A sérülések megelőzése a legfontosabb

  • 2018.07.31. 16:20
  • Fehérvárav19
A Fehérvár AV19 és a Fehérvári Titánok csapata megkezdte az edzéseket a jégen, ám a srácok nyáron sem pihentek. Horváth Dániel erőnléti edzővel beszélgettünk a felkészülésről.

Hogyan épült fel a felkészülés és hova jártak edzeni?
Három hónapon keresztül edzettünk, minden hónapot egy periódusként kezeltünk. Heti négy konditermi edzésünk volt a Cosmosportban és egy futóedzés szerepelt az edzéstervben a Bregyó Közi Regionális Atlétikai Centrumban.
Az első periódusban az volt a fontos, hogy a játékosok szokjanak hozzá ahhoz, hogy a jég után kemény szárazedzésekkel fognak készülni. Fokozatosan vezettük rá őket a jég nélküli tréninghez.
Május volt az első periódus, amikor is az elsődleges cél az erőfejlesztés –különös tekintettel a törzserőfejlesztésre- és az izomépítés volt. A futóedzéseken 200 méteres sprinteket futottak, másfél-két perces pihenőkkel, hetente növelve az ismétlések számát.
Június volt a második szakasz. Itt is az előző hónap feladatain volt a legnagyobb hangsúly, de fontosnak tartottam, hogy mivel a jégkorong szó szerint véve nagyon egyoldalú sport, egylábas és egykezes gyakorlatokat végezzünk. Ezeknek a feladatoknak a célja az, hogy külön-külön a sportoló mindkét oldalának legyen megfelelő ereje, akár jobbkezes valaki, akár bal. Fontos, hogy ne legyen túlkompenzáció az egyik oldalon. Ennek megelőző funkciója is van, így sokkal kisebb a sérülésveszély, mivel a játékosok teste egyensúlyban van.
A július volt az utolsó periódus. Itt a heti négy konditermi és az egy futóedzés mellé beiktattunk egy dombrafutást az Aranybullánál és egy lépcsőzést a Háromágúnál. Ebben a hónapban már a robbanékonyság-fejlesztés volt a fő cél. Ugrásokkal, medicinlabda dobással és kettlebelles ballisztikus gyakorlatokkal tettük még intenzívebbé az edzést.

Tudtak pihenni nyáron a játékosok?
Minden hónapban három kemény hetet edzettünk végig, a negyedik héten egy kicsit pihenhettek a srácok, akkor csak három edzésük volt, amiből az egyiken bicikliztünk egyet a Velencei-tó körül. Ezek a napok csapatépítésre is tökéletesek voltak, hiszen mindig belefért egy kis foci vagy egy kis röplabda a bringás pihenésekbe. A legfontosabb mégis az volt, hogy ilyenkor is mozogjanak, mégha nem is konditermi edzésük volt.  Ez a hét mindig a periódusok végén volt, így a nyaralásokat is ide tervezték. Természetesen megfelelő időt hagytunk nekik a pihenésre, regenerálódásra.

Miben fejlődtek a srácok?
Mindkét felnőtt csapat tesztjei azt mutatják, hogy a nyári felkészülés elérte célját. Számomra a helyből távolugrás az a gyakorlat, ami megmutatja , hogy mennyire sikerült fejleszteni a robbanékonyságot. A teszt végén átnéztük a teljesítményt, nagyon örülök neki, hogy mindenkinél eredményes volt a nyári felkészülés.


Évek óta a klubnál dolgozik, mik a tapasztalatai?
Három éve dolgozom a klubnál, két éve trenírozom a felnőtt csapatot. Tavaly nyáron sok dolgot kellett megmutatni nekik, hogy hogyan kell helyesen és a leghatékonyabban végezni a gyakorlatokat, ami egyéni foglalkozásokat igényelt. Idén már mindenki mindent tudott, egy –két dolgot kellett elmagyarázni, javítani, ez megkönnyítette a munkát, így tényleg maximális hatékonysággal tudtunk készülni.

Milyen jó szokásokat sikerült kialakítani az évek során, amik a jövőre nézve is fontosak lehetnek?
Nem nagyon vannak már hibák, de persze mindenkinek kell tanulni valamit, mert nem egyformák a játékosok. Mindenkinek más az erőssége, ezáltal nincs is tökéletes kivitelezés, de a gyakorlatokat sérülésmentesen és eredményesen tudják megcsinálni, és ez a legfontosabb.
A sérülések megelőzése a legfontosabb a felkészülés során, ezért is van szükség az erőnléti edzőre.  Én is a „safety first” híve vagyok, csak olyan gyakorlatokat csinálunk, amit adott játékos biztonsággal el tud végezni. Mindenkivel csináltam mobilitási tesztet, ahol kiderült, hogy kinek mire kell odafigyelni, ezáltal sokkal könnyebb az edzéstervek elkészítése.
Összeállítottam nekik egy olyan bemelegítést, amit minden edzés elején meg kellett megcsinálniuk. Természetesen változatos volt ez is, egy adott területhez háromféle gyakorlatot választottam, és mindig ezeket variáltuk, hogy ne legyen túl monoton. Minden oldalról megmozgattuk a problémás ízületeket, hogy utána ez ne okozzon gondot. Természetesen, ha valakinek egyénileg szüksége volt rá, személyre szabott gyakorlatokat kapott. A konditermi edzéseket is úgy építettük fel, hogy először mindenki biztonsággal tudja elvégezni az adott feladatot, mindig kis súllyal kezdve, ahonnan lehet az egyre nehezebb súlyok felé haladni. Nem az a fontos, hogy egy edzésnek gyorsan vége legyen, hanem, hogy mindenki biztonsággal, sérülés nélkül tudjon készülni.

Mi a terv a következő szezonra?
A sérülések megelőzése még mindig az első számú feladat. Ezenkívül fontos a mobilitás, a hajlékonyság és a robbanékonyság fejlesztése, amennyire ez lehetséges. Ez nem könnyű feladat, hiszen heti 2-3 meccs mellett nehezen lehet fejleszteni, így a legfontosabb, hogy azt az erőt és robbanékonyságot, amit a nyáron elértek, meg is tudják tartani, kevésbé legyenek fáradtak és kevesebb legyen a sérülés.