Arttu Luttinen is marad kék-fehérben

  • 2018.07.03. 14:50
  • Fehérvárav19
A korábban már bejelentett Jonathan Harty és Eric Meland mellett Arttu Luttinen is csapatunkban játszik a következő évadban. Légiósaink izgatottan várják a szezon kezdetét.

Jonathan Harty tavaly nyáron érkezett csapatunkhoz, és jövőre is kék-fehérben láthatják a szurkolók. A kanadai hátvéd felnőtt pályafutását a tengerentúlon kezdte, majd első európai évét Franciaországban töltötte, később két szezon erejéig a svéd másodosztályban játszott. Az EBEL-szereplését megelőzően visszatért Franciaországba, a 2015/2016-os szezonban a Grenoble csapatát erősítette, ahol a liga legjobb plusz/mínusz mutatójával zárt. A 2016/17-es idényt az Olimpija Ljubljanában kezdte, majd a szezon második felére DEL2-be igazolt a Heilbronner Falkenhez, ahol 26 mérkőzésen 17 ponttal zárt.

Az EBEL-ben összesen 32 meccsen lépett jégre, és két góllal, valamint 12 assziszttal segítette csapatát. Az idei szezon közepétől a védőnek vállsérülés miatt több összecsapást is ki kellett hagynia, és januártól már nem léphetett jégre tétmérkőzésen. Védőnk örül a visszatérésnek: "A feleségem és én nagyon örülünk neki, hogy visszatérhetünk Székesfehérvárra. A csapat a sérülésem alatt is odafigyelt ránk, és nagyon szeretek Hannu vezénylése mellett játszani. Arra számítok, hogy versenyképes csapat leszünk, és izgatottan várom a többiekkel való találkozást."

Hannu Järvenpää így nyilatkozott védőnkről: "Harty sajnos megsérült a szezon során, de szerencsémre láttam belőle eleget ahhoz, hogy egészségesen olyan játékos, aki képes szilárd védekezésre és elől is veszélyes lehet."

A 28 éves védő, Eric Meland a Princeton University csapatával az NCAA-ben, később pedig a Missouri Mavericks alakulatával a CHL-ben szerepelt. A 185 centiméter magas és 86 kilogramm súlyú játékos 2013-ban kezdte profi pályafutását a szlovák HC Banska Bystrica csapatánál, majd megfordult Csehországban, Norvégiában, az USA-ban és Dániában is, majd ismét Szlovákiába igazolt a HK Nitrához. A 2017/18-as szezont a DEL2-es érdekeltségű EC Bad Nauheim gárdájánál kezdte, onnan igazolt csapatunkhoz a sérülés és az olimpiai szereplés miatt kieső védők pótlására. A Fehérvár AV19 színeiben 10 mérkőzésen lépett jégre, ahol 3 gólt lőtt, valamint +3-as mutatóval zárta a középszakaszt. „Azért döntöttem amellett, hogy itt maradok, mert nagyon szeretem az egész atmoszférát, ami a székesfehérvári csarnokban van, ez az egyik legjobb hangulatú eddigi pályafutásom során. Minden mérkőzésen teltház előtt játszunk, ez jó érzés egy sportolónak. Nagyon megkedveltem a várost is. Örülök neki, hogy a tavalyi csapatból többen is itt fogunk játszani a szezonban és ahogy az edzőnk is elmondta, ugyanaz lesz a célunk, mint az előző idényben: minél több meccset nyerni” - mondta el játékosunk.

Hannu Järvenpää így beszélt hátvédünkről: "Eric Meland nagyon meglepett minket, nagyon gyors volt elől és hátul is, jól játszott a védekezésben és a támadásokban is képes volt fontos gólokat lőni."

Arttu Luttinen karrierje nagy részét Liiga-ban (finn első osztály) szereplő HIFK együttesében töltötte. 2006-ban kipróbálta magát a tengerentúlon is, az AHL-ben a Binghamton Senators csapatában 72 mérkőzésen lépett jégre és 29 pontot szerzett. A finn topbajnokságban összesen közel 900 találkozón lépett jégre és 397 pontot szorgoskodott össze, ez idő alatt háromszor ezüst-, egyszer pedig bronzérmet szerzett aktuális csapatával. A tavalyi szezonban 53 mérkőzésen 28 ponttal segítette csapatunkat.

Játékosunk izgatottan várja az új szezon kezdetét: „Nagyon szeretek az EBEL-ben játszani, gyors tempójú ligának tartom. Megkedveltem Székesfehérvárt, több szempontból is, így egyértelmű volt, hogy maradok. A következő szezonban sokkal jobb csapat lehetünk. Határozott célunk a rájátszásba kerülés, hiszen idén is nagyon közel kerültünk hozzá. A szurkolóink és az általuk teremtett hangulat fantasztikusak, talán a legjobbak a ligában.”

Hannu Järvenpää a következőket mondta el finn támadónkról: "Luttinen nagyon keményen dolgozik edzéseken és mérkőzéseken is, megbízható a legfontosabb pillanatokban is. Emberelőnyben és –hátrányban, vagy azokban a pillanatokban, amikor vezetést kell szereznünk vagy meg kell tartanunk az előnyünket. Arttu vezéregyéniség az öltözőben is, mentálisan erős, tapasztalt jégkorongozó, aki győzni szeretne."