Elkapni a listavezetőt

  • 2019.03.03. 08:00
  • Fehérvárav19

 A Fehérvár AV19 vasárnap 17:30-kor a Vienna Capitals otthonában szerepel. Az osztrákok makulátlan mérleggel rendelkeznek a középszakaszban, a magyar EBEL-csapat célja pedig az, hogy 471 nap után újra pontokkal távozzon az Erste Bank Arenából.

Vasárnap a hazai pálya előnyét élvezheti a Vienna Capitals. A listavezető és a koronázóvárosiak hatodszor találkoznak a szezonban: az első, szeptember eleji találkozót a bécsiek, míg a következő kettőt a Fehérvár AV19 nyerte, majd Nödlék idegenben és otthon is jobbnak bizonyultak Hannu Järvenpää gárdájánál. A Capitals célja nem más, minthogy tovább nyújtsa hatmérkőzéses veretlenségi szériáját a középszakaszban, valamint az, hogy őrizzék, vagy növeljék hárompontos előnyüket a Graz 99ers-szel szemben. A középszakaszban egyedüliként veretlen sárga-feketék pénteken épp a stájerek otthonában diadalmaskodtak, ám Peter Schneider, a csapat legeredményesebbje óvatosságra int a fehérvári gárdával szemben: „A magyarok rendkívül jól védekeznek, és jó a taktikájuk. Nem szabad idegessé válnunk akkor, ha a támadásaink azonnal nem vezetnek eredményre. Biztosan lesznek helyzeteink, de a Fehérvár ki fog várni és meglesznek a saját lehetőségeik is. 60 percen keresztül ébernek kell lennünk” – mondta a támadó, aki az eddigi 50 mérkőzésen 65 pontot termelt.

Szabó Krisztián, a csapat támadója a Salzburg elleni mérkőzés után elmondta, nem vár rájuk könnyű feladat Bécsben: „Idegenben nem könnyű játszani, nekünk sem lesz az. A Bécs egy nagyon erős csapat, nem hiába vezetik a középszakaszt, ugyanazt a játékot kell játszanunk, mint hazai pályán, és annak meglehet az eredménye.”

Nem lesz tehát könnyű dolga Hári Jánoséknak az osztrák fővárosban, hiszen a Capitals a középszakasz alapján a legtöbb lőtt és legkevesebb kapott góllal rendelkeznek, övék emellett a liga legponterősebb játékosa és első számú kapusuk, Jean Philippe Lamoreaux 91,4 százalékos védési hatékonyságával a pontvadászat negyedik legjobb hálóőre az idei szezonan. Van ugyanakkor egy mutató, amiben a Fehérvár AV19 áll a tabella legelején: 12,62 százalékos helyzetkihasználással a kék-fehérek a legjobb lövési hatékonysággal rendelkező együttes a ligában. A Bécs ellen, ennek ellenére idén nem ment jól a gólszerzés Sofronéknak idegenben, mindkét találkozón két gólig jutottak, a hazaiaknak viszont nem akar gondjuk a találatok számával, csapatunk ellen hazai pályán mindkét alkalommal négy találatot szereztek.

Hannu Järvenpää, a csapat vezetőedzője továbbra sem számíthat Anze Kuralt és Andrew Sarauer játékára, rajtuk kívül Sofron István sem lép jégre, valamint kisebb sérülés miatt Tuomas Vänttinen is kihagyni kényszerül a Bécs elleni találkozót.

A 17:30-kor kezdődő találkozó előtt a csapat vezetőedzője, valamint Szabó Krisztián mondták el, mi lehet a győzelem kulcsa az osztrák fővárosban.