"Ez a megállapodás pozitív üzenettel bír"

  • 2017.11.06. 18:43
  • Fehérvárav19
A Fehérvár AV19 SC elnöke, Gál Péter Pál nyilatkozott a MOL-lal nemrég megkötött együttműködésről, a klub életében bekövetkezett gazdasági és szervezeti változásokról, valamint a csapat eddigi szerepléséről.

Nemrég bejelenthettük, hogy a Fehérvár AV19 is a MOL Csapat tagja lett. Milyen út vezetett a szponzorációs szerződés létrejöttéig?
Ahogy az a MOL-csoport által kiadott közleményben is megjelent, büszkék vagyunk arra, hogy a Fehérvár AV19 ezzel a szponzori megállapodással egy olyan elit klub tagja lett, melyet a maguk területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapatok alkotnak. Ez a megállapodás véleményem szerint kiemelkedő jelentőséggel bír a Fehérvár AV19 életében, a klub számára kifejezetten örömteli, hogy a magyar gazdasági élet zászlóshajója a csapat támogatójává vált. Stílszerűen fogalmazva minőségi üzemanyagból kaptunk egy szép dózist, minden cseppjének örülünk, nagy segítség a haladásban. Természetesen azzal is tisztában vagyunk, hogy ezzel még nincs tele a tank. Aki figyelemmel kíséri a magyar jégkorongban történő eseményeket, az nyilván emlékszik arra, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség és a MOL közötti együttműködés a nyár folyamán véget ért. Már akkor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a MOL-t egy ilyen klubnak, mint a Fehérvár AV19, meg kell keresnie egy esetleges szponzorációval kapcsolatban. Az a tény, hogy maga a MOL a hivatalos kommunikációjában és egyéb, informális csatornákon is azt jelezte, hogy a magyar jégkorongtól nem szeretne elszakadni, csak megerősített minket abban, hogy kezdeményezzük a kapcsolatfelvételt. Ezt nagyon rövid időn belül megtettük, a MOL nagy örömünkre pozitívan reagált, majd egy hosszabb tárgyalássorozat nyomán meg is született a szponzori megállapodás egy aranyfokozatú támogatói csomagról. Tehát természetesen nem magától hullott az ölünkbe a lehetőség, az elejétől fogva keményen megdolgoztunk azért, hogy a szerződés az általunk is vállalható feltételekkel megszülessen. Megragadom a lehetőséget hogy itt is megköszönjem mindenki segítségét, aki segítette a megállapodás létrejöttét. A magam részéről biztos vagyok benne, hogy egy valóban hosszútávú együttműködés kezdetét jelenthettük be. Hiszek abban, hogy a magyar gazdasági élet vezető szereplői és a magyar sport annak bármelyik területén - legyen az egyéni vagy csapatsport - kiemelkedőt nyújtó, jelentős marketingértékkel rendelkező résztvevőinek egymásra kell találniuk. Ez a megállapodás ebben a tekintetben rendkívül pozitív üzenettel bír.  


Mik a következő időszak gazdasági feladatai?
Fontos megjegyezni, hogy a klub legnagyobb támogatója továbbra is Székesfehérvár, de fontos feladatként jelöltük meg ettől az évtől, hogy a támogatói bázisunk folyamatos bővítésével igyekezzünk tehermentesíteni a várost. A MOL-lal kötött megállapodástól függetlenül továbbra is nyitott a lehetőség a gazdasági élet szereplői számára, hogy a csapat névadó szponzorává váljanak, menedzsmentünk természetesen folyamatosan dolgozik ezen. Kiemelt feladatunk, hogy a klub gazdasági háttérét stabilizáljuk, a támogatóink számát, valamint az elérhető támogatások mértékét növeljük, de az mindenki számára egyértelmű, hogy mindez nem könnyű. Több fórumon is elmondtuk már, itt is megerősítem, hogy a TAO által nyújtott lehetőségek mérhetetlen segítséget jelentenek az utánpótlás rendszerünk működtetésében, illetve a profi csapatok felszerelésének beszerzése terén. De emellett a csapataink működtetéséhez elengedhetetlen egy komoly szponzori bázis, mellyel megteremthető az ehhez szükséges pénzügyi keret, hiszen, mint említettem, a TAO források ezen a területen nem felhasználhatóak. Elmondható, hogy a MOL mellett más támogatók megjelenése is megtörtént és várható, a MOL-nál kisebb, illetve remélhetőleg nagyobb mértékű szponzorációban egyaránt. Példaként említhetem a MOL mellett a Pick Zrt.-t, a gazdasági élet másik komoly szereplőjét, amely szintén jelen van immár klubunk életében, még ha az messze nem  mérhető az olajipari cégünk által jegyzett aranyfokozatú mértékhez. Továbbá, bár konkrétumokról itt beszámolni nem tudunk, bizakodva várjuk, hogy a Szerencsejáték Zrt. és a magyar jégkorong közötti átfogó együttműködés is létrejöjjön, melyből természetesen klubunk is profitálni fog.


