélkül, de Hetényiről a kapu előtt álló Nyikita Remezovhoz került a korong, aki a mellette a hálóba lőtt. Sajnos ezzel még nem volt vége a fehérorosz gólok sorozatának, a 38. percben Ilja Litvinov módosította 5–1-re az állást, majd hiába voltunk fórban, Artur Gavrusz egy buli után megindult a kapunk felé, és Stipsicz már csak szabálytalan eszközökkel tudta megállítani. A büntetőt fehérorosz játékos értékesítette. Ezzel a harmad  az ellenfél 6–1-es vezetésével zárult. A

z utolsó játékrészre Hetényi helyett Vay Ádám állt a magyar kapuba, akit Nyikita Feokytisztov egy távoli kapáslövéssel gyorsan fel is avatott. Emberelőnyből továbbra sem ment a góllövés, pedig egymás után kétszer is próbálkozhattunk öt a négy ellen. Bezzeg a fehéroroszoknál továbbra is jól alakultak a dolgok, az 54. percben Sztefanovics megszerezte a nyolcadik találatukat. Az utolsó percekben még emberelőnyben próbálkozhattunk, de maradt a 8-1-es végeredmény.

A magyar csapatból Benk Andrást, a fehéroroszoktól Artur Gavruszt választották a meccs legjobbjának.

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: A második harmadunk egyáltalán nem olyan volt, amilyet elvárok a csapattól, és néhány egyéntől. Azok a védekezésbeli apróságok, amikre ezen a héten figyelni szerettünk volna, most egyáltalán nem működtek sem egyéni, sem csapatszinten. A nyolc kapott gól egyértelműen azt jelenti, hogy védekezésben javulnunk kell, viszont néha szükségesek az ilyen élmények is, hogy világosan kiderüljön, min kell változtatnunk. Sok játékost és szerepet tesztelgettünk, ettől lett csúnya a végeredmény. Természetesen az ellenfél kiválóan játszott, ezt is el kell ismernünk.

Andrej Szidorenko, a fehéroroszok szövetségi kapitánya: Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. A pálya egész területén nyomás alá helyeztük az ellenfelet: arra kértem a fiúkat, hogy agresszívan játsszanak, és ennek megfeleltek. A torna során meccsről meccsre jobban akartunk teljesíteni. Az első két napon még nem minden történt úgy, ahogy szerettük volna, mert habár sokat lőttünk kapura, a gólok nem jöttek ¬– de mostanra sikerült előrébb lépnünk.