Egygólos vereség Norvégiától

  • 2018.12.15. 08:00
  • Fehérvárav19
Az első harmad után még vezetett a magyar válogatott a házigazdákkal szemben a norvégiai EIHC-tornán, A csoportos ellenfelük azonban végül 3-2-re nyert.

A magyar válogatott összeállítása négy helyen változott a franciák elleni meccshez képest. A második támadósorban Somogyi Balázs helyett a magyar válogatottban most debütáló Becze Tihamér játszott, Vas Jánost Sarauer Andrew, Sárpátki Tamást Erdély Csanád váltotta. A védősorból ezúttal Gőz Balázs maradt ki, Láday Tamás került a második sorba, ahonnan Kiss Dániel ment a negyedikbe. A kapunkat ezúttal Vay Ádám védte. 

Nem indult jól a meccs, csupán 12 másodperc telt el, de máris gyakorolhattuk az öt a négy elleni védekezést, ami jól műkődött, hiszen nem kaptunk gólt emberhátrányban. Sőt, miután kiegészültünk, majdnem lőttünk egyet, ráhozva a frászt a norvég szurkolókra, de a korong végül a kapusuké lett. Ahogy arra számítani is lehetett, a norvégok jöttek előre, mi pedig próbáltunk a letámadások után kontrázni. Sikeresen, ugyanis egy ilyen után Németh Attila passzát a csapatkapitány, Pozsgai Tamás értékesítette, s ezzel 1–0-ra vezettünk A csoportos ellenfelünkkel szemben.

A harmad második felében újabb emberhátrányt védekeztünk ki, s bár kapura a gólunk óta nem tudtunk lőni, hátul a védekezés jól működött, és Vay Ádám is leszedte a korongokat. Mindeközben bátran kontráztunk, Hári János ráadásul a norvégok harmadában lopott korongot, és egészen a kapu előteréig korcsolyázott vele, Henrik Holm azonban védte a lövését. A játékrész végén újra emberelőnybe kerültek a norvégok, de gólt most sem sikerült ütniük, így maradt az 1–0-s magyar vezetés a szünetre. 

A védekezés a szünet után is jól működött, Benk András testtel, Vokla Roland bottal tartotta távol a korongot a kapunktól. A 25. percben azonban a norvégok lerohantak minket, a jobb oldalon érkező PatrickThoresen remek keresztpasszt kapott, és lendületből beütötte az egyenlítést jelentő találatukat. A középkezdés után akár meg is fordíthatták volna az állást, de a korong Vayról a kapu mögé pattant. Ezután átmentünk a norvégok harmadába, hogy Holmnak is legyen egy kis dolga, védenie is kellett a lövéseinket. 

A meccs felénél emberelőnybe kerültünk, Hári, majd Szabó Dániel távoli kísérletét is kiütötte a kapus. Miután a norvégok kiegészültek, tovább támadtunk, Sarauer Andrew teremtett helyzetet, de ez is kimaradt. Vay a másik oldalon remekül védett, a 37. perben azonban Stefan Espeland lövése utat talált a kapuba, ezzel a norvégok 2–1-es vezetéshez jutottak. Az utolsó percre lehozták a kapusukat, de aztán így is, úgy is emberelőnybe kerültek Németh kiállítása után, amiből még az utolsó harmadra is maradt bő másfél perc.

Emberhátrányban kezdtük tehát a harmadik harmadot, a kapuban pedig Hetényi Zoltán váltotta Vayt. Mielőtt még kiegészültünk volna, Mats Olsen volt erőszakos a kapunk mögött, elvette Ládaytól a korongot, majd hátulról behúzta az üresen tátongó kapunk jobb sarkába. Ezzel már 3–1-re vezettek, s újra emberelőnyben támadhattak, de ezúttal kivédekeztük a kettő percet. A 46. percben nekik nem sikerült tartaniuk a száguldó Gallót, aki a kapussal szemben nem hibázott, és ezzel 3–2-re módosította az állást.  Nem sokkal később Sarauer ment el a jobb szélen és adott remek passzt a középen érkező Becze Tihamérnak, a norvég kapus azonban védett. A norvégok időt kértek, de ezután is mi rohamoztuk a kapujukat, Pozsgai és Galló is ígéretes lövést eresztett meg a kapujukra. Az utolsó tíz percre fordulva három az egyben mehettek a kapunkra, de Pozsgai és a közben visszaérkező Vokla, illetve Hetényi együttesen hatástalanította az akciót. Nem sokon múlott, hogy Reisz Áron is feliratkozzon a gólszerzőink közé, csakis a norvégok kapusán. Miután kivédekeztünk egy újabb emberhátrányt, fórban támadhattunk az egyenlítésért, de nem jutottunk tiszta helyzethez. Az utolsó másfél perc előtt időt kértünk, lehoztuk a kapusunkat, így Hárinak csúszva kellett megmenteni az üres kapunkat a felé tartó norvég lövésétől. Bár a végsőkig küzdöttünk, egyenlíteni végül nem sikerült, így a norvégok 3–2-re nyertek.

A magyar csapatból Galló Vilmos lett a legjobb, az ellenféltől Patrick Thoresen. 

Szombaton, a torna zárónapján déltől a fehéroroszokkal mérkőzünk meg. 

(fotó: Fredrik Hagen/Norwegian Ice Hockey Association)

A magyar válogatott összeállítása Norvégia ellen:
Vay (Hetényi)
Galló, Hári, Bodó, Stipsicz (A), Pozsgai (C)
Becze, Sarauer, Erdély, Szirányi, Láday
Szabó K., Benk (A), Németh, Vokla, Szabó D.
Miskolczi, Reisz, Terbócs, Varga, Kiss

Kimaradt: Vas, Gőz, Sárpátki, Somogyi

A program
December 13., 16:00 Magyarország-Franciaország 0–3
December 14., 20:00 Magyarország-Norvégia
December 15., 12:00 Magyarország-Fehéroroszország