Ellenfelek

  • 2022.08.16.

Negyeddöntős ellenfél a szezonnyitón

Az idei szezon kezdetének első játéknapján sorban a második találkozón Székesfehérváron dobják be a korongot. Az ellenfél a svájci ZSC Lions együttese lesz, akik a CHL eredeti, első kiírását nyerték 2009-ben, majd azóta kétszer kerültek a legjobb nyolc közé.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a zürichiek remek játékosokból álló együttes. A kapus Simon Hrubec, aki a nyáron az Avantgard Omszk csapatából érkezett, cseh Extraliga és KHL bajnoki címmel is büszkélkedhet. Dean Kukan, aki az elmúlt hét évet a Columbus Blue Jackets együttesében az NHL-ben töltötte több, mint 150 mérkőzést játszott a világ legmagasabban rangsorolt bajnokságában. A gárdát erősíti még Mikko Lehtonen, aki kétszeres világbajnok, olimpiai bajnok, de klubcsapatával SHL-t is nyert. Végül, de nem utolsó sorban ott lesz a jégen Székesfehérváron a kanadai Justin Azevedo, aki KHL és Liiga bajnoknka mondhatja magát, kétszer is bekerült a KHL All Star-csapatába és 2018-ban ő volt a KHL legértékesebb játékosa, emellett az előző évadban 45 mérkőzésen 39 pontot termelt a svájci első osztályban, ezzel ő volt a zürichiek legeredeményesebbje.

Az előző évben a ZSC Zürich Lions a legjobb tizenhat között búcsúzott a Bajnokok Ligájától, éppen a későbbi bajnok Rögle ellen maradtak alul, az NLA-ben pedig a második helyen zártak.

A Zürich az idei szezonra új arénába költözik: a 12 000 férőhelyett Swiss Life Arena már elkészült, de a csapat a CHL mérkőzéseit nem ott, hanem a dübendorfi pályán játssza majd.

A CHL bajnoka Székesfehérváron!

A svéd Ängelholm csapata, a Rögle BK hosszú múltra visszatekintő, 1932-ben alapított együttes. A klub történetének nagy részében a svéd másodosztályban szerepelt, majd 2015-ös feljutásuk óta az első vonalban érdekeltek. Három eredménytelen év után a csapat 2018-ban bejutott az SHL rájátszásába, 2021-ben pedig a döntőben is jégre léptek. A legutóbbi évadban alapszakasz-győztesként vágtak neki a rájátszásnak, ahonnan az elődöntőben búcsúztak.

Az előző év legnagyobb sikere nem a hazai bajnokságban született: a Rögle először vett részt a CHL-ben és végül ők emelhették magasba a bajnoki trófeát, felérve ezzel az európai klubhoki csúcsára. Mindezt pedig impozáns mérleggel érték el - a sorozatban mindössze két találkozón szenvedtek vereséget.

A Rögle igencsak veretes kerettel rendelkezik, jégen és azon kívül is. A csapat vezetőedzője, Cam Abbott és testvére, a GM Chris Abbott 2015-ben a Lulea együttesével megnyerték a CHL-t. A tavalyi bajnoki címmel Abbotték történelmet írtak: ők az első olyan páros, akik mind játékosként, mind pedig stábtagként nyertek Bajnokok Ligája-trófeát. A jégen kilenc olyan játékos található a keretben, akiket draftoltak naz NHL-be. Adam Tambellini az előző évben 39 találkozón 43 pontot szerzett, emellett 11 CHL-mérkőzésen 13 pontot termelt, ezzel a csapat második legeredményesebb játékosa volt. Nála is több egységet gyűjtött Daniel Zaar a 2020/2021-es évadban -  52 találkozón 50 pontot - , aki a KHL-ből visszatérve négyéves megállapodást írt alá a klubbal. Érdekesség, hogy a csapat másodedzője, David Printz a 2012/2013-as szezonban a Dornbirn játékosa volt.

A bajnoki címhez vezető úton a Rögle a ZSC Lions, a Sparta Praha és a Frölunda gárdáját múlta felül, majd a döntőben 2-1-es összesítésben zárt a Tappara Tampere együttesével szemben.

 Lengyel, magyar, két jóbarát

A lengyel bajnok, a GKS Katowice a tavalyi év 40 mérkőzéséből 26 alkalommal hagyta el győztesen a jeget, a fináléban pedig söpréssel szerezte meg 1970 óta az első bajnoki címét. 

A csapat legfőkébb lengyel játékosokból áll, megfűszerezve pár tengerentúli tehetséggel. A gárda egyik alapembere a 35 éves válogatott Grzegorz Pasut, aki 33 mérkőzésen 49 pontig jutott az előző évben, a tizenhatmérkőzéses rájátszást pedig 10 góllal és 7 assziszttal zárta. A rutinos játékost nem sokkal lemaradva - 47 ponttal - követte a 26 éves támadó, Bartosz Fraszko.

A kapuban a 2016 óta a lengyel válogatottban is szereplő amerikai John Murray áll majd. A hálóőr a Tychy-ből érkezett, 37 találkozóból 27-et hozott győztesen az együttesnek, majd áprilisban fejlutást ünnepelt a nemzeti csapattal.

A padon Jacek Plachta áll: a szakember 14 év alatt több, mint 580 DEL-találkozón lépett jégre, majd négy évnyi németországi edzősködés után tavaly tért vissza Lengyelországba, ahol rögtön bajnoki címet ünnepelt az együttessel.