A D-csoportban a Hydro Fehérvár AV19 a Bajnokok Ligájában

  • 2022.05.25. 16:57
  • Fehérvárav19

Impozáns helyszínen, a tamperei Nokia Arenában került sor a Bajnokok Ligája csoportkör sorsolására, ahol az európai klubjégkorong-megmérettetés harminckét részt vevő csapatát a finnek két legendája, Sami Kapanen és Olli Jokinen sorsolta nyolc négycsapatos csoportba.

A szabályok ismertetése után kiderült, a Hydro Fehérvár AV19 a D csoportba kerül majd, ahol egy svéd, egy svájci és egy lengyel ellenféllel néz majd farkasszemet.

A svéd ellenfél a Bajnokok Ligájának előző évi bajnoka, a Rögle Ängelholm, akik 2015 óta szerepelnek a svéd első osztályban és az idei pontvadászatban az elődöntőben búcsúzott. Az 1932-ben bandyklubként alapított svéd egyesület vezetőedzője Cam Abbot és ikertestvére, a klub general managere, Chris Abbot nem csak pozíciójuk, hanem amiatt is különlegesek, hogy egyedüliként nyertek Bajnokok Ligáját játékosként és edzőként is.

2006 után visszatér Székesfehérvárra a ZSC Zürich Lions! A svájci együttes 2014 óta részt vevője a Bajnokok Ligájának, a sorozat újraszervezése utáni eddigi legjobb eredményüket 2017-ben és 2018-ban érték el, ekkor a negyeddöntőben búcsúztak. Az 1930-ban alapított nagy múlttal rendelkező svájci együttes alapszakaszharmadikként kvalifikálta magát a CHL-be, címei között ott van kilenc svájci bajnoki arany, két Spengler-kupa győzelem, két Kontinentális-kupa arany, emellett megnyerték a Bajnokok Ligájának korábbi kiírását 2009-ben és a Victoria Kupát (európai és NHL csapatok közös kupasorozata) is.  Az együttes 2006-ban már járt Székesfehérváron, a Kontinentális-kupa négyes döntőjében akkor a harmadik helyen zártak 

A D-csoport negyedik résztvevője a lengyel GKS Katowice együttese, a 2021/2022-es évad lengyel bajnoka, aki az idei évadban 50 év után ünnepelt ismét bajnoki címet. A különleges hazai pályájáról ismert klub a Hydro Fehérvár AV19 csapata mellett szintén először szerepel a Bajnokok Ligájában.

Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC így nyilatkozott a sorsolás után: „Első éves Bajnokok Ligája-résztvevőként már az is óriási, hogy aktív részesei voltunk ennek a sorsolásnak és személy szerint bármilyen csoportbeosztással kiegyeztem volna. Azt előre elmondhatjuk, hogy fantasztikus mérkőzések várnak ránk a csoportkörben. Örülök annak, hogy ha már svéd csapatot rendelt mellénk a sors, akkor az már rögtön a regnáló bajnok Rögle, nagyszerű lesz, extra motivációt jelent ez a csapat számára amellett, hogy ez az együttes látogat majd Székesfehérvárra. A Zürich szintén a nagy múltú és kiváló svájci csapatok körébe tartozik, a Katowice személyében pedig a lengyel bajnokot üdvözölhetjük az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban, mivel úgy készülünk, hogy a Bajnokok Ligája-mérkőzéseinket otthonunkban, a fehérvári Ördögkatlanban fogjuk játszani.”