Andrew Yogan a Fehérvár AV19-ben folytatja

  • 2019.05.01. 14:00
  • Fehérvárav19
Az amerikai támadót jövőre kék-fehérben láthatják a székesfehérvári szimpatizánsok.

A 27 éves csatár mindössze 19 éves volt, amikor bemutatkozott az AHL-ben, az ezt követő 6 idényben pedig több AHL-es és ECHL-es csapatnál is megfordult: az American Hockey League-ben 167 találkozón lépett jégre, ahol 51 egységig jutott, az ECHL-ben pedig 123 összecsapáson 132 pontot gyűjtött. Európába a 2016/17-es szezon közben érkezett a Bolzanoba, így nem lehet ismeretlen a Fehérvár AV19 szurkolóinak a játékos neve. Innen igazolt Innsbruckba, ahol a tavalyi szezonban 52 meccsen 61 egységet szerzett (34 gól, 27 gólpassz), és az alap-, illetve középszakasz harmadik leggólerősebb játékosa volt, az Erste Bank Eishockey Liga kanadai táblázatán pedig a 7. helyen zárta a szezont.

„Izgatottan várom, hogy csatlakozhassak a csapathoz, hiszen mindig rendkívüli hangulat volt a csarnokban, amikor vendégként itt játszottam. Mindemellett nagyon szeretek új kultúrákat megismerni és új helyeken élni. Nagy élmény volt még vendégként is Székesfehérváron játszani, hiszen a szurkolók nagy hatással vannak a mérkőzés alakulására, és remélem, hogy ők is örülnek az érkezésemnek” – mondta Andrew Yogan, amikor arról kérdeztük, miért a Fehérvár AV19-et választotta. „Beszéltem a vezetőedzővel is, akivel ugyan nem mentünk bele a részletekbe, de nagyon pozitív volt, és sok jóra számítok. Ami nagyon megfogott a csapatban és befolyásolta a döntésemet az az, hogy a játékosok egy nehezebb ponton is erőt meríthetnek a szurkolókból, és meccs közben is változtatni tudnak a ritmuson, és magasabb fokozatra kapcsolni” – tette hozzá a csatár. „A legfőbb célom természetesen a liga megnyerése, hiszen a rájátszás mindig az év legjobb időszaka. Játékosként leginkább a termetemmel és a sebességemmel tudok majd kitűnni, és remélhetőleg vezéregyéniségként tudok majd részt venni az együttes életében, és minél többet segíteni a társaimnak” – mondta Yogan, majd kitért arra is, hogy milyen mezszámot hordana legszívesebben: „A 12-es számot már nagyon régóta viselem, bár nem tudom, hogy szabad-e még, így meglátjuk, hogy hányasban mezben láthatnak a szimpatizánsok.”

Hannu Järvenpää így vélekedett a csatárról: „Andrew Yogan egy kivételesen gyors játékos, és jól olvassa a játékot. A góllövési képessége megkérdőjelezhetetlen, már bizonyította az elmúlt években. De nem csak emiatt szerettük volna, hogy a csapatunkban játsszon, hiszen nagyon hatékony emberhátrányban is. Az utóbbi pár szezonban elég sok fejtörést okozott nekünk, így örülök, hogy jövőre a mi oldalunkon lesz.”

A jelenlegi keret:

A Fehérvár AV19 csaapatában jelenleg érvényes szerződéssel rendelkezik a kapus Kornakker Dániel, valamint Szabó Dániel, Jonathan Harty, Stipsicz Bence és Szabó Bence, a támadók közül pedig Kóger Dániel, Szita Donát, Szabó Krisztián, Erdély Csanád, Andrew Sarauer, Michael Caruso, Sárpátki Tamás, Timotej Sille, Reisz Áron, Harri Tikkanen és Anze Kuralt. Mindemellett a 2019/20-as szezonban Székesfehérváron szerepel Scott Timmins és Mikko Lehtonen is. Az már korábban biztossá vált, hogy Hári János, Mac Carruth, valamint Zack Phillips sem kék-fehérben folytatja pályafutását, illetve Tero Koskiranta és Arttu Luttinen sem lesz a Fehérvár AV19 játékosa, emellett a Fehérvár AV19 a jövő évi keretben nem számol Sofron Istvánnal sem.