Előzést ért a siker

  • 2018.01.07. 20:37
  • Fehérvárav19
A Fehérvár AV19 nagyszerű első harmadot produkált, aminek köszönhetően 4-1-es sikert aratott, így legutóbbi nyolc hazai mérkőzéséből hatot megnyert. A magyar EBEL-csapat megelőzte a Grazot a tabellán, és a 8. helyen áll.

EBEL / Alapszakasz -
2018.01.07 Vasárnap / 17:45
Fehérvár AV19
vége
4:1
(3:0, 0:0, 1:1)
Nézőszám: 3 125
MOSER MEDICAL Graz99ers
Székesfehérvár / Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok
BALUSKA, TRILAR, RAKOVIC, SOÓS
Fehérvár AV19
Kornakker (Carruth) - Uotila, Vidmar, Koger, Hari, Erdely - Stipsicz, Manavian, Lovecchio, Latendresse, Gilbert - Harty, Palin, Luttinen, Music, Reisz - Szita, Szaller, Szabo, Kocsis, Vincze
MOSER MEDICAL Graz99ers
Toivonen (Höneckl) - Weihager, Carlsson, Oberkofler, Brophey, Woger - Laakso, Unterweger, Nixon, McLean, Ograjensek - Setzinger, Natter, Strohmeier, Higgs, Pirmann - Zusevics
Gólszerzők: Erdely, Erdely, Reisz, Koger ill. Ograjensek
Kiállítások: 8 ill. 4

Közel két percet kellett várni az első kapura lövésre, Hári fordulásból húzta rá a korongot, de Toivonen jól tette le a mamutját, majd Kocsis került helyzetbe, de a finn ismét hárított. Továbbra is a Fehérvár dominált, Latendresse középre tett átadásába Harty tette bele az ütőjét veszélyesen, a védő helyén Higgs ugrott ki, szólóját védte Carruth. A visszafelé igyekvő Palin csapott oda a grazi támadónak, jöhetett az első vendég emberelőny. Jól adogattak a stájerek Setzinger vezérletével, a hazaiak viszont jól blokkoltak. Brophey tört be oldalról és próbált a hálóba pöccinteni, de kapusunk jól zárta a szöget, kiegészült a Järvenpää-legénység. Maradtak lendületben az osztrákok, de Natter kissé túlságosan is elragadtatta magát, a Baluska-Trilar bíróduó pedig leültette két percre. Bár többször is sikerült felállniuk az ellenfél harmadában Gilbertéknek, a kanadai nem tudta átjuttatni Toivonenen Manavian passzát. Immár egyenlő létszámnál Erdély került ziccerbe, a grazi hálóőr fogott óriásit, a másik oldalon Pirmann közelről akarta bekotorni a pakkot, Carruth azonban rátenyerelt a játékszerre. Az első negyed óra végén aztán megtört a jég, Kóger egy jó letámadás után a sarokból centerezett, Erdély Csanád kapásból rántotta a felsőbe a korongot, ezzel megszerezte idei 7. gólját. (1-0) Kisvártatva érkezett a 8. találata is: az utolsó percben elcserélték magukat a vendégek, Uottila ugratta ki nagyszerűen a támadót, ő pedig hibátlanul fejezte be a szólót. (2-0) Itt még nem volt vége a játékrésznek, 24 másodperccel a dudaszó előtt Reisz Áron kettő az egy ellen korcsolyázhatott Toivonen kapuja felé, a finn hóna alatt lőtt a hálóba, így megnyugtató előnnyel a birtokában vonulhatott pihenőre a magyar EBEL-alakulat. (3-0)

Kiegyenlített játékot hozott a középső etap eleje, majd Hári került helyzetbe, lövését a lepkéssel szedte le Toivonen. Az Erdély-Hári-Kóger trió továbbra is kiválóan teljesített, de a többiekre sem lehetett panasz. Kocsis pöccintése után Gilbert mehetett a grazi kapura, ezúttal mumuttal mentett a finn, aztán Luttinen próbálkozása már nem pattant ki róla. A stájereknek nem igazán volt lehetőségük, Uotila kiállítása miatt viszont fórban próbálkozhattak Doug Mason tanítványai. Nagy sansz azonban így sem adódott előttük, egy Brophey- és két Unterweger-próbálkozás után kiegészültek a fehérváriak. Átvette az irányítást a 99ers, Carruthnak többször is játékba kellett avatkoznia. A harmad vége előtt Brophey és Zusevics közel jártak a szépítő gól megszerzéséhez, de kapusunk továbbra is parádézott, így maradt a különbség a szünetre.

Latendresse kiállításával indult a harmadik játékrész, a forgatókönyv ezúttal sem változott: a Graz próbált gyorsan felállni a harmadban, de lövőhelyzetekig csak elvétve jutott a csapat. Woger és Higgs veszélyeztettek, előbbi fölé bombázott, utóbbi lehetőségnél Carruth mentett, lepörgött a két perc. Jöttek előre az osztrákok a szépítésért, de fölényük meddőnek bizonyult, majd Hári egy megindulás után tette vissza a korongot az érkező Erdélynek, aki kapásból a rövidet vette célba, Toivonen jól zárt. Gilbert másolta le Hári produkcióját, azzal a különbséggel, hogy ő kapura tört, a grazi hálóőrről kipattant a pakk, Latendresse kanalazta vissza, de a vasról az ő próbálkozása is kifelé vágódott. Erdély ellen szabálytalankodott Weihager, a találkozó során másodszor állhatott fel öt a négy ellen a Fehérvár AV19. Jól játszották meg a fórt Kóger Dánielék, a csapatkapitány bátran bevitte a játékszert középre és védhetetlenül lőtt a rövid felsőbe. (4-0) Gilbertnek kellett kiülnie a harmad felénél akadályozásért. A 99ers legígéretesebb emberelőnye volt ez, szinte végig bent tudták tartani a korongot Carruth kapuja előtt, de vagy ő hárított remekül, vagy elkerülték a ketrecét a grazi bombák. A kiegészülés után újabb Hári-Erdély összjáték színesítette a derbit, utóbbi fonák emelését spárgával szedte ki Toivonen. Az 58. percben összejött a szépítés a vendégeknek: Laakso a kékről húzta rá a pakkot, Carruthról kijött, Ken Ograjensek pedig kíméletlenül bevarrta kipattanót. (4-1)

A Fehérvár AV19 nagyszerű első harmadot produkált, aminek köszönhetően megnyerte a mérkőzést, így legutóbbi nyolc hazai meccséből hatot megnyert. A magyar EBEL-csapat megelőzte a Grazot a tabellán, és a 8. helyen áll.