Alba Aréna: indulhat a közbeszerzés a kivitelezésre

  • 2020.05.19. 13:54
  • Fehérvárav19

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében valósulhat meg a multifunkcionális csarnok.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében hétfőn döntött a kormány: megkezdődhet a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok beruházásának előkészítése. A hírt Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője jelentette be közösségi oldalán. A 6000 fő befogadására alkalmas létesítményre kiírják a közbeszerzési eljárást, megvalósítása több ezer embernek ad majd munkát – írta a kormányhatározat kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A Modern Városok Program keretében született meg egy multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok megvalósításának ötlete, amely a jégkorong-sport otthona lehetne Székesfehérváron, miközben számos nagyrendezvény, szakmai kiállítás és koncert helyszíneként egész évben szolgálná az itt élőket. A beruházáshoz kiválasztott – és immár rendelkezésre álló – terület közel van az autópályához, biztosítva a más városokból érkezők számára is a jó megközelíthetőséget. A területvásárláshoz és a tervezési költségekhez a kormány 500 millió forintos támogatást biztosított.

A multicsarnok tervei elkészültek és több fórumon is bemutatásra kerültek. A szép, modern épületegyüttes a környező infrastruktúrával azonban eddig nem tudott megvalósulni, mert az építőiparban olyan mértékű áremelkedés következett be időközben, ami miatt az eredetileg a beruházásra szánt források már nem lettek volna elegendőek.

Új fejezetet nyit az Alba Aréna megvalósításában Magyarország Kormányának május 18-i döntése: a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében folytatódhat az előkészítés. Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője Facebook-oldalán számolt be a kormányhatározat miniszterelnöki aláírásáról: „Városunk gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg.”

A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kivitelezésre kiírandó közbeszerzési eljárással elindulhat a beruházás megvalósítása. Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András közösségi oldalán azt írta, hogy „a térség legnagyobb multifunkcionális létesítményéről és a magyar hoki fellegváráról van szó. A mostani helyzetben kiemelkedően fontos, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként megvalósuló beruházás közvetve és közvetlenül több ezer embernek ad majd munkát a következő mintegy két és fél évben."

Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke hozzátette, a klub, a város és a fehérvári hoki számára nagyon örömteli a frissen megjelent hír. „Bizakodó vagyok abban a tekintetben, hogy a másodszori közbeszerzési kiírás sikeres lesz, és hamarosan az új csarnok építésének megkezdéséről fognak szólni a hírek. Szeretném köszönetünket kifejezni mindenkinek, aki az elmúlt időszakban azon dolgozott, hogy ez a projekt mégiscsak megvalósuljon Székesfehérváron, különös tekintettel Vargha Tamás képviselő úrnak és Cser-Palkovics András polgármester úrnak. A magunk részéről azon dolgozunk tovább, hogy egy sikeres és szerethető csapattal álljunk készen a feladatra, hogy nemzetközi szintű hokival szolgáljuk ki az új csarnok közönségét is, egyben remélem, hogy a város, valamint annak gazdasági szereplői továbbra is mellettünk maradnak ezen az úton.”

Várhatóan a kivitelezési munkák 2021-ben indulhatnak el és mintegy két esztendő alatt fejeződhetnek majd be.