Átadták a szezon legjobbjainak járó díjakat

  • 2023.05.31. 19:30
  • jegkorongszovetseg.hu

A Magyar Jégkorong Szövetség megtartotta éves rendes közgyűlését. A küldöttek elfogadták a beszámolókat, míg az elnökségbe beválasztották Jászai Pétert és Bugár Csabát. A küldöttgyűlés végén adták át az idény legjobbjainak járó díjakat.

Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke a küldöttgyűlés elején külön köszöntötte a Hírességek Csarnokába frissen beiktatott Szélig Viktort, a szezonban egyaránt az A csoportban szereplő férfi és a női válogatottat, valamint szó volt a korosztályos csapatok sikereiről és az MVM Dome-ban rendezett történelmi, Kanada elleni mérkőzésről is.

A küldöttgyűlés egyhangúlag fogadta el a 2022-2023-as szezon szakmai beszámolóját, a 2022. évi pénzügyi beszámolót és mérleget, a közhasznúsági jelentést, a felügyelőbizottság beszámolóját és a könyvvizsgálói jelentést. Szintén teljes támogatással hagyták jóvá a küldöttek a 2023-2024-as szezon szakmai programját és pénzügyi programját. Egyhangú elfogadást kapott az MJSZ stratégiájának megvalósításáról szóló beszámoló is.

Az elnökségbe két új tagot választottak. A Fodor András lemondása miatt megüresedett helyre a sportszervezetek Jászai Pétert jelölték, aki 213 igen szavazatot kapott. Az elnökség tagja lett a Vasas által jelölt Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke, akit 204-en támogattak. Mindkettejük megbízatása egy évig, 2024. május 31-ig tart.

A küldöttgyűlés végén adták át a szezon legjobbjainak járó díjakat. A legjobb utánpótlásedzőnek járó Séra Miklós-díjat a tavalyi évhez hasonlóan Svasznek Bence, az U18-as válogatott szövetségi edzője kapta. Irányításával az ifjúsági csapat a negyedik lett a divízió 1/A világbajnokságon.

A legjobb ifjúsági korú játékosnak Németh Zalánt választották, így ő vehette át a Leveles Kupát. A csatár az U18-as válogatott alapembere volt a világbajnokságon, a FEHA19-cel megnyerte az U21-es bajnokságot, és 15 meccsen az Erste Ligában is szerepelt.

A legjobb elsőéves felnőttjátékos, ezzel a Kósa Kupa nyertese a nemrég születésnapját ünneplő Vértes Nátán lett. A 23 éves csatár a Hydro Fehérvár AV19 ICEHL-es csapatában 11 pontot szerzett, a felnőttválogatott bő keretének is tagja volt.

Hári János sorozatban negyedszer kapta meg a legtechnikásabb játékosnak járó Miklós Kupát. A csatár ebben a szezonban is húzóembere volt az osztrák bázisú ligában szereplő fehérvári csapatnak, amely ráadásul a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott. Az ICEHL-ben összesen 37 ponttal segítette a negyeddöntős együttest. A tamperei A csoportos világbajnokságon hat mérkőzésen játszott a magyar válogatottban, egy pontot szerzett.

A legjobb kapusnak járó Vedres Mátyás Vándorkupát Bálizs Bence kapta. 2012 és 2018 után harmadszor lett díjazott. Karrierje első légiós éve remekül sikerült a lengyel JHK GKS Jastrzebiében. A válogatottban is kiváló formában védett az A csoportos vb-n, mind a négy meccsén mutatott be fontos bravúrokat. Bekerült a torna három legjobb magyar játékosa közé is. A napokban derült ki, hogy ősztől a norvég Sparta Sarpsborg együttesében folytatja. 

A legjobb hátvédnek Fejes Nándort választották, így ő kapta meg a Pásztor György-díjat. Elévülhetetlen érdemei voltak a Gyergyói HK történelmi Erste Liga-elsőségében, összesen 52 meccsen játszott a szezonban, 20 pontot szerezve. A válogatottból is kihagyhatatlan volt, az A csoportos vb mind a hét találkozóján szerepelt, a németek ellen gólt lőtt.

A legjobb csatárnak járó díjat a tragikusan korán elhunyt ifj. Ocskay Gáborról nevezték el. Az elismerést idén megosztva Sebők Balázs és Galló Vilmos kapta. Sebők Balázs 2017 után lett újra a legjobb magyar csatár. A finn bajnokságban bronzérmet szerzett az Ilves csapatával, összesen 24 pontot gyűjtve. 15 évesen még gyerekként került ki Finnországba, most, 14 évvel később nemzetközileg is ismert és elismert játékosként távozik, ugyanis a német Iserlohnban folytatja. Az A csoportos vb-t egy góllal és négy assziszttal fejezte be. Galló Vilmos harmadszor érdemelte ki az elismerést 2018 és 2020 után. A svéd Linköpingben eredményes szezont futott, a liga legjobb góllövői közé tartozott. A vb-n fontos gólt szerzett a franciák elleni győztes meccsen. 

Idén ötödször adták át a Kéri Rudolf-emlékdíjat, amellyel azokat jutalmazzák, akik sokat tesznek a sportágért. Az elismerést Kökényesi Eszter kapta, aki válogatott játékosból lett az az UTE jégkorong-szakosztályának irodavezetője, versenybírósági vezetője, a Megyeri úti jégkorong mérkőzések állandó bemondója, valamint válogatottmérkőzések zsűrije. 

A legjobb női kapus Németh Anikó lett. Hosszú ideje a női válogatott első számú kapusa, négy meccsen védett a tavaszi A csoportos világbajnokságon.  Klubcsapatával, a MAC Budapesttel ebben a szezonban második lett a hazai bajnokságban, az EWHL-ben és a Supercupban is.

 A hátvédek között Kiss-Simon Franciska lett a díjazott. Csapatkapitánya volt az idén a magyar bajnokságot, az EWHL-t és a Supercupot is megnyerő Hokiklub Budapestnek. Az A csoportos világbajnokságon három gólpassza volt. Beválasztották a torna legjobb három magyar játékosa közé. 

A legjobb női csatárnak járó díjat Huszák Alexandra kapta. Februárban eltört a csuklója, ennek ellenére, szinte csodába illő gyógyulással, és kitartásának köszönhetően ott lehetett az áprilisi A csoportos világbajnokságon, ahol ráadásul két gólt szerzett, kettőt pedig előkészített. Bekerült a torna legjobb három magyar játékosa közé. 

Az Év Önkéntese Ómajtényi Emma, Törőcsik Tamás és Rácz Szilvia lett.