Arttu Luttinen a Fehérvár AV19-ben

  • 2017.08.14. 14:15
  • Fehérvárav19
A rutinos támadó a finn első osztályból érkezik csapatunkhoz.

Arttu Luttinen 1983-ban Helsinkiben született és karrierje nagy részét is itt, a Liiga-ban (finn első osztály – a szerk.) szereplő HIFK együttesében töltötte. 2006-ban kipróbálta magát a tengerentúlon is, az AHL-ben a Binghamton Senators csapatában 72 mérkőzésen lépett jégre és 29 pontot szerzett. „Új kihívásokat kerestem, az EBEL pedig egy jó bajnokság, így könnyű döntés volt ez számomra. Hári Jánossal már játszottam Helsinkiben, így tudok egy keveset a magyar hokiról, és a ligában játszó több játékossal is jó a kapcsolatom, akik mind a játék színvonaláról, mind pedig a hangulatról pozitívan nyilatkoztak. Úgy látom, hogy a finn első osztálynál nyitottabb a bajnokság, szorosabb eredmények születnek a mérkőzéseken. Beszéltem ezen kívül Juha Uotilával, a csapat játékosával, aki elégedett a csapatnál tapasztalt körülményekkel és jól érzi magát a városban is” – nyilatkozta Luttinen.  

A rutinos játékos hazájában egy-egy szezont lehúzott az Espoo Blues és a Lahti Pelicans gárdájában, de a legtöbb, 12 évadot a már említett HIFK alakulatában töltötte. A finn topbajnokságban összesen közel 900 találkozón lépett jégre és 397 pontot szorgoskodott össze, ez idő alatt háromszor ezüst-, egyszer pedig bronzérmet szerzett aktuális csapatával. Luttinen igazi vezéregyéniség, amit az is mutat, hogy a Pelicans és a legutóbbi két szezonban a HIFK csapatkapitánya is volt.  A 33 esztendős támadó hazája válogatottjában is bemutatkozhatott az Euro Hockey Tour keretein belül. Új játékosunk véleménye szerint tapasztalatával sokat segíthet majd a fiatal játékosoknak: „Pályafutásom során a legtöbb gólomat a kapu előteréből szereztem, ezt szeretném itt is folytatni. Emellett jó példát szeretnék mutatni a fiataloknak, a csapatot pedig a lehető legtöbb győzelemhez segíteni.”

Csapatunk vezetőedzője, Benoit Laporte elmondta, a tapasztalt finn jól beleillik az általa képviselt mentalitásba: „Luttinen egyik korábbi edzője jó barátom, tőle remek referenciát kaptam. Kemény játékával jól beleillik az általam elképzelt csapatba, a kapu előterében pedig kifejezetten hasznos munkát végez.”

Luttinen kedden csatlakozik a Fehérvár AV19 keretéhez, a szerdai csapatprogramon már az együttessel tart.