Miből profitálhat még klubunk a most létrejött szponzori szerződés kapcsán?
A második fehérvári klub lettünk a MOL - már említett - támogatói portfóliójában a Videoton FC mellett, ami jól mutatja Székesfehérvár, illetve a fehérvári sport erejét. A két klub között eddig is megvolt a jó kapcsolat, de biztos vagyok abban, hogy  közös szponzorunk megjelenésével a klubjaink közötti partnerségben újabb lehetőségek nyílnak, melynek haszonélvezői a sportszerető fehérváriak lesznek. Személy szerint mindig is fontosnak tartottam, hogy a fehérvári klubok, csapatok között legyen párbeszéd és együttműködés, mert ezzel amúgy is tartozunk mind a szurkolóknak, mind a mindannyiunkat támogató városnak.  


Az elmúlt időszak szervezeti változásai nyomán milyen gazdasági kihívásokra kellett, illetve kell felkészülnie a Fehérvár AV19 SC menedzsmentjének?
Valóban, a klub nagyon komoly szervezeti átalakuláson ment keresztül az elmúlt több, mint egy évben, melynek nyomán önálló sportegyesületté vált, mondhatjuk, nagykorú lett, és önálló életet kezdett. Összetett, komoly munkán vagyunk túl, mely nem nélkülözte a kihívásokat, de megoldottuk a feladatokat. Saját munkatársaim mellett köszönet illeti ezért az Alba Volán SC vezetőit is. Egy ekkora, két profi csapatot versenyeztető szervezetet, amivé ez a klub az elmúlt években, évtizedben kinőtte magát, komoly pénzügyi feladat működtetni. Kiiemelten fontosnak tartom, hogy a klub mindig teljesítse bér- és járulékfizetési kötelezettségeit, ennek megfelelően ezeken a területeket minden feladatunkat maximálisan teljesítettük és teljesítjük. Tisztában vagyok vele, hogy akkor követelhetünk mi is maximális teljesítményt a játékosoktól és a szakmai stábtól, ha a magunk részéről korrekt módon teljesítjük a saját vállalásainkat. Innentől kezdve jogosan várjuk el a szurkolóinkkal és a támogatóinkkal együtt, hogy mindenki a maximális alázattal, profizmussal álljon a feladatához és a megfelelő, tőle elvárható eredményességgel szolgálja ezt a klubot.

Klubelnökként hogy látja a két csapat eddigi teljesítményét?
A klubnál folyó szakmai munka koordinálása és értékelése a szakmai vezetők, azaz Szélig Viktor és Fekti István feladata, de természetesen a klub elnökeként nekem is van véleményem a csapataink eddigi szerepléséről. Mint mindenki, úgy én is egy jobb szezonkezdetben bíztam, de az élet egyelőre nem igazolta a várakozásainkat. Hogy ez miért alakult így, annak feltérképezése tényleg a szakma feladata, de ha ezzel kapcsolatosan döntéseket, például személyi döntéseket kell hozni, magam sem fogok elbújni annak felelőssége elől. Ezért is tartottuk fontosnak egy szurkolói ankét szervezését, melynek keretein belül szurkolóink feltehetik kérdéseiket, melyeket remélem, meg is tudunk tisztességgel válaszolni. A jövőben, ha a szakmával egyeztetve bármikor úgy látjuk, hogy egy-egy változtatás elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a csapat, illetve csapataink sikeresen szerepeljenek, eredményességükben javulás álljon be, úgy azt természetesen mindig meg fogjuk tenni. Természetesen én is hallom és olvasom a véleményeket, sőt, bennem is vannak egy-egy vereség, rosszabb széria, huzamosabb gyengébb teljesítmény után érzelmek, de vezetőként az a feladatunk, hogy minden lehetőséget mérlegelve, az ezzel kapcsolatos döntéseket hideg fejjel hozzuk meg. Az természetes, hogy a nem megfelelő teljesítménynek, fegyelmezetlenségnek következménye kell, hogy legyen. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy a pénzünkért szénát utaztassunk a szekéren. Mindenkinek a szekér rúdjánál kell állnia, és erejéhez mérten húznia azt. Persze tudni kell azt is, hogy például egy-egy személyi döntés mindig felvet pénzügyi kérdéseket is. Egy klubnak arra is készen kell állnia döntései meghozatalakor, hogy annak pénzügyi következményeit vállalnia kell, de ismétlem, ez egy valóban szükséges és indokolt esetleges változtatásnak nem lehet gátja. Mindazonáltal meg kell legyen bennünk a kellő mértékű türelem, hogy egy alapjaiban megújított csapatnak megadjuk az időt a jó teljesítményhez, nem mellőzve természetesen az ehhez szükséges szakmai korrekciókat, az egyéni elbeszélgetések jótékony hatását. Ez természetesen a szakmai vezetőink feladata, én pedig teljes mértékben bízom bennük, biztos vagyok abban, hogy meg fogjuk oldani az előttünk tornyosuló feladatokat. Személy szerint nem látom okát annak, hogy változtassunk eredeti célkitűzeseinken. Tény, hogy a sikeres szezonhoz vezető utat magunknak tettük nehezebbé az eddig eltelt időszakban, de, ahogy a mondás tartja, a tyúkokat este számlálják! Összességében úgy érzem, hogy habár gazdasági téren most értünk el sikereket, EBEL-csapatunk pedig végre javuló formát és eredményességet mutat, van még feladatunk mindkét területen bőven. De megoldjuk, mert jó csapat vagyunk!