Az ECHL bajnokcsapatából erősítünk

  • 2016.07.12. 19:30
  • Fehérvárav19
A védelem egyik alappillére lehet a 26 éves amerikai védő.

A 185 centiméter magas, 93 kilogramm súlyú David Makowski az Allen Americans csapatából érkezik a Fehérvár AV19-hez. Az ECHL-ben legtöbb pontot szerző védő (54 mérkőzés, 17 gól, 21 gólpassz) csapatával Kelly Cupot nyert az előző szezonban.


Makowski junior éveit az egyik legjobb amerikai juniorligában, az NAHL-ben töltötte, majd 2008-ban az USHL-be került, ahol a Green Bay Gamblers csapatában eltöltött két szezon alatt egyszer az év védőjének választották, valamint a liga all-star csapatába is bekerült. A védő egyetemi évei alatt az NCAA-ben, a Denveri Egyetem csapatában játszott négy szezonon keresztül, majd rögtön az AHL-be került, ahol 7 mérkőzésen pályára is lépett a Hamilton Bulldogs csapatában a 2014/2015-ös szezonban. Még szezon közben került az ECHL-ben érdekelt Wheeling Nailershez, ahol 51 mérkőzésen 22 ponttal zárt. A 2015/2016-os szezont is az ECHL-ben töltötte, az Allen Americans színeiben pedig bajnokságot nyert.

Védőnket elsőként arról kérdeztük, milyen élmény volt Kelly Cupot nyerni és milyen érzésekkel vág a nagy kalandba, első európai évébe: „Az Allen Americans csapatában játszani nagyon jó élmény volt. Ha bajnokságot nyersz, az természetesen mindig különleges, különösen egy pályafutás elején. Szerencsésnek érzem magam, mert kiváló csapattársaim voltak, nagyon jó edzőm volt aki rengeteg játéklehetőséget adott nekem, így a tudásom legjavával tudtam segíteni a csapatomat. Emellett kiváló szurkolóink vannak, a legjobbak a ligában. Nehéz döntés volt elhagyni a csapatomat, mivel Európában játszani mindig komoly döntés. A pályafutásom során mindig is szerettem olimpiai méretű pályán játszani mert a játék inkább a technikáról és a sebességről szól, amik véleményem szerint az erősségeim.”David Makowskitól a keménység sem áll távol, a termetes hátvéd a pontgyártás mellett az ütközésektől sem ijed meg. „Olyan védőnek tartom magam, aki a védekező és a támadó harmadban is megállja a helyét. Legjobban mégis a védekező zónában érzem magam, sikerrel állítok meg támadásokat és minél előbb támadást indítok. Ha a helyzet úgy adódik, kiveszem a részem a támadásból is, ebben segít az, hogy jó lövőnek tartom magam és sokat passzolok. A legjobban a gyors és technikás játékot élvezem” – írja le magát védőnk.

EBEL-ről ugyan keveset tudott, de csapatunkat egy  játékos barátja révén már ismerte: „Nem túl sokat tudok a ligáról, de megnéztem pár videót és úgy érzem, jól bele fogok illeni a liga stílusába, hiszen sok gól születik és gyors támadásokat vezetnek a csapatok. Jeff LoVecchio, az egyik barátom már játszott Székesfehérváron pár évvel ezelőtt, és nagyon szeretett ott lenni. Úgy gondolom, olyan csapatunk lesz, ami a lehető legjobban kiszolgálja a szurkolókat és minden mérkőzésen győzelemre törekszik. A cél elsősorban a playoff, majd a lehető legjobb eredmény elérése.”


Nyári programjába kevés pihenés fért, de azért hobbijainak, a horgászatnak, a golfnak és a futballnak lesz ideje hódolni a szezon előtt: „Mivel az utolsó mérkőzésünket június 9-én játszottuk a csapattal, rövid nyárnak nézek elébe. A bajnokság után körülbelül egy hét szabadságot vettem ki, a csapattársaimmal, barátokkal és családdal ünnepeltem, majd megkezdődött a felkészülés a következő szezonra. Heti hat napot edzünk az egyik barátommal, a két testvéremmel és a személyi edzőnkkel, aki az elmúlt 8 évben velünk dolgozott.”