Remek játék, sok kimaradt helyzet

  • 2007.09.23. 00:00
  • FehervárAV19

Bemutatkozott hazai közönség előtt is az Erste Bank Jégkorongligában az Alba Volán. Nem is akárki, hanem a bajnoki címvédő Red Bull Salzburg ellen. Ha csak kicsivel több szerencsénk van a befejezéseknél, komoly meglepetést okozhattunk volna.

Alba Volán - Red Bull Salzburg 1-4 (0-0, 1-2, 0-2)
Székesfehérvár, 2500 néző, vezette: Haas, Kaspar, Zehenthoffer.
Alba Volán: Budai - Svasznek, Horváth, Kangyal, Tokaji, Borostyán, Dostal, Ondrejcik, Stastny, Galik, MacSweyn, Benk, Rajz, Ocskay, Sofron, Kovács, Gosselin, Palkovics, Gröschl, Vaszjunyin, Majoross. Vezetőedző: Jan Jasko.
Red Bull Salzburg: Divis - Lynch, Lindgren, Artursson, Fast, Ulrich, Jackman, Lanz, Schwab, Grabher-Meier, Koch, Green, Harand, Welser, Banham, Trattnig, Lederer, Kalt, Pinter, Mairitsch. Vezetőedző: Pierre Page.

Kiállítások: 12 perc, ill.: 10 perc.

Az üres vendégszektor szomorú látványát remekül ellensúlyozta a szépen megtelő többi lelátó, így nagy érdeklődés és jó hangulat mellett dobhatta be Haas bíró a korongot. Iszonyatos iramban indult a találkozó, az első perctől nyilvánvaló volt, hogy a Salzburg - és az osztrák liga - tempója egyszerűen nem említhető egy lapon sem a magyar bajnokságéval, sem az egykori Interligáéval. Az Alba Volán a kőkemény nyári felkészülés eredményeképpen felvette ezt a magas fordulatszámot, semmivel sem tűntük lassabbaknak az ellenfélnél. Ezúttal sikerült kivédekezni az adódó létszámhátrányt is, sőt az első igazi helyzet is előttünk adódott, ekkor egy kijátszott akció végén Stastny alig emelt fölé közvetlen közelről. Aztán Palkovics került ziccerbe, de a kapus mammutja volt a végállomás. Gyors, kombinatív támadásaink és hihetetlen küzdőszellemünk teljesen magával ragadta a közönséget is, zúgott a "Hajrá, Volán!", a csapat pedig pompásan tette a dolgát, újabb emberhátrányokat hárítva. De élmény volt nézni a Salzburg képzett és fürge játékosait is, akik szép és tiszta hokit mutattak be. Nem lehetett tehát ok a panaszra a játéktész végén, hiszen döntetlenre álltunk egy igazi sztárcsapat ellen.

Nem kezdődött jól a második harmad, rögtön az első percekben meleg helyzetek adódtak a kapunk előtt, majd kerrős emberhátrányba kerültünk, egyszerre küldte ki a szigorú Haas Gálikot és Gröschlt. Alig 30 másodperc kellett a Salzburgnak, hogy éljen az adódó lehetőséggel, Artursson lövését még védeni tudta Budai, de érkezett Trattnig, aki már nem hibázott. (0-1) Nem törte meg a gól a Volánt, tettük a dolgunkat tovább, hajtottunk az egyemlítésért. Ehhez először Gosselin került nagyon közel, aki emberelőnyben ragyogóan célozta meg a jobb felső sarkot, ám vállal védeni tudott Divis. Aztán viszont már nem volt neki sem ellenszere, Palkovics lőtt, visszajött a palánkról, Ocskay pedig beemelte! (1-1) Szenzációs fordulat, sőt egy újabb formás akció végén már a vezetés is a miénk lehetett volna, de Rajz a mammutot találta el. Sajnos a szünet előtt nem sokkal kihagyott a védelmünk, Budai kétszer még hatalmas bravúrral menteni tudott, de hiába repkedett a fizika törvényeivel is dacolva, Fast a sokadik próbálkozásra már megtalálta az utat a gólvonal mögé. (1-2)

A befejező húsz percben rátett még egy lapáttal a Red Bull, ismét csak Budai őrizte az eredményt. Aztán Ocskay szerzett korongot, elszaladt vele a jobb szélen, jól is centerezett az érkező Kovácsnak, aki ajtó-ablak helyzetben a kapu mellé ütötte a pakkot. Sokan már gólt kiáltottak a lelátón, de sajnos nem célzott jól "Süti." Ez a mérkőzés fordulópontja lehetett volna, ugyanis az 50. percben egy súlyos védelmi hibát követően Mairitch egyedül törhetett kapura, és ki is használta az alkalmat. (1-3) Küzdöttünk a szépítésért, de kicsit túljátszottuk az akciókat, kecsegtető lövőhelyzetekben is inkább a játékszer továbbítását választottuk, így számos lehetőség odalett. A vége előtt nem sokkal még egy gyenge lövésnél óriási balszerencsére volt Budainak, a korong valahogy önállósította magát és átgurult a lábai között. (1-4) A találatot jegyző Mairitch úgy örült, mintha a statisztikusokon - és rajta - kívül bárki számára is jelentőséggel bírt volna ez a gól.

Összességében egy kitűnő mérkőzést láthattunk, ahol az Alba Volán egészen remek jégkorongozást mutatott be nagynevű ellenfelével szemben. Kicsit jobb helyzetkihasználással bármi lehetett volna, de ez a játék így is több, mint biztató a folytatásra nézve.

Mestermérleg, Jan Jasko: Erős ellenféllel játszottunk, de a különbség igazán a gólhelyzetek kihasználásában mutatkozott meg. Az első harmadban 2-3 tiszta gólhelyzetünk is volt. Aztán a második harmad elején két hiba két percnyi kettős emberhátrányt eredményezett, meg is kaptuk az első gólt. Nem estünk össze, mentünk tovább, egyanlítettünk is, de megint jött egy hiba. Pedig a második gól a legfontosabb egy ilyen mérkőzésen. Utána a harmadik harmadban is volt egy óriási helyzetünk, de kimaradt - minden egész más lett volna, ha bemegy. De nem ment be. Ilyen szinten már a gólhelyzetek kihasználásáról szóla hoki. Meg kell tanulnunk gólt lőni.

Mestermérleg, Pierre Page: Csapatom ma kissé lassan játszott, de a győzelem megvan. Az Alba Volánnak még bele kell szoknia a ligába, de az már látszik, hogy minden ellenfelére veszélyes lesz.